Да си построиш с европейски пари имот с минерална вода от 3 км…

      Публикувано на събота, 20 април , 2019      387 Прегледа      Коментари Добави коментар
Да си построиш с европейски пари имот с минерална вода от 3 км…

  • Новини София

Александър Манолев, бивш зам.-министър на туризма и настоящ зам.-министър на икономиката подаде оставка, след публикация на сайта „Бивол”, че е собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони.Програмата се съфинансира от Европейски земеделски фонд.

Имотът има и специална екстра, подобно на частния асансьор на Цветанов – минерална вода докарана от 3 км от Сандански. Плащането на субсидията е одобрено от Държавен фонд земеделие (ДФЗ) през декември 2015 г., само месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на Ангелкова.

Въпреки че Манолев отрича да притежава този имот, „Бивол” вади документи, които го изобличават.

Имението с половин декар РЗП никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Ползва се като частна вила от Манолев и семейството му, пише „Бивол” .

В своето разследване „Бивол” и сайтът “Благоевград Нюз” разкриват, че Александър Манолев купува терена от 1800 кв. м. по пътя между Сандански и курорта Попина лъка в началото на 2013 г. от фирмата “Ди Ди Ви”. Тя е създадена година по-рано, собственост е на панамската офшорка. Фирмата изкупува атрактивни имоти в курортни зони около Сандански, Ловеч, Елена, Берковица и Каварна. Манолев е нейния първи клиент, който придобива имот, а впоследствие ще купи още няколко.

По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на строеж на “жилищна сграда – къща за гости” с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” ET. Така Манолев се измъква, че къщата не е негова лична собственост. Но в нея не преспиват туристи и не функционира като хотел, а земята се притежава от Манолев, сочат документите, публикувани от „Бивол”.

Въпросната Ана Димитрова е родена 1993 г., живее в София и не е открита от журналистите за коментар. “Хотелиерката” на Манолев Ана Димитрова е наела стотици декари от общината и усвоява евросубсидии за животновъдство. Загадка е как тя гледа животни с един единствен работник, ако изобщо има животни, пише „Бивол”. С един работник фирмата й освен животните би трябвало да поддържа и къщата за гости.

Александър Манолев. Снимка: Бивол

Едноличната й фирма е регистрирана на адреса на сестрата на Манолев в Сандански, само седмица след като Манолев купува терена. Сестра му е съдия в районния съд в града.
През октомври 2013 г. (когато собственичката на „Агротрейд” е навършила 20 години), правото на строеж на фирмата й е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство.

Междувременно фирмата успешно пише „есе” до Държавен фонд земеделие (ДФЗ) за субсидия от 390 160 лв. по Програмата за развитие на селските райни, пише „Бивол”.
Общата стойност на проекта е за 564 174 лв. утвърдени разходи по договор. Строежът на имението от половин декар приключва успешно през октомври 2015 г. и е инспектирано от ДФЗ през ноември 2015, когато Манолев става зам.-министър. Инспекторите на ДФЗ установяват, че проектът е изпълнен точно с малки недостатъци и удържат около 800 лв. от субсидията. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов тогава е шеф на ДФЗ. През декември 2015 той разписва плащането.

Днес фирмата на младата предприемачка Ана Димитрова развива все по-мащабна дейност. Само за 2018 г. “Агротрейд” е усвоила 63 697 лв. агросубсидии, като голяма част от тях са по европейски схеми. Това показва справка в електронната система на сайта на ДФЗ. „Бивол” не е получил от ДФЗ данни за плащанията за предишни години.
Но от март 2019 г. “Агротрейд” е взела под аренда за 10 години 450 декара общинска земя от Сандански срещу 78 850 лв. и още 100 декара за 5 години срещу само 1000 лв.

