Естетическата смелост и култура на Йоана Буковска – Давидова

петък, 25 май, 2018 3:00 PM София днес +
1379 Прегледа | Коментари

Проф. Любомир СтойковЙоана Буковска – Давидова е впечатляваща българска актриса, чиято харизма е комбинация от неизмерима доза личен чар, покоряващо неординерно излъчване, оригинален стил на общуване и естествена, и автентична женственост.

Какво е мястото на облеклото в тази комбинация от дадености и качества?

Стилът и личният й избор на външност (не тази, която е дело на режисьори, сценаристи и костюмографи) издава пиетет към нестандартен шик, премерена екстравагантност и красиво еклектична мода.

Външността й е проекция на нейния изключително богат емоционален свят, на непокорство към традиционния моден канон, на рафинирана чувственост и на модерна чувствителност.

Тя притежава естетическата смелост и страст да се облече по начин, който мнозина биха окачествили като „провокативен“, „различен“ и даже „странен“.

Модата ме запозна с Йоана Буковска (тогава още не беше Давидова) преди много години. Беше по времето на скандално нашумелия телевизионен сериал „Дунав мост“ (реж. Иван Андонов), в който играеше централна роля (Стела). Тя беше лице в колекциите на известната ни дизайнерка Мария Мичева, чийто стил привличаше вниманието със своята артистичност, разкрепостеност и пъстрота. Още тогава – при първите ни разговори с Йоана, почувствах нейното искрено и разбиращо отношение към модата, усетих и разбрах, че тя няма нищо общо с хората, които са единствено консуматори в тази област, най-малкото пък с т.нар. „жертви на модата“.

Важно и любопитно е, че не Мария Мичева беше потърсила Йоана Буковска, за да използва голямата й популярност за рекламни цели, а Йоана беше разпознала стила на Мария Мичева като свой, като близък и като сходен, купувайки си нейни тоалети.

Йоана Буковска – Давидова е сред най-стилните българки, защото, от една страна, има здрав вкус и безпогрешен усет към дрехата и аксесоарите, а от друга страна, самото й отношение към облеклото и модния дизайн е пропито с култура, компетентност и съзнание за огромното значение на тези визуални ценности. Повече за нея и за начина й на мислене в тази посока ще научим от интервюто, което тя бе любезна да ми даде.

Как ще коментирате това, че сте удостоенa с приза „БГ Модна икона 2016“ на Академията за мода?
– Призът „ БГ Модна икона 2016“ е изключителна привилегия за мен и най-вече отговорност пред публиката, чието гласуване в Интернет ме „награди“, измежду всички заслужили да бъдат номинирани тази година. Съзнавам, че дължа фокусирането на общественото внимание върху личността си, благодарение на екранния образ на Виолета Захариева, която беше в центъра на изявата ми като актриса през 2016 година. Струва ми се, че точно тази амалгама беше отличена – стилната и запомняща се визия на провокативната Виолета в сериала „Откраднат живот“ и професионалните търсения на Йоана Буковска – Давидова, намериха своята пресечна точка в този приз.

Но за мен е изключителна чест и признание да съм носител на награда, като последовател на получилия същото отличие за 2014 година Григор Димитров. Той не само е пример за стил и вкус като външност и поведение, но неговите световни професионални постижения и амбиции, човешката му отговорност като етика, морал и репутация в обществото, вдигат летвата много високо пред всички номинирани, които ще го последват…

И всички следващи лауреати на наградата „БГ модна икона“, трябва да имат съзнанието, че и те трябва да отстояват значимостта на това признание, което има своята тежест, благодарение постиженията на наградените предшественици. Тази награда придобива все по-голям обществен ценз, понеже нейните носители допринасят за осмислянето и значимостта й през годините – не когато я получават, а във времето след това – когато трябва да са истински вдъхновители и будители за духовните, националните и човешките устои на българите.

Външността, за мен, е последното стъпало в преценката за дадена личност. Трябва първо да си изкачил трудната стълба в търсене на себе си и твоето място в социума, за да намериш хармонията си на съществуване в света. И тогава, това как изглеждаш отвън ще бъде само огледало на вътрешната ти светлина и баланс.

Кой е оказал най-силно въздействие върху стила Ви на обличане?
– Майка ми Велина. Тя имаше изключително стилен поглед върху външния вид на семейството и дома си. Не обичаше рамките, не робуваше на това, какво харесват другите – имаше неординерен вкус за обличане, граничещ с артистичната ексцентричност. Тя ми е купувала най-шантавите дрехи и така ме научи, че да си различен не е страшно. Тя преобръщаше правилата, като ми купуваше рокля, но ми показаваше, че ако я нося с гърба отпред, се получава нещо много по-забавно като вид и усещане за дрехата.

Тя беше моят учител за това, че можеш да нарушаваш правилата, само ако добре ги познаваш… Обожаваше еклектиката и не понасяше кича, във всичките му форми. Сега, когато ми стане много тъжно, че нея я няма и не ми прави вече своите неподражаеми подаръци за общите ни празници, отивам и си купувам дреха, която смятам, че тя би ми подарила.

Кои са любимите Ви модни марки (чужди и български)?
– Сигурно ще прозвучи като ерес от устата на една „Модна икона“, но нямам задълбочени познания и наблюдения върху стилисти, дефилета и тенденции за сезона… За мен дрехата трябва да е изчистена, стилна, да ти стои добре и да ти носи определена емоция, според случая, за който я обличаш.

