Да инфлуенсваш или да не инфлуенсваш? Ето това е въпросът

      Публикувано на четвъртък, 20 юни , 2019      127 Прегледа      Коментари Добави коментар
Да инфлуенсваш или да не инфлуенсваш? Ето това е въпросът

  • talk2iva

Влогърите станаха певци, моделите – инфлуенсъри, инфлуенсърите – модели, а днес борбата за над 10К последователи в Инстаграм е безмилостно жестока.

Красавици са във фокуса на специализирани агенции за инфлуенсъри, а една от най-ожесточените надпревари в социалните мрежи и дигиталните медии е за короната на ИнстаКуин, или да попаднеш сред ангелите на истинската Инста-кралица – Мегз.Няма нищо лошо в поредицата от сторита, които от тирета се превръщат в дълго многоточие, но понякога от бързоликвидните видеа не успяваме да разберем за какво, освен за приятното прекарване край басейна или в дискотеката, става въпрос.

От 200 до 1000 лева и нагоре за пост в най-предпочитаната социална мрежа е сериозна причина за размисъл и проучвания. 

Инфлуенс-маркетингът вече завзема своите пазарни територии на полето на комуникациите и става все по-трудно в една комуникационна стратегия това перо да бъде игнорирано.

Вечният въпрос за всяка маркетингова иновация: „Продава ли?” остава да седи на дневен ред. Вече има и сериозни изследвания на новия маркетингов инструмент, които подчертават, че близо 50% от потребителите се влияят при вземането на решения за покупка от инфлуенсърите, които следват в Инстаграм.

жена инфлуенсър

Снимка: Istock

А беше време, когато Кевин Силстрьом създава заедно с Майк Крийгър безплатното приложение за споделяне на снимки и кратки видеа, вдъхновен от увлечението си по класическата фотография.През април 2012 г. Инстаграм ползват над 100 милиона потребителя по целия свят, а през декември 2014 г. те наброяват над 300 милиона. Приложението е купено от Фейсбук през април 2012 г. за 1 млрд. щатски долара в брой и акции.

Рандъл Лейн и екип на „Форбс“ описват тази история, както и още 15 други в книгата си „Една успешна идея е достатъчна“. Струва си да я прочетете, преди да решите да напуснете работата си и да се превърнете в инфлуенсър. Да, и такива истории има. Като изключим популярното разделение на микро- и макроинфлуенсъри, повечето си имат и друга работа.

Моята професионална дейност ме среща с много от тях, повечето са ми приятели и в реалния живот. Както вече подчертах, една комуникационна стратегия е трудно да бъде успешно реализирана, без да бъде добавено към целия инструментариум перо и за новия канал.

Огромният капан, в който клиентите попадат, е схващането, че инфлуенсърите продават. Обратното също не е вярно. Някои продават, други – не. Както и в класическия случай – продава миксът от подходи.

жена инфлуенсър

Снимка: Istock

В проучването си, което правя в момента за истинското влияние на инфлуенсърите, чиито резултати ще излязат в края на годината, се натъкнах на много глупости по темата. Едно от тях е разликата, която се прави между популярните личности и инфлуенсърите.

Вярно е, че не всяка популярна личност може да бъде инфлуенсър, както е вярно, че инфлуенсърът може бързо да се превърне в популярна личност. Умишлено не използвам думата „известен“. Оксфордският речник дефинира „популярен“ като харесван от много или от група хора. Ключовото в инфлуенс тенденциите е „харесването“. Би ли купил нещо заради някого, когото не харесваш? Преди да се усмихнете скептично, нека си признаем, че следваме и такива, които не харесваме.

И тук идва един от трудно разрешимите казуси. Кой кого не харесва и дали би предприел покупка заради някого, когото просто харесва? Това поставя въпроса за съдържанието! Както обичам да казвам в такива случаи: за това – друг път.

За да избера продукт за лицето, кожата, тялото, косата си, дрехи, обувки, чанти и прочее, бих се доверила на специалистите в областта. Невинаги това, което е дало резултат при съответния инфлуенсър, би било подходящо за твоя тип кожа, коса и нокти, лайфстайл. А стигнахме и до лайфстайла.

Потребителите навярно смятат, че покупката на рокля, почивка, кола или козметика, препоръчани от даден инфлуенсър, би ги доближила до техния лайфстайл. Нищо подобно! Най-много да се сблъскат с огромно разочарование, а оттам и с недоверие към самия бранд или неговия инфлуенсър.

От гледна точка на инфлуенсъра и отговора на въпроса „Да инфлуенсваш или да не инфлуенсваш?“ трябва да се има предвид, че това е работа като всяка друга. Понякога даже отнема повече време. Правенето на снимки и писането на ревюта не е за всеки.

А голи снимки по бански на плажа или край басейна с небрежно поставен продукт наоколо крайно не е достатъчно, за да провокира покупка.

И тъй като инфлуенсърът най-често не е маркетингов специалист, подборът на посланици би било подходящо да бъде поверен на истински експерти в областта на маркетинга и продажбите. В това число и на такива, които вече са работили с инфлуенсъри.

жена инфлуенсър

Снимка: Istock

Второ. Опитът ми показва, че в по-голямата си част успешни инфлуенсъри са тези, които са разработили собствен бранд. Това им налага хигиена на препоръки и работа с всички – от памперси до автомобили. В същото време ги предпазва от опасността да се превърнат в рекламни брошури, в които потребителят се загубва, несъумявайки да избере продукта, който е най-подходящ за него.

Трето. Ако искате да се превърнете в успешен инфлуенсър, изберете една област, в която сте наистина добри. Независимо каква е професията ви, може хобито ви да се окаже истински вълнуващо и вдъхновяващо за вашите последователи.

Четвърто. Имайте предвид, че и това ще мине!

Започвайте да правите красиви снимки и се забавлявайте!
Категория talk2iva | 2019/06/20 последна редакция в 8:40 PM
Източник : Една | Снимка : Google
128 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Екатерина Захариева към българските посланици: Работете за повече икономика и защита на българите зад граница 79 Прегледа Събития

Екатерина Захариева към българските посланици: Работете за повече икономика и защита на българите зад граница

За материализиране на добрите политически контакти на България зад граница в икономически резултати и за продължаване на грижата…

На кого Дара Екимова пее „Sagapao” 85 Прегледа Музика

На кого Дара Екимова пее „Sagapao”

S`agapaó е диалектна форма на глагола „σ αγαπώ” от гръцки „обичам”. След като получава демо на музиката от…

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден 411 Прегледа Събития

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника на Калиниците…

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес 136 Прегледа Събития

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес

Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2933 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

724 Прегледа

H&M x Moschino Spring Summer 2019

611 Прегледа

Givenchy | Spring Summer 2019

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София вечер
София-детайл осветление
София – облаци
София- покриви
Народното събрание
София-Храм паметника “Свети Александър Невски”