Болестта на века или колко сме готови да дадем, без да искаме нищо в замяна

      Публикувано на събота, 29 декември , 2018      2487 Прегледа      Коментари Добави коментар
Болестта на века или колко сме готови да дадем, без да искаме нищо в замяна

  • talk2iva

В сезона на риалити форматите реалността остава някак тихо плачеща в ъгъла.

Воайорствайки съдбите на другите, удавяме самотата си, отказа от общуване и капсулирането в нереалистични очаквания.Създаваме виртуални реалности от социални контакти, обвързани в мрежи от фалшиви приятелства, скрити зад красиви профилни снимки.

Ужасът да не сме сами крещи в тъмнината, в която телевизора отмерва кризи, скандали, рехабилитации и изгонвания… от реалността.

Загубени в превода, търсим смисъла на живота, а всевиждащото око на смартфона ни обвързва в лъжливи и мимолетни отношения. От многото рани или от страх лъжем, а преживели множество сътресения, ставаме агресивни, само за да не покажем колко ни е страх да не бъдем отново излъгани, самотни и огорчени.

Казват, че можеш да бъдеш сам в тълпата и самотен в отегчението на изчерпаното общуване с другия. Тогава намираме как и върху кого да проектираме мечтите, надеждите и любовта си. Създаваме илюзорна клетка от емоции, в която загубваме същността си. После тихо страдаме или бурно се радваме, но не с тази искреност, която ни се иска да преживяваме всекидневно.

Общуването с другите ни поставя постоянно пред изпитанието на доверието, страха, свободата и любовта. Кое да изберем? Да бъдем свободни и сами или зависими, но събуждайки се до топлината на любим човек, заради когото си струва всеки компромис.

Кога започваме да проектираме очаквания върху неподходящото платно и как се справяме с разочарованието от собствените си илюзии. Знаем ли другият какъв багаж носи със себе си и готови ли сме да влезем в неговите обувки, за да извървим годините на страдание, битки, лъжи и разочарования?

А очакваме ли нещо насреща или просто искаме егоцентрично да бъдем обичани?

Колко сме готови да дадем, без да искаме нищо в замяна?

Кога филмите в главите ни не са просто различни жанрове, а диаметрално противоположни вселени.

Може ли психологията да ни помогне в този лабиринт от нежелание да се доверим или да очакваме поредното разочарование. Постоянният контрол, който се опитваме да упражняваме, е предпоставка за недоверие, а недоверието убива връзката, независимо от количеството и палитрата на емоциите,  инвестирани в отношенията

Бизнес, който трябва да бъде умело менажиран, ли са любовта и комуникациите с другите и не е ли по-лесно да казваш това, което мислиш без илюзии и игра на гоненица? Неслучайно най-търсени са курсовете по самоусъвършенстване и любовно притегателство. Защото самотата днес е разменна монета, а закърняването на способността ни да общуваме – болест, за която няма ваксина.

Тогава прибягваме към измислената реалност, в която подреждаме анимационните герои на липсите, които ежедневието ни поднася. Стресът на бита, информационните мастодонти и социалните мрежи катализират процеса, превръщайки го в амалгама от самота, катастрофирали очаквания и погубени надежди.

Крием чувствителността си зад арогантност, а после оставаме сами и неразбрани, чудейки се къде грешим.

Егото не е най-лошото, което може да ни се случи.Измислената реалност е болестта на века, която ни оставя на ръба на отчаянието.Потапяме се в работа, за да не се налага да полагаме усилия в изграждането на връзки. Истината е толкова проста – чистота, всеотдайност и искреност. Трите имуностимуланта в борбата с грипа „измислена реалност”.


Категория talk2iva | 2018/12/29 последна редакция в 8:40 AM
Източник : Една | Снимка : Google
2488 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден 231 Прегледа Събития

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника на Калиниците…

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес 84 Прегледа Събития

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес

Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към…

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ 125 Прегледа Събития

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ

Близо месец преди да изнесе дългоочаквания си концерт в зала 1 на НДК, Майкъл Болтън обяви ексклузивно, че стартира ново шоу за…

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК 102 Прегледа Събития

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК

Кино „Люмиер Лидл“ ще бъде домакин на четвъртото издание на „Фестивал на италианското кино в България“. Девет кинотворби ще…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2859 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

977 Прегледа

CHILLING ADVENTURES OF SABRINA

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

Народното събрание
София-Храм паметника “Свети Александър Невски”
София- Университет
София
София – Александър Невски
София – Морените на Витоша