Имам две български дизайнарки, дългогодишни мои приятелки вече, на които се доверявам безрезервно, когато искам да си купя дреха, в която да се чувствам себе си, но по различен начин. Наричам ги своите феи-вълшебници, защото като Кръстницата на Пепеляшка могат да ме преобразяват от Гаврош до Принцеса, но понеже имат магазини вместо вълшебни пръчици, моите трансформации продължават и след полунощ…. Това са Боряна от „Магазин №10“ на ул. „Иван Шишман“ и Вяра от „Fede”. Впечатляват ме търсенията и стилистиката на Армани и най-вече Ив Сен Лоран, където Жената е центърът, а не Дрехата, но от комбинацията им се ражда Кралицата…

Как решавате с какво да се облечете?
– За мен водеща винаги е била емоцията. А тя е комбинация от редица фактори – какво е времето, има ли слънце, къде отивам и какви задачи имам през деня, с кого ще се срещам, колко съм недоспала… И тук на ход идва дрехата, която трябва да ме зареди и пренесе през този ден – дали да е удобна – спортна, артистична, делова или пък подчертано женствена… Последният щрих винаги са бижутата, дори когато са почти невидими, а парфюмът, който е задължителен при мен, издава най-точно в коя емоционална гама се движа този ден…

Разкажете ни случаи, в които външността Ви е помагала да се справите със сложна ситуация?
– Сложна ситуация при мен може да се нарече всяка моя нова среща с поредната героиня, в чиято кожа аз трябва да вляза. И тук от определящо значение е външният вид на тази нова, непозната жена, която като я видя веднъж изобразена от костюмографи и художници, започва да се оформя за мен и като човешка същност. Тук, мисля е мястото, да спомена, че незаслужено, според мен, художниците по костюми в киното и тетъра нямат своето признание в модната сфера, освен номинациите на арт-средите. Техният принос за възпитаването и налагането на вкуса за визията на днешно време, влияе осезаемо върху възприятията и моделите за подражание на аудиторията.

За мен лично големите имена, които наистина творят „образи“ и са истински съмишленици на режисьори и актьори, за да създадат една нова, възможна реалност на сцената или екрана, са любими мои колеги и приятели, които със сигурност са формирали и моя вкус, покрай работата ни през годините. Това са Марина Райчинова, Елена Иванова, Вячеслав Парапанов, Боряна Семерджиева, Марта Миронска, Велина Павлова… Тези хора участват активно във формирането на представите за вкус в днешните зрители.

А от професионалния си опит напоследък мога да споделя, че когато работих върху образа на Коко Шанел, чиято визия на сцената дължа отново на неповторимата костюмографка Марина Райчинова, започнах да обличам само рокли и поли в ежедневието си, за да почувствам женствената осанка на тази безкомпромисна във външния вид „нежна революционерка“.

И за мое голямо учудване, когато жената демонстрира женствеността си всеки ден, това предизвиква ново, различно отношение към нея, основно във взаимоотношенията с мъжете. Дори тези от най-близкото ти обкръжение отчитат разликата в теб – като външност, въздействие, поведение – и преоткриват в същия човек, един друг тип същество, а именно – Жената.

Така външността ми помогна да се потопя в света на Коко и да разбера един от нейните най-силни козове, с които тя е спечелила утвърждаването си като една от великите личности на 20 век, а именно, че може да печелиш винаги съревнованието в този „мъжки“ свят, само ако се осмелиш да бъдеш всеки миг 100% Жена.

Допускали ли сте гафове с облеклото си и кога?
– Не се наемам да бъда съдник сама на себе си, що се отнася до светските ми и обществени изяви – има далеч по-компетентни хора в тази сфера – оставям те да се произнесат по този въпрос. За мен гаф в облеклото ми е било, когато се оказа, че започваме екскурзия с приятели по някоя стръмнина, а аз съм с гьонени подметки…
Как бихте характеризирали своя личен стил?
– Далеч съм от мисълта, че личният ми стил е пример за подражание. Затова толкова приятно ме изненада и вашето признание за „БГ Модна икона“. Понеже, това, което наистина ми харесва като дреха и се чувствам удобно в него, обикновено е твърде артистично, хипарско, неподвластно на модата и тенденциите, и по-скоро ексцентрично.

В какво се проявява кичът в модата? Кога човек може да стане смешен с външността си?
– Всичко е въпрос за спазване на мярката. Дори в нарушаването на статуквото и правилата, дори чрез еклектиката, дори когато си краен в експериментите с външния вид – трябва да си верен на хармонията и баланса. Елегантността, простотата и стилът изчезват, когато вулгарното и пошлото излязат под прожекторите. То е като да превърнеш една от стаите си в къщи в невероятна библиотека, до последния детайл за всеки себеуважаващ се ценител, но всички книги по рафтовете са само кухи черупки от картон…

Коко Шанел е казала: “Oблечи се неправилно и ще запомнят дрехата. Облечи се безупречно и ще запомнят теб.“. Но най-лошият вариант, според мен, е да бъдеш запомнен, само защото си се облякъл неадекватно – но отново всичко опира до мярката във вкуса и изискванията за стил.

Стилът на кои световни знаменитости (от сферата на на киното, спорта и др.) Ви прави най-силно впечатление и защо?
– Харесвам стила на хора, които освен, че са се доказали като личности в своята сфера, техните образи са останали като еманация на времето, в която са живели. Техният стил (като външност и поведение) е оставил отпечатък в човешката история, поради съчетанието от силната им индивидуалност с естетиката на епохата, която са обитавали. Такива за мен са Грейс Кели, Одри Хепбърн, Джаки Кенеди, Принцеса Даяна, Стефка Костадинова, Кейт Бланшет, Джуди Денч, Мерил Стрийп… Истински образци за Модни икони – като поведение, стил, заслуги и модели за подражание!

http://beauty.fashion.bg/ Фотокредит google
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Жените


Последни коментари