Манолев: “Нямам никаква собственост в Сандански”

В декларацията на Манолев за 2016 г. са описани терените, придобити в Сандански. Но в последната му декларация не пише нищо за ползването на луксозен имот върху негова земя. Александър Манолев е син на дългогодишния кмет на Кулата Димитър Манолев и очевидно е заможен човек – притежава къща с двор в София за 320 000 лв. и влог 180 000 лв. Преди да се захване с държавните дела, кметският син е бил в борда на “Булгартабак” АД, компания свързвана с депутата Делян Пеевски. Манолев беше спряган за министър на транспорта след оставката на Ивайло Московски, но разследване на „Капитал” извади наяве негови съмнителни бизнес връзки с лица от ъндърграунда, след което Манолев оттегли кандидатурата си.

След запитване на „Бивол” към Александър Манолев чрез правителствената пресслужба, той дава следният отговор:
„Нямам никаква собственост в Сандански. През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото от вас дружество. Мястото не е декларирано защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор.
Да, разбира се познавам се с Ана Димитрова – както казах, аз съм й продал имота. В последствие съм бил и клиент на споменатото място за настанявяне – срещу заплащане, за което имам и издадени документи.
Що се отнася за оставката – готов съм да я подам във всеки един момент.”

Впоследствие зам.-министърът подаде оставка, а прокуратурата обави, че ще започне проверка.

Според справка в Кадастъра и Имотния регистър обаче Манолев има множество сделки за земи в района на Сандански и имотите са на негово име. Земята, на която е построена въпросната къща за гости е негова собственост и в момента. Няма никакви данни тя да е продадена, а са налични единствено данни за учредено безсрочно и възмездно право на строеж, пише „Бивол”.
Освен това справката в Кадастъра показва, че Манолев е изкупил и притежава прилежащите до къщата терени. Сделките са от 2014 и 2017 г. със същата фирма “Ди Ди Ви” и с частни лица.

Къща за специални гости

В тази къща за гости не отсядат никакви случайни турсити, а служи за частна вила, разкрива „Бивол”. Това си личи от факта, че през годините фирмата не отчита никакви приходи от туристическа дейност и няма нает персонал, каквото задължение има съгласно договора за проекта. За сметка на това Александър Манолев редовно отмаря там със семейството си, а както се вижда от снимките, къщата и ливадата са поддържани в безупречен вид.

Манолев твърди, че отсядал в къщата за гости, построена в неговия имот, за което имал фактури, а в интервю за “Труд” въпросната Ана Димитрова разказва как той ѝ помогнал да стартира хотелиерския си бизнес, като бил един от основните клиенти и привличал други клиенти “от уста на уста”.

Къщата за гости в имота на Александър Манолев. Снимка: Бивол

Къщата, която е за 10 души, се отдавала под наем само цялата и както става ясно – дискретно и не на кого да е. Факт е, че къщата не се рекламира никъде и няма как да бъде наета. Дори от Министерството на туризма не успяват да открият контактен телефон след запитване на „Бивол”, но оттам казват, че кметът на Сандански не си е изпълнил задълженията по Закона за туризма, които включват публично обявяване на адрес, телефон и факс на всеки обект за настаняване в неговата община.

Финансирането с европейски пари на “къщи за гости” има ясна цел – развитие на селския туризъм, създаване на поминък и работни места за местното население в продължение най-малко на 5 години. Опитите на екипа на “Благоевград Нюз” да се свърже с някого и да наеме къщата по предназначение ударят на камък. Никъде няма никаква никаква контактна информация за такъв туристически обект в Сандански и на практика той не може да бъде нает. Няма я и задължителната табела за обект, финансиран с парите на европейските данъкоплатци.

За 752 къщи за гости по Програмата за развитие на селски райни между 2007 и 2012 г. са изплатени по проекти общо 202 млн. лв. Списъкът с разплатените проекти беше една от големите тайни в държавата и ДФЗ упорито отказваше да го даде, пише „Бивол”, който накрая го е получил по Закона за достъп до обществената информация. „Бивол” проучва имотите по регистрите, картографира къщите за гости и разкрива, че ДФЗ укрива над 100 такива обекта от официалните списъци с проектите. Поне 45% от тях са построени за лични нужди, в нарушение на правилата.

