Ива Екимова: Да те свалям или не?

четвъртък, 1 ноември, 2018 11:10 AM Ива Екимова
1042 Прегледа | Коментари

“Да те свалям или да не те свалям?” – чувам почти истеричен глас в слушалките, докато шофирам по булевард „България”, наслаждавайки се на красивата Витоша.

„Представяш ли си какво ме попита?” – продължава да се излива емоционалния монолог на една от най-близките ми приятелки. Търпеливо изчаквам, а спокойствието ми е потопено в прегръдките на гледката, ширнала се над волана.Първият ми опит да внеса ред в разговора катастрофира в гневната стена, изправила се от другата страна на слушалката. Знам, че няма да минат и 20 секунди и ще чуя въпроса „Какво да направя?”

Поемам въздух и първото, което успявам да кажа, мобилизирайки позитивност от планински характер, е: „Първо се успокой!”

Втората наративна вълна ми обрисува цялата картинка.

Тя – зряла красавица, току-що освободена от прангите на сериозна връзка, впуснала се в очарованието на флирта. Ситото прилича повече на гребло, отколкото на филтър за кафе, но в крайна сметка, коя съм аз, че да съдя приятелката си.

Той – тежък интелектуалец, разбирай – тежък в стойностите от библиотеката на огромното си книжно минало.

Те – елегантен разговор, общи смешки, хубаво вино и сходен вкус към литература, пътувания и начин на живот. В най-красивата фаза на флуидопотока, за нея леденият душ се изсипал под формата на въпрос.

„Можеше да е по-лошо. Направо да ти каже, че няма да те сваля!” – не вярвам на глупостите, които изричам и докато не слушам мнението отсреща, си давам сметка, че днес нещата не стават така, като преди – любимата мантра на носталгици, романтици и виталисти.

Зациклям на въпроса „Да те свалям или да не те свалям?” И не, това е не въпрос от миналия век.

Днес това колебание няма нищо общо с Шекспир. В един миг умората се натрупва не в костите, не в ръцете или нозете, тя е просто състояние на ума. Времето се движи в пъти по-бързо от седянката на мегдана и вселенските сили не му помагат, ама никак. Напитка, усмивка, жест, отношение, споделяне, секс. Завихрените емоции, се прераждат в надеждата този път да е истинско. Бариерите се материализират в страх. А в отговора няма страх. Липсата на страх е свобода. Свобода, че не се създават излишества от нужди.

„Едва когато осъзнаваш, че не се нуждаеш от нищо. Всичко, което ти трябва, е собствената ти увереност. Тогава се освобождаваш от гнева, с който започна и се наслаждаваш на това, което получаваш. Защото то е дар.” – терапевтирам от моята страна на слушалките, а мобилната клетка транслира посланието ми до разтревоженото сърце отсреща.

Почти усещам спокойствието, с което тласъците на живота се връщат в нормалното си състояние и давам опция за верен отговор: „Да, разбира се, сваляй ме! Само мобилизирай най-добрата версия на себе си.”

В най-добрата версия на себе си се превръщаме, когато нямаме очаквания, не се притесняваме, приемаме нещата каквито са, не се опитваме да променяме другите и спираме общуването, с хора, които ни ограбват емоционално и негативизират с присъствието си. Тогава изчезват притесненията, ерзацът на авторитети и светът се превръща в слънчева прогноза за времето.

Чувам успокоеното „благодаря” отсреща и пропукването при прекъсването на разговора. На другия ден пием шампанско и се смеем на случките, които подреждат пъзела на живота ни, превръщайки го в незабравимо произведение на собствените ни копнежи и спомени.

Източник https://www.edna.bg/ 0 https://www.edna.bg/
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория talk2iva


Последни коментари

Най-четено

 • Не подценявайте момичетата за Ескорт Не подценявайте момичетата за Ескорт 9848 Прегледа Коментари
 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 9332 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 5503 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4762 Прегледа Коментари
 • Ива Екимова: На 40 любовта е смирение Ива Екимова: На 40 любовта е смирение 4454 Прегледа Коментари
 • Нови моменти при запор на сметки Нови моменти при запор на сметки 3143 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  Патриция Кирилова: Защо сме престъпно неграмотни за древната ни история?
  BGM TV , London
  Reflexion ft. Masto – Не е късно
  Нови моменти при запор на сметки
  Ива екимова: „Не“ е цяло изречение
  Как французите учат децата си да обичат здравословното хранене
  Тайната на успеха разкрива самият дизайнерът Роберто Ботичели
  BGM TV , London
  5 минути София – Фелдмаршалският жезъл на цар Борис III / 5 minutes Sofia – The Field Marshal Baton
  BGM TV , Movie, London
  APES**T – THE CARTERS