Бабини хитрини: Как да прогоним лошата миризма от хладилника

петък, 20 юли, 2018 9:00 AM София днес +
1005 Прегледа | Коментари

Неприятна миризма може да се появи във всеки хладилник, най-често от развалена храна или от незабeлязана замърсена повърхност.

Дори и даден продукт да е добре опакован, не значи,че е в добро състояние, защото е много вероятно скоро да изтича срокът му на годност или дори това вече да е станало.

Има и друг вариант – външният вид да е добър, а срокът на годност да е минал.

И съответно да започва вмирисване. Сред най-честите причини за неприятната миризма са мръсните опаковки.

Преди да стигнат до вашия хладилник продуктите са преминали през няколко ръце и места – опаковане, подреждане за транспортиране, транспортиране, разтоварване, подреждане в магазина.

При тези дейности понякога се случва опаковка да бъде увредена, например на вакумирано сирене или на кофичка с кисело мляко.

Помислете си колко пъти сте носили на касата за маркиране нещо опаковано, което лепне или цапа. Поставен в хладилника подобен продукт почти невидимо замърсява, но със сигурност го прави.

Друг възможен източник може да е развалено яйце. Дори и да сте купили 6, 12 или повече в една опаковка, това не е гаранция, че всички са пресни и годни за консумация. Обикновено се понават по вида на черупката.

Ако тя е по-матова, яйцето е по-прясно, ако е лъскава – е по-старо. Старото яйце освен, че може да издава лоша миризма, също може да поглъща такава. Не пренебрегвайте и друг възможен източник – плесен, която се крие по ъглите.

Възможно е да се получи, ако хладилникът остане изключен за известно време – отпуск, пренасяне и др. Така или иначе каквато и да е причината, трябва да се справим с неприятния резултат.

И както обикновено това е възможно с по-съвременни средства, но и с такива, които са изпитани във времето.

Разбира се, най-добрият начин е измиването. Направете го обаче, след като извадите всички възможни прегради и отделения. Опитайте най-напред с обикновена вода, но ако не сте сигурни за ефекта, добавете малко от препарата за миене на чинии.

След като минете веднъж с него, повторете с чиста вода, а накрая със суха кърпа. Бабините рецепти казват, че почистването може да стане и с вода, в която е разтворена малко сода, защото това би убило гъбичките.

Работа върши и смес от 1 литър вода и чаена лъжичка оцет. Има и хитрити, чрез които може да предпазите по принцип хладилника от просмукване с миризма на развалено или плесен.

Полезно е да поставите вътре резен лимон, кори от портокал или филийки с ръжен хляб.

Мляното кафе или кафето на зърна също абсорбират лошия аромат.А ако имате у дома таблетки срещу махмурлук „Алка Зелцер“, разтворете една в чаша вода, която после може да поставите в хлаилника.

На пазара има и специални уловители на неприятни миризми, които действат на принципа на активния въглен.

А за да сте спокойни, преди да оставите за съхранение нещо в хладилника, проверете чистотата и целостта на опаковката или просто състоянието на продуктите, включително плодовете и зеленчуците.

Източник https://www.actualno.com/ Фотокредит Google
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Полезно


Последни коментари