Болестта на века или колко сме готови да дадем, без да искаме нищо в замяна

сряда, 10 октомври, 2018 8:00 AM София днес +
2079 Прегледа | Коментари

В сезона на риалити форматите реалността остава някак тихо плачеща в ъгъла.

Воайорствайки съдбите на другите, удавяме самотата си, отказа от общуване и капсулирането в нереалистични очаквания.Създаваме виртуални реалности от социални контакти, обвързани в мрежи от фалшиви приятелства, скрити зад красиви профилни снимки.

Ужасът да не сме сами крещи в тъмнината, в която телевизора отмерва кризи, скандали, рехабилитации и изгонвания… от реалността.

Загубени в превода, търсим смисъла на живота, а всевиждащото око на смартфона ни обвързва в лъжливи и мимолетни отношения. От многото рани или от страх лъжем, а преживели множество сътресения, ставаме агресивни, само за да не покажем колко ни е страх да не бъдем отново излъгани, самотни и огорчени.

Казват, че можеш да бъдеш сам в тълпата и самотен в отегчението на изчерпаното общуване с другия. Тогава намираме как и върху кого да проектираме мечтите, надеждите и любовта си. Създаваме илюзорна клетка от емоции, в която загубваме същността си. После тихо страдаме или бурно се радваме, но не с тази искреност, която ни се иска да преживяваме всекидневно.

Общуването с другите ни поставя постоянно пред изпитанието на доверието, страха, свободата и любовта. Кое да изберем? Да бъдем свободни и сами или зависими, но събуждайки се до топлината на любим човек, заради когото си струва всеки компромис.

Кога започваме да проектираме очаквания върху неподходящото платно и как се справяме с разочарованието от собствените си илюзии. Знаем ли другият какъв багаж носи със себе си и готови ли сме да влезем в неговите обувки, за да извървим годините на страдание, битки, лъжи и разочарования?

А очакваме ли нещо насреща или просто искаме егоцентрично да бъдем обичани?

Колко сме готови да дадем, без да искаме нищо в замяна?

Кога филмите в главите ни не са просто различни жанрове, а диаметрално противоположни вселени.

Може ли психологията да ни помогне в този лабиринт от нежелание да се доверим или да очакваме поредното разочарование. Постоянният контрол, който се опитваме да упражняваме, е предпоставка за недоверие, а недоверието убива връзката, независимо от количеството и палитрата на емоциите,  инвестирани в отношенията

Бизнес, който трябва да бъде умело менажиран, ли са любовта и комуникациите с другите и не е ли по-лесно да казваш това, което мислиш без илюзии и игра на гоненица? Неслучайно най-търсени са курсовете по самоусъвършенстване и любовно притегателство. Защото самотата днес е разменна монета, а закърняването на способността ни да общуваме – болест, за която няма ваксина.

Тогава прибягваме към измислената реалност, в която подреждаме анимационните герои на липсите, които ежедневието ни поднася. Стресът на бита, информационните мастодонти и социалните мрежи катализират процеса, превръщайки го в амалгама от самота, катастрофирали очаквания и погубени надежди.

Крием чувствителността си зад арогантност, а после оставаме сами и неразбрани, чудейки се къде грешим.

Егото не е най-лошото, което може да ни се случи.

Измислената реалност е болестта на века, която ни оставя на ръба на отчаянието.Потапяме се в работа, за да не се налага да полагаме усилия в изграждането на връзки. Истината е толкова проста – чистота, всеотдайност и искреност. Трите имуностимуланта в борбата с грипа „измислена реалност”.

Източник https://www.edna.bg/ 0 Google
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория talk2iva


Последни коментари

Най-четено

 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 9135 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 5404 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4706 Прегледа Коментари
 • Ива Екимова: На 40 любовта е смирение Ива Екимова: На 40 любовта е смирение 4250 Прегледа Коментари
 • Никога не пийте фреш, преди да прочетете това Никога не пийте фреш, преди да прочетете това 3317 Прегледа Коментари
 • Нови моменти при запор на сметки Нови моменти при запор на сметки 2944 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  Променят временно движението на трамвайни линии 3 и 10
  Препълнената зала „България“ аплодира на крака Паул Бадура-Скода и Софийската филхармония
  BGM TV, Code Fashion TV
  Вероника Стефанова откри салон за красота „V&A“
  Столичната община и живеещите на „Иван Вазов“ отново не се разбраха за проекта на улицата
  BGM TV , Fashion , London
  Dolce&Gabbana Fall Winter 2018/19 Women’s Fashion Show
  BGM TV , London, Movie
  DEATH HOUSE
  Наследничката на гръцката Ванга: БОЛЕСТТА НА 21 ВЕК СА МАСКИТЕ НА ХОРАТА
  Що за хора са амбивертите?