Истинските хора са и истински мениджъри

      Публикувано на сряда, 6 март , 2019      765 Прегледа      Коментари Добави коментар
Истинските хора са и истински мениджъри

  • Полезно

Съществуват множество изследвания, които показват тясната връзка между емоционалната интелигентност(EQ) и представянето на човек на работното място.В TalentSmart проведохме проучване на влиянието на емоционалната интелигентност в работата,

в което участваха повече от един милион души, и установихме, че нивото на EQ отговаря за приблизително 58% от успеха на хората на всяко работно място.

Според нашето изследване хората с високо ниво на емоционална интелигентност печелят годишно значително повече от останалите и около 90% от най-добре представящите се служители имат високо EQ.

Всичко това звучи просто и ясно, но има една уловка – емоционалната интелигентност губи своя ефект, ако човек не е искрен.

Скорошно проучване на Училището по бизнес Майкъл Фостър в Университета на Вашингтон установи, че хората подхождат скептично към демонстрации на емоционална интелигентност. Те искат не просто да виждат признаци за емоционална интелигентност, но и да бъдат сигурни, че вашите емоции и реакции са автентични.

„Хората не са неодушевени роботи. Те винаги обмислят дали емоциите, които виждат у другите, са искрени или манипулативни“, казва ръководителят на изследването Кристина Фонг.

Същото прочуване разкри, че искрените лидери са много по-ефективни в мотивирането на своите служители, защото те им вдъхват увереност, доверие и вдъхновение както чрез думите си, така и със своите действия. Много лидери казват, че за тях е важно да бъдат искрени със служителите си, но не всички го правят.

Ето някои отличителни белези на наистина искрените хора. Откривате ли себе си в тях?

1. Те не се стараят да се харесват на другите

Автентичните хора познават добре себе си. Те знаят, че някои хора ще ги харесат, на други – не. Това не означава, че не им пука за чуждото мнение, а просто, че искрените хора не позволяват негативната реакция на останалите да им попречи да направят това, което мислят за правилно. Те са готови да вземат непопулярни решения и да заемат непопулярни позиции, когато ситуацията го изисква.

2. Те не съдят другите

Искрените хора са непредубедени и отворени към различни гледни точки и идеи. Това ги прави достъпни и интересни за останалите. В крайна сметка, никой не иска да говори с човек, който вече си е изградил мнение и няма никакво намерение да изслуша своя събеседник. За да елиминирате вашите предразсъдъци, трябва да опитате да се поставите на мястото на другите и да видите света през техните очи. Това не означава, че трябва да възприемете тяхната гледна точка и да се съгласите с мнението им, а че преди да ги съдите, първо трябва да ги разберете.

3. Те вървят по свой собствен път

Искрените хора не търсят признание от останалите и не базират чувството си за себестойност на чуждото мнение. Това ги освобождава да вървят по свой собствен път. Те знаят кои са и не се преструват, че са нещо по-различно. Компасът, който следват в живота си, се базира на техните принципи и ценности. Искрените хора правят това, което смятат за правилно и не се страхуват, че то може да не се хареса на някого.

4. Те са щедри

Всички сме работили с хора, които постоянно крият нещо, било то информация, ресурси или нещо друго. Те като че ли се страхуват, че ще ги засенчите, ако получите достъп до всичко, от което имате нужда, за да свършите работата си възможно най-добре. Искрените хора споделят щедро с останалите това което знаят, и ресурсите, с които разполагат. Те са екипни играчи и искат останалите да се представят колкото се може по-добре. Искрените хора са достатъчно уверени в себе си и собствените си способности, за да не се притесняват, че вашият успех може да ги постави в негативна светлина. В действителност те вярват, че вашият успех е и техен успех.

