14 души ще бъдат проверени заради бягството от Софийския централен затвор

събота, 14 април, 2018 11:12 AM София днес +
190 Прегледа | Коментари

Общо 12 служители от Софийския централен затвор и двама от ръководството му ще бъдат предложени за дисциплинарни производства заради бягството на двама лишени от свобода в началото на април.Това съобщи заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, който обяви резултатите от проверката за причините за бягството.

Комисия от шест души е констатирала нередности от организационен характер в охраната на Софийския централен затвор. От там Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха, насочвайки оръжие към надзиратели, на 3 април.

Все още не е изяснено как двамата бегълци са имали оръжие – „това все още е въпрос на догадки и предположения“, обяви Проданов.

По думите му бягството е било подготвено особено старателно, като двамата, които по думите на заместник-министъра не са случайни хора, са наблюдавали внимателно „охраната и т.нар. тесни места в организацията й“.

Проверката е констатирала още, че двамата излизат заедно, носейки прикрито оръжието.

„Пазаруват от лавката, вероятно с цел прикритие, след което отиват към мястото за престой на открито, а впоследствие и към мястото за получаване на пратки, откъдето започва и самото бягство. Съответните длъжностни лица са били наясно с високата обществена опасност, която представляват двамата затворници“, заяви Проданов и уточни, че на двамата не е направен личен обиск и претърсване на багаж.

Той каза още по-късно през деня пред Би Ти Ви, че единственият служител на затвора, който реално се е опитал да ги спре е постовият в двора. Той дори успял да извади оръжието си, но от видеозаписите се вижда как се колебае дали да стреля с него, като в крайна сметка решава да не го прави.

Дневник Фотокредит BG Media
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини София


Последни коментари