Ангелът на БГ превода

четвъртък, 8 март, 2018 3:00 PM София днес +
769 Прегледа | Коментари

Романът „Физика на тъгата” от Георги Господинов и неговата преводачка Анджела Родел спечелиха наградата за „Най-добър преводен роман“ в САЩ, съобщиха издателите на книгата от Open Letter Books.

Отличието се дава от Асоциацията на преподавателите по славянски и източноевропейски езици и българското заглавие бе предпочетено пред още 27 книги, написани на славянски езици.В списъка с 27 конкуренти на американското издание на „Физика на тъгата” са „Престъпление и наказание” и „Записки от подземието” от Достоевски, „Капитанска дъщеря” на Пушкин, „Анна Каренина” на Лев Толстой, „Европа в сепия” на Дубравка Угрешич, „Валпургиева нощ, или „Стъпките на командора” на Венедикт Ерофеев, „Милионите на Арлекин” на Бохумил Храбал, пиесата „Дон Кихот” на Михаил Булгаков по романа на Сервантес.

Анджела Родел ще получи приза на церемония в Сан Франциско през февруари догодина. Това е най-големият успех в досегашната й кариера на преводач.

Родел живее постоянно в България от дванайсет години и по собствените й разкази мисли на български. В интервюта не скрива, че понякога дори в английския език й липсват думи, които използваме на български. Такъв пример е „комплексар”.

„Не че нямаме комплексари, но не сме ги назовали”, казва Анджела.

Когато през 1996-а пристига за първи път в България, за нея най-важният й помощник е един тефтер, с който станала пословична сред приятелите си – някой каже дума и тя я записва веднага и то с всичките тънки нюанси в значението й.

„Днес, когато знам, че ще превеждам нещо, чакам да ми дойде гласът. Чета, чета, потапям се и обикновено ми идва как трябва да звучи този автор на английски. Ако не се получи, значи не бива да го превеждам, че ще е мъка. Понякога като започна превода, малко се лутам насам-натам, но схващам гласа и после ми тръгва.

Един добър преводач превежда към 10 страници на ден, ако само с това се занимава. Ако е текстът е много труден, със специфична стилистика – тогава по 2-3 страници. Преводът е творчески процес и понякога ти върви, понякога не ти върви. То е като с писането. „Аз ще пиша десет страници днеска.“ Може да не ти върви”, казва Анджела Родел.

Преводачката Анджела Родел заедно с писателя Георги Господинов и издателката на „Физика на тъгата“ в САЩ Кайя Страманис от Open Letter Books

Преводачката Анджела Родел заедно с писателя Георги Господинов и издателката на „Физика на тъгата“ в САЩ Кайя Страманис от Open Letter Books

Мелодията на българския език я унася като песен на „Мистерията на българските гласове“. Чула световноизвестния хор като студентка в Йейл през 90-те. По онова време следвала руска филология и пеела в тамошния женски славянски хор.

„Веднъж пуснаха „Мистерията“. Уаау! Звученето беше невероятно! Това ми беше първата среща с българския език. Сега ми е смешно, защото учех песните на срички. Тук-там разбирах нещо от руски, но чак сега ги пея със смисъл“, спомня си Анджела.

anjela

Анджела с българска народна носия на фестивал в Хасково през 2005 г.

През 1995-а е първата й среща на живо с България и нейните хубави хора. Озовава се на Националния събор на народното творчество в Копривщица и е замаяна от гайдите, шевиците и местните баби. Решила да дойде тук за цяла година и да специализира. Десет години по-късно Страната на розите и киселото мляко вече й е дом. А с днешна дата Анджела Родел така се е побългарила, че свири сносно на тамбура.
Обича и сбирките с приятели.

„Харесва ми, че българите много държат на личните разговори на маса. Ценят онзи човек, който владее езика, разказва истории, вицове и изобщо е душа на компанията. У вас чувството за хумор като социална дарба се цени много. Не че американците нямат, но са по-сдържани. В моя щат Минесота хората много държат на приличието, но не са чак толкова топли. Не се шегуват, защото се притесняват да не обидят някого. А българинът се шегува с всичко“, обобщава наблюденията си Анджела.

Източник http://www.ploshtadslaveikov.com/ 0 http://www.ploshtadslaveikov.com/
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Жените


Последни коментари

Най-четено

 • Към нашите Емигранти : Ако утре всички избягаме от България, какво следва? Към нашите Емигранти : Ако утре всички избягаме от България, какво следва? 19755 Прегледа Коментари
 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 7082 Прегледа Коментари
 • Не подценявайте момичетата за Ескорт Не подценявайте момичетата за Ескорт 5990 Прегледа Коментари
 • Екип от български изследователи прави впечатляващи открития Екип от български изследователи прави впечатляващи открития 5893 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 4352 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4169 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  BGM TV, Levski TV, Sofia Today
  ЛЕВСКИ с група от 18 футболисти за срещата от 26-ти кръг на Първа лига
  BGM-TV-London
  Enrique Iglesias, Nicole Scherzinger – Heartbeat
  5 задължителни принципа за перфектен гардероб
  Каква е тайната на успеха и какво се крие зад страниците на „Предприемачът”
  Концерти с дрескод 2
  DARA – Rodena Takava
  Централните хали
  Какво е романтика според съвременните жени