Има ли политическа воля за решаване на столичните неволи?

четвъртък, 4 януари, 2018 8:09 AM София днес +
143 Прегледа | Коментари

Зеленият град не е повече цветя и дървета. Зелен град означава по-добър въздух, по-добър градски транспорт и повече пешеходни зони. Това коментира общинският съветник Иво Божков във връзка с проблемите на София в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Подобряването на градския транспорт в София е част от стратегията за подобряването на въздуха в града. Електронната билетна система също е част от тази стратегия. За съжаление в момента върви подаването на документацията за обществената поръчка кой да изгради тази билетна система. Но тя сега е забоксувала и е някъде по инстанциите, тъй като е подадена жалба по документацията“, каза от своя страна Симеон Славчев, също общински съветник.Според него е изключително важно София да има изградени бус ленти, където градският транспорт да бъде приоритизиран, да преминава безпрепятствено през кръстовищата, така че всеки да предпочете да се качи на градския транспорт, вместо на личния си автомобил.

Липсата на бус ленти е едно от нещата, които е необяснимо защо Столична община не извършва. Няма друго обяснение, освен некомпетентност или някакво нежелание да се случи“, добави Божков.

Той посочи, че въздухът в София е видимо лош поради няколко причини, но кои са точно и как се приоритизират никой не знае, включително и Общината.

„Слава богу започнахме да говорим за това нещо, но то беше благодарение на гражданите, а не на Общината. Всички говорят за това, което е много важно, но по-важно е в момента да установим откъде е точно източника. Може проблема да идва от завода за боклук, може и да е от Факултета. Това е първата стъпка към разрешаването на проблема“, каза още той.

„Това, което всеки от нас може да направи като обществен съветник, е онлайн приемник на първо място, постоянна среща с гражданите, комуникацията. На мен ми се струва, че по-голямата част от проблемите ни идват от неправилната комуникация. Но второ място, всяко едно от предложенията да бъде вкарано в Общински съвет за разглеждане. Трето, местен референдум по няколко ключови въпроса, които да зададат правилния модел и на местни референдуми, и на прякото участие на гражданите в столицата“, посочи Славчев.

„Да са видими всички гласувания на общинските съветници онлайн в реално време, докато те гласуват публично. Второто нещо, което трябва да се направи, е докладите на Общински съвет да са видими за гражданите, за да се знае какво се гласува. Защото това, което се случва в момента, е дори ние да виждаме докладите часове преди гласуването. Това означава, че нямаме възможност и време да потърсим дали това е правилно решение или не. А гражданите разбират две седмици след като е гласувано, след като се качи в сайта на Общината. Това е едно от недопустимите неща, които за 2018 трябва да се борим да бъдат премахнати“, допълни Божков.

you tube Фотокредит BG Media
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини София


Последни коментари

Най-четено

 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 8305 Прегледа Коментари
 • Не подценявайте момичетата за Ескорт Не подценявайте момичетата за Ескорт 8235 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 4917 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4453 Прегледа Коментари
 • На 40 любовта е смирение На 40 любовта е смирение 3447 Прегледа Коментари
 • Кубрат Пулев откри свой ресторант в София Кубрат Пулев откри свой ресторант в София 3343 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  BGM TV , London
  ЕвроДикоФ+: Протест: ДА СПАСИМ ЖИВОТНИТЕ И ХОРАТА НА СТРАНДЖА! Стажанта броди сред протестиращите
  BGM TV , London
  Летни флиртове и горещи танци в дебюта на Мико
  Модни диктатори: Филип Плейн
  Контрольори не могат да задържат рейс на спирка заради проверка на пътниците
  BGM TV , Fashion , London
  Alexandre Vauthier | Haute Couture Fall Winter 2018/2019
  BGM TV , London , Movie
  ALIEN CODE
  BGM TV , London
  DARA – Vse Na Men
  BGM TV , London
  5 минути София – Сердикийския събор / 5 minutes Sоfia – The church council in Serdika