Aрх. Ковачев: В проекта за Борисовата градина не се предвижда сеч

      Публикувано на вторник, 11 юни , 2019      95 Прегледа      Коментари Добави коментар
Aрх. Ковачев: В проекта за Борисовата градина не се предвижда сеч

  • Новини София

В предаването „Вашият глас“ днес говорихме за подробния устройствен план на Борисовата градина.Първото публично обсъждане се проведе в сряда вечерта в Университета за архитектура, строителство и геодезия.

На него присъстваха авторът на проекта чл. кор. арх. Атанас Ковачев заедно с екипа си, кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект на столицата Здравко Здравков и стотици граждани.
Това, което предвижда планът, е преместване на конната база в Ловния парк, а кортовете на „Спортна София“ на територията на гара „Пионер“. Автокъщата на бул. „Драган Цанков“ трябва да бъде премахната, а под нея да бъде изграден подземен паркинг. На нейното място е предвиден музеят на Зелена София.
Стадионите в Борисовата градина няма да могат да бъдат достроявани извън предела на така наречените чашки. В плана е предвидено възстановяване на къпалнията „Мария Луиза“, изграждане на климатично училище и подлез откъм метростанция „Васил Левски“. Това са само част от предвидените промени.Някои от хората, които присъстваха на общественото обсъждане, споделиха, че новите сгради, които са предвидени, не могат да съществуват там, не са съгласни и с изграждането на подземните паркинги. Присъстващите споделиха, че проектът трябва да бъде разгледан по-задълбочено.

Хората са готови да подадат своите възражения в Направление „Архитектура и градоустройство“. След разглеждането им част от предвиденото в плана е съвсем възможно да отпадне.

В Борисовата градина, заявявам категорично, че няма да има строителство. Нашият проект, с който спечелихме конкурса, беше наречен най-консервативният и аз приемам това за комплимент. Той е най-щадящият спрямо парка.

Нашето огромно желание беше паркът да върне своя публичен характер. За голямо съжаление, през годините на прехода много терени са променили своята собственост. Най-големият проблем за парка е, че има всички видове собственост. Ние искаме да заработи Летният театър, да се върне басейн „Мария Луиза“.

Ние възстановяваме елементи, които са съществували. Предлагаме да се измести конната база на по-подходящо за нас място – в Ловния парк. Поетапно във времето предложихме да преместим и кортовете на „Спортна София“, обясни арх. Ковачев.

Целта, по думите му, е да се запази Борисовата градина, да се осигури защита на обекти с голяма стойност, които нямат статут на паметници на културата, и да се ограничи застрояването до минимум. Относно автокъщата на бул. „Драган Цанков“, арх. Ковачев каза, че в проекта се предлага автокъщата да бъде изместена, а на мястото да се направи подземен гараж. Отгоре обаче се предвижда метър и половина почвен слой, върху който може да се развие едроразмерна висока растителност, така че паркът да придобие нови площи.

В проекта се предвижда заведението „Веселото село“ също да бъде премахнато.

Сеч не се предвижда никъде, обясни арх. Ковачев.

Йорднка Фаднъкова също категорично заяви, че ще настоява в Борисовата градина да няма никакво строителство. Важно е да кажа, че за да се погрижим и да запазим Борисовата градина, възложихме подробен устройствен план. Приемането на плана е най-важната гаранция, не само засега, а и за в бъдеще, че паркът няма да бъде засторяван и променян драматично.

Знаете, че беше избран проектант, който предложи най-консервативният подход. Това, за което аз ще настоявам, са още няколко промени, които да гарантират запазването на парка в сегашния вид.

Предложението на архитекта за климатично училище аз не намирам за подходящо. Смятам, че няма необходимост от това. Ще настоявам да се запазят обектите на „Спортна София“ и конната база и смятам, че подлезът, който е предложен за преминаване от Строителния техникум, не е нужно да бъде изграждан.

Фандъкова обясни, че трябва да се намери наземно решение за безопасно преминаване на пешеходците.

Това, което предстои оттук нататък – до 19 юни гражданите могат да внесат своите писмени предложения и забележки по проекта за ПУП в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община, както и в офисите на трите районни кметства, в които попадат различните части на парка – „Средец“, „Лозенец“ и „Изгрев“.

Предложенията ще бъдат обсъдени на експертен съвет, а на 26 юни ще се проведе още едно обществено обсъждане.Етикети:
Категория Новини София | 2019/06/11 последна редакция в 8:40 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
96 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Изграждат крайградски парк при средновековната крепост “Урвич”
София Новини София

Изграждат крайградски парк при средновековната крепост “Урвич”

Изграждането на крайградски парк, с експониране на археoлогическите находки при Средновековната крепост „Урвич“, предвижда Столичната община. На последното…

Изграждат крайградски парк при средновековната крепост “Урвич”

Седмокласниците пишат по вариант номер 1 на изпита по БЕЛ

Протест пред МС срещу убиване на животни само заради кожите им

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ 101 Прегледа Събития

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ

Близо месец преди да изнесе дългоочаквания си концерт в зала 1 на НДК, Майкъл Болтън обяви ексклузивно, че стартира ново шоу за…

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК 78 Прегледа Събития

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК

Кино „Люмиер Лидл“ ще бъде домакин на четвъртото издание на „Фестивал на италианското кино в България“. Девет кинотворби ще…

Цвети Радойчева спечели голямата награда на BG Music Festival 380 Прегледа Музика

Цвети Радойчева спечели голямата награда на BG Music Festival

За трета поредна година в Сандански се проведе BG Music Festival. Конкурса събра на една сцена млади български…

Екатерина Захариева: България ще следи стриктно изпълнението на договора с Република Северна Македония при преговорите й с ЕС 118 Прегледа Събития

Екатерина Захариева: България ще следи стриктно изпълнението на договора с Република Северна Македония при преговорите й с ЕС

България ще продължи да подкрепя Република Северна Македония да получи дата за начало на преговори за членство в…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2831 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

466 Прегледа

Zhana Bergendorff – Dokrai

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София – Александър Невски
София – Морените на Витоша
Летище “София“
София вечер
Женския пазар, София
София – Булевард “Дондуков“