Анета Иванова: Момичето с чайки в косите

понеделник, 18 юни, 2018 9:00 PM София днес +
496 Прегледа | Коментари

Рисувам от малка, обаче нещата никога не ми изглеждаха завършени.

Сякаш исках да кажа още нещо. Тогава нашите купиха дигитален фотоапарат. Погнах котката – тя беше първият ми фото-модел. После двете ми по-големи сестри.Пеперуди, цветя – това снима едно дете.

Исках да се занимавам с фотография, а нашите искаха да стана инженер. Да дадат пари за фотографски курсове беше немислимо.

Записах „Компютърни науки“ в Техническия във Варна. Бях в първи курс, когато моя приятелка каза, че баща й прави безплатни курсове по фотография и така попаднах в школа „Дедал“.

Още щом прекрачих прага се влюбих. Беше като вкъщи. По-хубаво вкъщи. Средата беше прекрасна – творчески хаос и безусловно приемане. Там преподавател ни беше фотожурналистът Цецо Трънков – най-якия! Всяка събота ни водеше навън да снимаме, а неделите обсъждахме. Даваше ни домашни и в края на всяка година имахме изложби на какви ли не места: в съда, в Радио Варна.

През 2012 заминах по „Еразъм“ в Магдебург. Тогава вече бях започнала да експериментирам с двойна експозиция. Първо наслагвах портрети, но беше много шизофренично. После включих пейзажи върху портрет. То пък точно тази година двойната експозиция взе, че стана бесен тренд.

Публикувах снимките си в Behance – онлайн платформа за дизайнери, фотографи и илюстратори. Един ден ме включиха в рубриката „Избор на редакторите“. И започнаха да ми се обаждат. Писаха ми моделиерите от Diesel, които включиха мой портрет като принт за дрехи в колекцията пролет-лято 2015. Много е странно да си видиш физиономията на хиляди фланелки.

Публикуваха ме на корицата на индийското списание Better Photography с няколко страници мои работи и биография – по онова време доста скромна. След това в британското #Photography, в списания за дизайн и фотография в Китай и Саудитска Арабия. Но сбъднатата ми мечта беше, когато попаднах в дизайнерските блогове, които бях следила с години. Това е силата на интернета!

Сега работя в DDB – една от най-големите и най-награждавани рекламни агенции в София. Отговарям за Макдоналдс и EVN. Изглежда имам късмет винаги да попадам в добра среда – колегите ми са чудесни. Но сърцето ми е във Варна и винаги, когато се прибера, отивам в „Дедал“, не толкова като преподавател и помощник, а като приятел завинаги.

Анета Иванова, възпитаник на школа „Дедал“, Варна

http://anetaivanova.com/

Америка за България 0 Америка за България
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Жените


Последни коментари