Водещи  

Фандъкова: Спирам строителните дейности в зоната около пл. „Ал. Невски“

      Публикувано на сряда, 20 март , 2019      391 Прегледа      Коментари Добави коментар
Фандъкова: Спирам строителните дейности в зоната около пл. „Ал. Невски“

  • Новини София

Изненада – кметицата на София Йорданка Фандъкова отказа да приеме за завършен ремонта на градинката „Свети Климент Охридски“ до Народното събрание. Причината – некачествен е.Това стана ясно при проверка на място от Фандъкова и заместника и Дончо Барбалов.

С тях бе и главният архитект на София Здравко Здравков.

Неправилно сложени шахти, които са били залепени с теракол, разместени плочки  разминаване във фугите между тях, замазани вместо подменени елементи – това са само част от проблемите при изпълнението на ремонта.

Обществената поръчка за проекта бе спечелена от „ПСТ Груп“.

Същата фирма ремонтира и градинката „Кристал“, и улица „Московска“, на която (по ирония на съдбата) е сградата на Столичната община.

Въпреки състоянието на градинката, констатирано от Фандъкова и колегите ѝ, от компанията са изпратили писмо до общината, че искат комисия да приеме ремонта.

„Разбира се, че не съм доволна от това, което виждам и няма кой да бъде доволен. Абсолютно недопустимо е изпълнителят да твърди, че обектът е готов, след като всеки може да види, че това не е така. Още в края на февруари надзорната фирма е описала забележките, които трябва да бъдат отстранени, но те не са ги изпълнили и искат обектът да бъде приет. Това означава само едно – че се търси начин да се оправдаят за санкциите, които предстоят. Нито общината, нито кметът реди павета, но по всякакъв начин ще защитя европейските средства, които осигурихме за центъра и успяхме да защитим с толкова усилия“, заяви Фандъкова.

Арх. Здравков обясни, че ще е необходима и контролна геодезия, тъй като има кривини в самото изпълнение, както и да се извърши проверка дали се създават локви.

Срокът за завършване на ремонта е 9 юли, глобата след това е 178 000 лв. на ден, уточни пък Барбалов. Максималният размер на глобата по договор е 3,5 млн. лв.

„Спирам строителните дейности в зоната около пл. „Ал. Невски“, докато изпълнителят на ремонта „ПСТ Груп“ не отстрани некачествено извършени дейности, констатирани многократно. До отстраняване на забележките не спира да тече срокът за изпълнение на договора. Надявам се, че това ще накара изпълнителя най-накрая да си свърши качествено работа и да мобилизира нужния ресурс от работници“, написа кметицата и във фейсбук.

Тя е категорична, че общината няма да подпише акт 15.

„Абсурдно е твърдението, че в този вид градините „Кристал“, „Св. Климент Охридски“ и части от тротоарите по ул. „Московска“ и бул. „Васил Левски“ са „напълно готови“. А отказът да се отстранят установените дефекти е недопустим.“Отстраняването на нарушенията е за сметка на изпълнителя и не води до спиране на срока за изпълнение на договора, като не може да служи за основание за удължаването му.
Строителната площадка за тази зона беше открита на 2 юни. Срокът за изпълнение по договор е 365 календарни дни. До момента обектът е спиран за 49 дни през зимните месеци, като изпълнителят има претенции за още 17 дни, които се проверяват.

Етикети:
Категория Новини София | 2019/03/20 последна редакция в 2:40 PM
Източник : | Снимка :
392 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Йотова: Сега е времето България да изработи програма за спасяване на българското село 551 Прегледа Полезно

Йотова: Сега е времето България да изработи програма за спасяване на българското село

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че европейските средства трябва да стигнат до всяко българско село. Тя присъства на честването…

Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай  Джан Цинли 382 Прегледа Събития

Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай Джан Цинли

„Впечатлени сме от постиженията на Китай в икономическото развитие, преодоляването на бедността, повишаването на благосъстоянието на огромни слоеве…

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“ 640 Прегледа Новини София

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в събирането на хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка…

Румен Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода 765 Прегледа Новини София

Румен Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода

„10 април 1979 г. е исторически ден, който бележи важен успех в развитието на българската авиация. С гордост…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2713 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-Ротондата
Софийски трамвай
София – Народен дворец на културата
Нощна гледка към София
София – фонтани пред Народния театър
София – жълто небе