Институции и НПО се съгласиха, че въздухът у нас е мръсен

сряда, 20 юни, 2018 9:36 PM София днес +
254 Прегледа | Коментари

Фините прахови частици са причина за смъртта на над 4 милиона годишно.

У нас идентифирицираните пациенти, които губят живота си годишно заради замърсения въздух са 18 000.На среща в Министерство на здравеопазването между няколко институции и НПО отново се обсъдиха данните и мерките, които могат да се вземат по повод тревожната статистика.

Заместник–министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на пресконференция в МЗ подчерта колко е важно да се водят разговори от всички заинтересовани страни за намаляване на честотата на фините прахови частници.

По отношение на мерките, които обаче на национално ниво ще се вземат, никой от присъстващите не посочи нови неща, нито се ангажира с конкретни срокове за изпълнение на реални мерки.

Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите, коментира, че идеята на днешната срещата е да се уточни причината за смъртта на българските пациенти годишно от фините прахови частници. „Причините трябва да станат видими както за пациентите, така и за гражданите“, заяви Таушанов и добави, че трябва да се ползва актуална информация. Каква обаче Таушанов не уточни.

Иван Ангелов, от дирекция „Опазване честотата на въздуха и предотвратяване на замърсяването“ в МОСВ, също отчете, че лошото качество на въздуха вреди сериозно на човешкото здраве. Той увери, че качеството на въздуха е сериозен приоритет на Министерството на околната среда и водите.

Работи се също така за редица мерки за намаляване нивата на замърсяване от битово отопление и транспорта в населените места. Разработват се и мерки за намаляване на замърсяването от превозните средства не само при годишните технически прегледи, но и при тяхната регистрация.

Според Ангелов е важно и да се уточни какво излиза през комина на хората и какво е съдържанието на пепелта във въглищата и горивата.

Инженер Любомир Тодоров, началник на отдел „Технически прегледи“ към Автомобилна администрация посочи, че по отношение на транспорта Автомобилна администрация надгражда върху подобряване на годишните технически прегледи.

Много от пунктовете в сега действащата си система от локални сървъри ще бъдат премахнати, а на тяхно място се очаква да бъдат създадени електронни системи. Те се очаква да създадат един по-голям и качествен пункт, чрез който няма да бъдат допускани измами в измервателните уреди на техническите прегледи.

Нюз Фотокредит София днес
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини София


Последни коментари

Най-четено

 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 8309 Прегледа Коментари
 • Не подценявайте момичетата за Ескорт Не подценявайте момичетата за Ескорт 8237 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 4918 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4454 Прегледа Коментари
 • На 40 любовта е смирение На 40 любовта е смирение 3447 Прегледа Коментари
 • Кубрат Пулев откри свой ресторант в София Кубрат Пулев откри свой ресторант в София 3343 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  BGM TV , London
  ГДБОП разкри „производствен цех“ за изработка на скимиращи устройства
  Бабини хитрини: Как да прогоним лошата миризма от хладилника
  Жените я смятат за лека жена, мъжете нямат нищо против да е такава
  BGM TV , London
  Операция: История: Как 124 герои уплашиха Османската империя
  софия вечер
  ОИЦ – София ще проведе работна среща с медии
  Над 224 000 българчета са с наднормено тегло или затлъстяване
  BGM TV , London
  Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8
  Таксиметров шофьор с отнета книжка блъсна 9 коли в София