Няма сигнал – няма проблем

Министърът на земеделието Румен Порожанов отговаря на запитването на „Бивол” за къщата в имота на Манолев, че през декември 2015 като шеф на ДФЗ е разписал протокол с одобрение на много проекти, но не е гледал в детайли и не е запознат с всеки един от тях. За да има контрол за добросъвестност на бенефициентите трябва да се подават сигнали – добавя Порожанов.

Подаването на сигнали обаче не води до резултати. Въпреки няколко конкретни сигнала след наши публикации до ДФЗ и ОЛАФ до момента няма никакви действия за възстановяване на парите, буквално присвоени от тарикатите с къщите, пише „Бивол“. Обикновено оправданието е изтекла давност на договорите, които се проверяват за съответствие в продължение на пет години.
Номерът с къщите за гости е пределно прост – оформя се проект на сламен човек, построява се вила с европари, ползва се дискретно 5 години докато ДФЗ и прокуратурата си затварят очите и ако няма медийна издънка, след това имотът може да се прехвърли на името на реалния собственик или да се продаде с печалба.

Минерална вода от Сандански

Къщата върху имота на Манолев разполага с екстра, на която би завидял и самия Цветан Цветанов с частния асансьор. Както се вижда от снимките на имението и от сателитни снимки, вилата разполага с голям басейн. Той е захранен с минерална вода от Сандански, която е докарана от 3 км. Заявлението за водохващането от 2016 г. е мотивирано с “други цели – профилактика в обект „Къща за гости”.

В продължение на месеци пътят е бил разкопан, за да се положат тръбите, твърдят очевидци с вили в Лиляново и Попина Лъка. В документите за водохващането от МОСВ пише, че собственик на имота е Манолев, пише „Бивол”.

Междувременно през 2018 г. Басейнова дирекция – Благоевград е глобила фирмата “Агротрейд” за нарушение на правилата за деклариране. Какво именно не е декларирала фирмата – заустване в реката или водохващане, не е ясно, въпреки запитване до “Басейнова дирекция” – Благоевград.

Но е ясно кому е изгодно всичко това – къщата е построена в имот на Манолев, чието придобиване и кандидатурата за субсидията са в удивителен синхрон. Фирмата е абсолютно куха и оформена на подставено лице от близкото обкръжение на Манолев. Плащането е одобрено след като Манолев е попаднал във властта. Къщата за гости никога не е функционирала по предназначение, не функционира и в момента, случаят е лесен за доказване от прокуратурата, обобщава „Бивол”. 

Етикети:
Категория Новини София | 2019/04/20 последна редакция в 2:40 PM
Източник : Бивол | Снимка : Google
388 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Илияна Йотова бе специален гост на тържественото отбелязване на Деня на независимостта на Грузия 78 Прегледа Събития

Илияна Йотова бе специален гост на тържественото отбелязване на Деня на независимостта на Грузия

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе специален гост на тържественото отбелязване на Деня на независимостта на Грузия, организирано от грузинското…

Йотова: Сега е времето България да изработи програма за спасяване на българското село 557 Прегледа Полезно

Йотова: Сега е времето България да изработи програма за спасяване на българското село

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че европейските средства трябва да стигнат до всяко българско село. Тя присъства на честването…

Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай  Джан Цинли 386 Прегледа Събития

Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай Джан Цинли

„Впечатлени сме от постиженията на Китай в икономическото развитие, преодоляването на бедността, повишаването на благосъстоянието на огромни слоеве…

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“ 642 Прегледа Новини София

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в събирането на хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2721 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-Ротондата
Софийски трамвай
София – Народен дворец на културата
Нощна гледка към София
София – фонтани пред Народния театър
София – жълто небе