Екатерина Захариева: Гражданите на Западните Балкани имат нужда от нашата подкрепа

събота, 6 октомври, 2018 4:00 AM София днес +
131 Прегледа | Коментари

„Балканите са в сърцето на Европа, регион с младо, изключително мотивирано и талантливо население. Тези млади хора, тези граждани заслужават нашата подкрепа“.Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на откриването на интерпарламентарна конференция, посветена на ролята на парламентите за бъдещето на процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.

Форумът събра днес в София депутати от Европейския парламент, представители на националните парламенти на страните членки и държавите от Западните Балкани, представители на регионални организации и експерти в областта на европейската интеграция.

„Това събитие е потвърждение на трайния ангажимент към бъдещето на региона както от страна на Европейския парламент, така и на България“, подчерта в изказването си Екатерина Захариева. Тя добави, че когато страната ни като Председател на Съюза е определила европейското бъдеще на съседите си за своя ключова тема, е трябвало да преодолее немалко предизвикателства и да убеди всички 28 държави членки колко важен е този въпрос за стабилността, сигурността и просперитета на цяла Европа.

„Щастлива съм, че днес, след шест месеца тези задръжки сред някои от страните членки се превърнаха в ясно разбиране, че без Западните Балкани, тогава, когато те са напълно готови да станат част от ЕС, европейският проект няма да бъде цялостно завършен“, изтъкна министър Захариева.

Първият ни дипломат припомни постигнатото по време на Българското председателство за поставянето на европейската перспектива на региона на много високо място сред приоритетите на външната политика на Съюза.

Захариева отбеляза, че на Балканите все още има предизвикателства, които трябва да се преодолеят. Между някои от съседите съществуват отворени въпроси, има много реформи, които трябва да бъдат завършени.

„Основният мотив и двигател за истинско помирение, свързаност и реформи в нашия регион е европейската перспектива. Историята не трябва да бъде наше ограничение, а да носи поуките, да ни предпазва от бъдещи грешки и да бъде наш учител”, подчерта Екатерина Захариева.

Тя посочи, че без подкрепата на политическите партии, на националните парламенти и на Европейския парламент, както и на гражданското общество няма как да се случи нито една реформа.

Захариева благодари на българските народни представители за ангажираността към темите на Председателството.

„През тези шест месеца усещах подкрепата на всички народни представители в българския парламент и нашите приоритети наистина бяха превърнати в национална кауза“, допълни вицепремиерът и външен министър.

МВнР 0 София днес
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини София


Последни коментари

Най-четено

 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 9135 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 5404 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4706 Прегледа Коментари
 • Ива Екимова: На 40 любовта е смирение Ива Екимова: На 40 любовта е смирение 4250 Прегледа Коментари
 • Никога не пийте фреш, преди да прочетете това Никога не пийте фреш, преди да прочетете това 3317 Прегледа Коментари
 • Нови моменти при запор на сметки Нови моменти при запор на сметки 2944 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  Променят временно движението на трамвайни линии 3 и 10
  Препълнената зала „България“ аплодира на крака Паул Бадура-Скода и Софийската филхармония
  BGM TV, Code Fashion TV
  Вероника Стефанова откри салон за красота „V&A“
  Столичната община и живеещите на „Иван Вазов“ отново не се разбраха за проекта на улицата
  BGM TV , Fashion , London
  Dolce&Gabbana Fall Winter 2018/19 Women’s Fashion Show
  BGM TV , London, Movie
  DEATH HOUSE
  Наследничката на гръцката Ванга: БОЛЕСТТА НА 21 ВЕК СА МАСКИТЕ НА ХОРАТА
  Що за хора са амбивертите?