136 работодатели и много студенти се включиха в осмото издание на изложението „Стажове“ в ТУ-София

      Публикувано на вторник, 16 април , 2019      424 Прегледа      Коментари Добави коментар
136 работодатели и много студенти се включиха в осмото издание на изложението „Стажове“ в ТУ-София

  • Новини София

136 работодатели и много студенти взеха участие в осмото издание на изложението „Стажове“ в Техническия университет в София.Целта на изложението е младежите да направят първи стъпки в кариерата си, а работодателите да се запознаят отблизо със своите бъдещи кадри.

В рамките на днешния ден, представители на работодателските организации ще имат възможност да осъществят директен контакт със студентите и да им представят своята дейност, свободни стажантски позиции и стипендиантски програми.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал и председател на Съвета на настоятелите на Техническия университет заяви:

„В България, завършилите технически училища, се реализират много по-добре, сравнено с останалите университети – и като възнаграждение, и като удовлетвореност от работата. Много по-голяма степен те се реализират в страната“.

Ректорът на Техническия университет- проф. Георги Михов – определи изложението като взаимно ухажване – между работодателите и студентите:

„Ползите от това ухажване е не само за двете страни, но и цялата ни държава печели, индустрията, обществото“.

Взаимоотношенията на техническия университет с бизнеса са от отдавна, обясни проф. Михов. Той посочи и студентите от кои конкретни специалности се реализират най-лесно и бързо на пазара на труда:

Като реализация най-добре са студентите от IT специалностите – компютърните системи и технологии, също телекомуникациите, авиационното инженерство. Има глад за инженери от всички специалности“.

Ваня Петрова от фирма за производство на магнитни сензори разказа какви студенти се търсят в нея:

„Имаме и свободни позиции, и стажантски програми. Имаме и лятна академия – платформа за лятна заетост, която е насочена към младите хора в България, които имат над 18 години. Назначават се на трудов договор. За повечето от децата това е първи трудов договор. Възползват се от всички придобивки, които фирмата дава на своите служители“.

80 на сто от младите хора, които участват в летните академии и стажантските програми на фирмата, остават в нея. Стажовете във фирмата са платени, обясни Петрова.

Владислав, студент 3 курс в специалност Индустриален мениджмънт в Техническия университет, бе един от посетителите на изложението. Той търси стаж по специалността му през лятото:

„Нямам представа какво ме чака. Не е най-важното заплащането, по-важно е да си упражня уменията“.

Интересът на Владислав е насочен предимно към чуждестранните фирми:

„Според мнението на много приятели е по-голяма вероятността там да се научиш на техники от цял свят, докато българските компании са с малко по-изостанали техники. Самото мислене е по-различно. Предпочитам да остана в България, стига заплащането да бъде адекватно“.

Според Людмил Стойчев, който близо 28 г. наблюдава като анализатор сектора на информационните технологии, на България са нужни дейта-центрове (data centre).„Както атомната електроцентрала ни направи атомна сила, така един такъв дейта-център ще ни направи сила в тази област. Трябва среда, обучение, инвестиции. Трябва национална програма. Трябва да започне през училищата, през университетите, през министерство на информационните технологии. Ако умеете да работите с информацията, ви има на пазара и сте ефективни. Оцелявате, произвеждате, конкурирате се, дали ще е с услуга или с продукт, хората ви вземат добри заплати, инвестирате, имате бъдеще. С добра воля това нещо може да се случи“, смята Людмил Стойчев.


Категория Новини София | 2019/04/16 последна редакция в 2:50 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
425 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден 407 Прегледа Събития

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника на Калиниците…

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес 134 Прегледа Събития

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес

Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към…

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ 177 Прегледа Събития

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ

Близо месец преди да изнесе дългоочаквания си концерт в зала 1 на НДК, Майкъл Болтън обяви ексклузивно, че стартира ново шоу за…

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК 160 Прегледа Събития

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК

Кино „Люмиер Лидл“ ще бъде домакин на четвъртото издание на „Фестивал на италианското кино в България“. Девет кинотворби ще…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2929 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

609 Прегледа

Givenchy | Spring Summer 2019

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-детайл осветление
София – облаци
София- покриви
Народното събрание
София-Храм паметника “Свети Александър Невски”
София- Университет