Екатерина Захариева: България ще следи стриктно изпълнението на договора с Република Северна Македония при преговорите й с ЕС

      Публикувано на четвъртък, 13 юни , 2019      173 Прегледа      Коментари Добави коментар
Екатерина Захариева: България ще следи стриктно изпълнението на договора с Република Северна Македония при преговорите й с ЕС

  • Събития

България ще продължи да подкрепя Република Северна Македония да получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз, но ще съблюдава много стриктно изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, особено в частта за историята, във всяка преговорна глава, когато страната започне преговори за членство в ЕС.„В тяхното споразумение за асоцииране с ЕС има задължение за добросъседски отношения, а нашето условие е за изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, включително в частта за историята“.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след края на първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между Република България и Република Северна Македония, на която тя е съпредседател заедно с колегата си Никола Димитров.

Той пое ангажимент историческите въпроси между двете страни да бъдат решени.

 „Искам да ви уверя, че Република Северна Македония е цялостно посветена на този процес. Убеден съм, че това не е просто, защото сме подписали договора, а е много важно за нас самите. Окуражихме историческата комисия да продължи да работи. Този процес ще го завършим заедно с мъдрост и приятелство“, заяви Никола Димитров след края на заседанието.

Цел на срещата на комисията бе да се направи оценка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

„Нашата оценка е, че има съществен напредък в политически план за последната година и половина“, посочи Екатерина Захариева. „Повече контакти в образованието, по-добра свързаност, по-бързо решение на историческите въпроси – това ми се иска да видя“, добави външният ни министър. Тя уточни, че от 1 август 2017 г. са проведени четири срещи между президентите на двете страни и осем между премиерите, а външните министри са се срещали шест пъти на четири очи и десетки в рамките на различни формати.

„Мога да кажа, че за това време политиците изпреварихме историците и вече честваме заедно Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание, светите братя Кирил и Методий“, каза министър Захариева. Тя призова за по-интензивна работа и ясен график и конкретни резултати до края на годината от създадената по силата на Договора Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

„За съжаление комисията не успя да постигне съгласие по личността на Гоце Делчев. Тяхното предложение е категорично неприемливо за нас. Абсурдно е да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Имаме общо разбиране, че не е лесно, но от друга страна трябва да сме смели, защото искаме само истината и нищо друго. Въпреки, че понякога, като че ли да кажеш истината изглежда по-трудно, отколкото да повтаряш стотици пъти една лъжа. Аз много се надявам, че така както двамата премиери празнуваха вече Гоце Делчев и не на тази дата, историците в комисията от страна на Република Северна Македония ще проявят същата мъдрост“, заяви Екатерина Захариева. „Ако искаме да изградим приятелство, което никоя криза да не може да разруши, трябва да учим младите хора на истината“, добави българският външен министър. По думите й историческите въпроси между София и Скопие трябва да бъдат решени, защото „не бива да внасяме нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз“.

„Бих дала шанс на историческата комисия до края на годината, преди да се откажем от нея“, заяви Екатерина Захариева.

Външните министри на двете страни отбелязаха, че  Договорът е изиграл катализираща роля за подобряване на отношенията в редица сфери. Като пример посочиха стокообмена, който е нараствал стабилно през 2017 и 2018 г. до 735 млн. евро и 742 млн. евро съответно. „Въпреки това прогнозните резултати за първото тримесечие на 2019 г. сочат спад на годишна база и поръчахме на двете министерства на икономиката да направят анализ на ситуацията“, разкри министър Захариева.

Първите дипломати на двете страни посочиха сътрудничеството в областта на образованието като друг положителен пример. България организира кандидат-студентски борси за бъдещи студенти от Република Северна Македония и през идващата учебна година ще приеме 455 бъдещи бакалаври от западната ни съседка, 205 кандидат-магистри и 40 докторанти, а двете страни ще разширят сътрудничеството си по програмата „Еразъм плюс“.

По отношение на транспорта министър Захариева повтори, че Паневропейският коридор №8, който трябва да свърже Адриатическо с Черно море, е основен приоритет не само за двете държави, но и за региона.

„Похвално е, че двете министерства на транспорта създадоха смесена комисия и вече имат изключително ясен график, а и коридорът получи финансиране, което премиерът Борисов договори на срещата на Берлинския процес в Триест“, подчерта министър Захариева. „Да не забравяме, че допреди две години двете правителства не се виждахме и сега наваксваме изоставане от почти 30 години“, допълни вицепремиерът. „Ако искаме повече туристи, трябва да имаме железопътен транспорт и пътища“, подчерта тя. През 2018 г. 560 000 жители на Република Северна Македония са посетили България.

В заключение министър Захариева благодари лично на Никола Димитров. „Нашите отношения, както и тези на премиерите ни, са винаги отлични, дори и когато обсъждаме деликатни въпроси. България държи на истината, независимо, че понякога е по-трудно да бъде изречена“, каза тя. Министър Димитров благодари на България за подкрепата, включително за това, че българският парламент бе един от първите, ратифицирали протокола за членство на страната му в НАТО.

Съвместната междуправителствена комисия е създадена на основание член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. На заседанието в София, председателствано от двамата министри на външните работи, участваха представители на министерствата на енергетиката, транспорта, отбраната, образованието, науката и културата и други.

Етикети:
Категория Събития | 2019/06/13 последна редакция в 6:40 PM
Източник : МВнР | Снимка :
174 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Ще следим чист ли е въздухът в София на смартфона си
София Новини София

Ще следим чист ли е въздухът в София на смартфона си

От 1 декември гражданите ще могат да следят в реално време чистотата на въздуха в София. Tова ще се случва с помощта на мобилно приложение.…

Ще следим чист ли е въздухът в София на смартфона си

Излезе второто класиране за прием в гимназиите

Нова система на НОИ улеснява услугите за софиянци

Илияна Йотова: С активни хора като Вас България не е страничен наблюдател, а участник в световните политики 108 Прегледа Събития

Илияна Йотова: С активни хора като Вас България не е страничен наблюдател, а участник в световните политики

„С активни хора като Вас България не е страничен наблюдател, а участник в световните политики.“ С тези думи…

Екатерина Захариева към българските посланици: Работете за повече икономика и защита на българите зад граница 161 Прегледа Събития

Екатерина Захариева към българските посланици: Работете за повече икономика и защита на българите зад граница

За материализиране на добрите политически контакти на България зад граница в икономически резултати и за продължаване на грижата…

На кого Дара Екимова пее „Sagapao” 159 Прегледа Музика

На кого Дара Екимова пее „Sagapao”

S`agapaó е диалектна форма на глагола „σ αγαπώ” от гръцки „обичам”. След като получава демо на музиката от…

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден 411 Прегледа Събития

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника на Калиниците…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2941 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

783 Прегледа

Saint Laurent Spring Summer 2019

132 Прегледа

RABID

645 Прегледа

Louis Vuitton | Spring Summer 2019

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София- Ротонда
София- Александър Невски вечер
София вечер
София-детайл осветление
София – облаци
София- покриви