5. Те се отнасят с уважение към всички

Независимо дали става въпрос за разговор с важен клиент или за начина, по който комуникират със сервитьора в близкото заведение, искрените хора винаги са учтиви и почтителни към останалите. Те разбират, че колкото и добре да се отнасят с хората, с които вечерят, ако се държат зле с всички останали, няма как създадат добро впечатление. Искрените хора се отнасят с уважение към всички, защото не се мислят за по-добри от останалите.

6. Те не преследват материално богатство

Искрените хора не се нуждаят от лъскави и скъпоценни вещи, за да се чувстват добре. Това не означа, че те са против купуването на последния модел телефон или на скъпа нова кола, с която човек може да изрази своя социален статус, а просто, че тяхното лично щастие не произтича от колекционирането на скъпи предмети. Тяхното щастие идва отвътре и от по-прости удоволствия – като прекарването на време с техните приятели и семейство, както и работата върху нещо, което намират за смислено.

7. Те имат „дебела кожа“

Искрените хора имат достатъчно силно развито чувство за себестойност, което им помага да не се обиждат от неща, които имали за цел да ги наранят. Те не гледат на критиките срещу техните идеи като на лични нападни срещу тях. Не правят прибързани изводи и не тръгват веднага да търсят начини да си „отмъстят“ на този, който ги е критикувал. Искрените хора могат да оценят обективно както позитивната обратна връзка, така и конструктивните критики. Те са готови да приемат чуждо решение, ако се докаже, че то е по-ефективно от тяхното.

8. Те са хора, на които може да се има доверие

Искрените хора привличат останалите, като им показват както с думи, така и с действия, че на тях може да се има доверие. Трудно е да харесваш някого, когато не знаеш кой е той всъщност и какво чувства. Искрените хора казват каквото мислят и винаги изпълняват своите обещания. Никога няма да учете искрен човек да казва: „Всъщност казах това, само за да избегна конфликта“.

 9. Те не са подвластни на своето его

Искрените хора не вземат решения въз основа на своето его, тъй като те не се нуждаят от възхищението на другите, за да се чувстват добре в своята кожа. Освен това, те не си преписват чужди постижения и не се стараят на всяка цена да бъдат под светлината на прожекторите. Те просто правят това, което трябва да бъде направено, без да казват: „Вижте ме!“.

10. Те не са лицемери

Искрените хора практикуват това, което проповядват. Те не са хора, които говорят едно, а после правят друго. За разлика от повечето лицемери, които дори не осъзнават своите грешки и слабости, искрените хора имат силно развито самопознание, което просто не им позволява да действат по различен начин от този, по който са обещали.

11. Те не са самохвалковци

Всички сме работили с хора, които просто не могат да спрат да говорят за себе си и за постиженията си. Питали ли сте се защо? Те постоянно търсят начини да се хвалят, защото всъщност са неуверени и се притесняват, че ако самите те не споменат постиженията си, никой няма да ги забележи. Искрените хора не изпитват нуждата да се хвалят. Те са уверени в своите постижения, като същевременно с това знаят, че важните постижения са значими сами по себе си, независимо от това колко хора ще ги забележат и оценят.Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател наTalentSmart, за LinkedIn.com

Етикети:
Категория Полезно | 2019/03/06 последна редакция в 9:40 AM
Източник : | Снимка :
766 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден 407 Прегледа Събития

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника на Калиниците…

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес 134 Прегледа Събития

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес

Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към…

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ 177 Прегледа Събития

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ

Близо месец преди да изнесе дългоочаквания си концерт в зала 1 на НДК, Майкъл Болтън обяви ексклузивно, че стартира ново шоу за…

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК 160 Прегледа Събития

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК

Кино „Люмиер Лидл“ ще бъде домакин на четвъртото издание на „Фестивал на италианското кино в България“. Девет кинотворби ще…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2929 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

609 Прегледа

Givenchy | Spring Summer 2019

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-детайл осветление
София – облаци
София- покриви
Народното събрание
София-Храм паметника “Свети Александър Невски”
София- Университет