Водещи  

136 работодатели и много студенти се включиха в осмото издание на изложението „Стажове“ в ТУ-София

      Публикувано на вторник, 16 април , 2019      386 Прегледа      Коментари Добави коментар
136 работодатели и много студенти се включиха в осмото издание на изложението „Стажове“ в ТУ-София

  • Новини София

136 работодатели и много студенти взеха участие в осмото издание на изложението „Стажове“ в Техническия университет в София.Целта на изложението е младежите да направят първи стъпки в кариерата си, а работодателите да се запознаят отблизо със своите бъдещи кадри.

В рамките на днешния ден, представители на работодателските организации ще имат възможност да осъществят директен контакт със студентите и да им представят своята дейност, свободни стажантски позиции и стипендиантски програми.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал и председател на Съвета на настоятелите на Техническия университет заяви:

„В България, завършилите технически училища, се реализират много по-добре, сравнено с останалите университети – и като възнаграждение, и като удовлетвореност от работата. Много по-голяма степен те се реализират в страната“.

Ректорът на Техническия университет- проф. Георги Михов – определи изложението като взаимно ухажване – между работодателите и студентите:

„Ползите от това ухажване е не само за двете страни, но и цялата ни държава печели, индустрията, обществото“.

Взаимоотношенията на техническия университет с бизнеса са от отдавна, обясни проф. Михов. Той посочи и студентите от кои конкретни специалности се реализират най-лесно и бързо на пазара на труда:

Като реализация най-добре са студентите от IT специалностите – компютърните системи и технологии, също телекомуникациите, авиационното инженерство. Има глад за инженери от всички специалности“.

Ваня Петрова от фирма за производство на магнитни сензори разказа какви студенти се търсят в нея:

„Имаме и свободни позиции, и стажантски програми. Имаме и лятна академия – платформа за лятна заетост, която е насочена към младите хора в България, които имат над 18 години. Назначават се на трудов договор. За повечето от децата това е първи трудов договор. Възползват се от всички придобивки, които фирмата дава на своите служители“.

80 на сто от младите хора, които участват в летните академии и стажантските програми на фирмата, остават в нея. Стажовете във фирмата са платени, обясни Петрова.

Владислав, студент 3 курс в специалност Индустриален мениджмънт в Техническия университет, бе един от посетителите на изложението. Той търси стаж по специалността му през лятото:

„Нямам представа какво ме чака. Не е най-важното заплащането, по-важно е да си упражня уменията“.

Интересът на Владислав е насочен предимно към чуждестранните фирми:

„Според мнението на много приятели е по-голяма вероятността там да се научиш на техники от цял свят, докато българските компании са с малко по-изостанали техники. Самото мислене е по-различно. Предпочитам да остана в България, стига заплащането да бъде адекватно“.

Според Людмил Стойчев, който близо 28 г. наблюдава като анализатор сектора на информационните технологии, на България са нужни дейта-центрове (data centre).„Както атомната електроцентрала ни направи атомна сила, така един такъв дейта-център ще ни направи сила в тази област. Трябва среда, обучение, инвестиции. Трябва национална програма. Трябва да започне през училищата, през университетите, през министерство на информационните технологии. Ако умеете да работите с информацията, ви има на пазара и сте ефективни. Оцелявате, произвеждате, конкурирате се, дали ще е с услуга или с продукт, хората ви вземат добри заплати, инвестирате, имате бъдеще. С добра воля това нещо може да се случи“, смята Людмил Стойчев.


Категория Новини София | 2019/04/16 последна редакция в 2:50 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
387 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Йотова: Сега е времето България да изработи програма за спасяване на българското село 551 Прегледа Полезно

Йотова: Сега е времето България да изработи програма за спасяване на българското село

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че европейските средства трябва да стигнат до всяко българско село. Тя присъства на честването…

Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай  Джан Цинли 382 Прегледа Събития

Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай Джан Цинли

„Впечатлени сме от постиженията на Китай в икономическото развитие, преодоляването на бедността, повишаването на благосъстоянието на огромни слоеве…

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“ 640 Прегледа Новини София

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в събирането на хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка…

Румен Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода 755 Прегледа Новини София

Румен Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода

„10 април 1979 г. е исторически ден, който бележи важен успех в развитието на българската авиация. С гордост…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2713 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-Ротондата
Софийски трамвай
София – Народен дворец на културата
Нощна гледка към София
София – фонтани пред Народния театър
София – жълто небе