Ива Екимова: Тайната на спокойствието е разкрита!

      Публикувано на петък, 23 ноември , 2018      557 Прегледа      Коментари Добави коментар
Ива Екимова: Тайната на спокойствието е разкрита!

  • talk2iva

Ретроградният Меркурий мина някак незабелязано покрай мен. Това най-малко не означава, че аз не го забелязах, просто се скрих от него. 

Скрих се в себе си, за да търся отговорите на въпроси. Така умело се бях изплъзнала, че ме намериха отговорите на дори незадените въпроси.

Сътресенията в геополитиката и в местната политическа действителност не оставиха и драскотина върху мислите ми. Причината, затова беше, че старателно избягвах злободневието, което виртуозно заменях с книги, музика и срещи с приятели. Работното ежедневие също помогна, защото ме държеше в сладката прегръдка на вълнението и оптимизма. И така, неусетно, се завихри една странна амалгама от случайности.

Тъй като отдавна знам, че метафизиката така разбърква природното и съществуващото, изследвайки големите области и закономерности на действителното, търсейки трайното и взаимовръзката в променливостта на явленията и проявите. И на мен ми се стори, че трябва да го прочета няколко пъти, за да го осмисля, но се оказа толкова просто. Нищо, че често се използва като синоним на философията.

Дребнотемието никога не ме е занимавало, а конкретиката не е сред силните ми страни. Обичам да наблюдавам процесите и влиянието им върху съдбите ни. Преди не беше така. Твърде много се страхувах да не загубя близките си, парите си, работата си. Оказа се, че се страхувам от самия страх и това ме разсейва от голямата цел.

Незамисимо дали пътят до нея ще е дълъг десетки години, или десет дни.

Голямата цел изисква да вървиш към нея безотказно, с малки стъпки, преодолявайки големи препятствия, пестейки думите и наблягайки на действията. Това е единият от отговорите, които получих, а похабих толкова време да сблъсквам мислите си със страховете.

Урокът, който научих, е, че отговорът е бил толкова близо, просто не съм била готова да го осъзная. Сега дори насила да се старая да се страхувам, в душата си откривам само мир и спокойствие.

Никой от нас няма да остане вечно тук, ето защо е излишно да се тревожим, необходимо е само да действаме, без да се отказваме.

Скептиците, които познавам, биха нарекли това старост. Странно, че не се чувствам стара, напротив. Тук и сега получих онази свобода да знам, че това е само началото на по-добрия ми живот. Съвременните гурута по личностно развитие биха нарекли това автосугестия. Навярно щях да се съглася, ако не беше онзи покой вътре в мен.

Освобождаването от страха веднага отвори пространство за нещо още по-хубаво – липсата на самота. Когато се освободих от самотата, която признавам ме гнетеше в последните няколко години, спрях да се оглеждам за 100% идеалната половинка за мен. Насладата на собствената ми компания ме направи независима.

Независима от всички капани, които егото ми поставя. От нуждата да се харесвам на всички на всяка цена, да се съгласявам с условия, които не ме устройват или да не си тръгна от ситуция, коятто ме напряга, за да не огорча някого.

И тъй като във Вселената няма празни пространства, осъзнатостта привлича правилните елементи. Те може да са хора, ситуации, срещи, книги, знаци. Всички онзи неща, които отнемат тревогата, а когато притеснението изчезне, се появяват партньорите. Не, нямам предвид партньори в бизнеса и/или живота. Партньори може да са действия, думи, дела, или дори бездействия. Може да е спонтанно решение или нещо, което чуваш за първи път, а ти звучи толкова познато.

Струпването на всички, за удобство ще ги нарека – обстоятелства, доведоха до решения, които ми донесоха облекчение. Само една година измина откакто Съдбата ме дари с най-голямото богатство в живота ми. Да, човешки същества са и да, сега, когато имам ясен поглед, мога да оценя, виждам и прозирам, че страхът не този, който пази живота ти, страхът от отхвърляне, неразбиране, изоставяне е най-голямото бреме, което носим на плещите си.

Да, навярно ще има такива, които ще ни отхвърлят, но, повярвайте ми има още толкова, които ще ни приемат. Сигурно ще срещаме неразбиране, но обратнопропорционално на това, в други ситуации, ще получаваме разбиране, навярно ще ни изоставят, но истински ви обещавам, че ще срещнете хора, които никога няма да ви пуснат.

Истински важното е да сме убедени какво точно искаме, да го поставим върху фундамент от определени ценности и да се вслушваме в интуицията и сърцето си. Е, да, ще изпадаме в заблуди, но имайки ясно, а не като в замъглено огледало съзнание, ще откриваме много повече съмишленици, отколкото врагове. Освен това враговете не са нещо непременно лошо. От тях ще научим най-устойчивите уроци.

Приятелите са за да те утешат, да се радват с теб на победите и успехите – повярвайте ми, това е най-трудната част. Да се радваш на успеха на другия. Само допреди месец не можех, независимо че гръмко го проповядвах. Да, откакто се освободих от самозаблудите, не се усмихвам толкова често, понякога плача, но не крия сълзите си, а когато се смея – се смея искрено и от сърце.

Спрях да се побърквам от гняв заради загубите, защото вече знам, че са временни. Както между другото и победите.

Не казвам нищо ново, навярно, просто сега вече споделям собствената си опитност и действителни преживявания в целия този процес. Има още много път пред мен, но връщане назад – няма.Защото с идването на живота в упътването за употреба никъде не пише лесно. А когато е най-трудно, винаги ще има някой, на когото можеш да се опреш. И е твърде вероятно все още да не го познаваш. Ти само бъди добър, осъзнат и почтен.

Етикети:
Категория talk2iva | 2018/11/23 последна редакция в 8:40 AM
Източник : Една | Снимка : BG Media London
558 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Заподозреният за убийството в „Банишора“ смесил успокоителни и алкохол Спецсъдът върна на прокуратурата делото за „Царските конюшни” На детска градина през 7 столични квартала! Докога ще е така? 3 фактора, които спомагат за наднорменото тегло при децата Разглеждат идеята за повече деца в групите в столичните ясли и детски градини Инспектори менте лепят фишове за неправилно паркиране и събират пари Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София Мият улиците в София КЪМ МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ: ЗАЩО КУЛТУРАТА И ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НЕ СА ПРИОРИТЕТ В БЪЛГАРИЯ Mr. Loco – Ne Mi Treba Съдебно и извънсъдебно оспорване на откази по застрахователни претенции Матурата е опиат По-добре портокалов сок, отколкото кафе 30 нови автобуса в София по линиите 72 и 84 За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи Втори претендент за 91-ите Оскари на София Филм Фест
Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София 200 Прегледа Събития

Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София

Петата церемония ще се състои в BW Plus Hotel Expo Започнаха номинациите за петото издание на годишните награди…

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи 207 Прегледа Новини София

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи

На 22 януари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще имаме възможност да се насладим на първият…

Втори претендент за 91-ите Оскари на София Филм Фест 198 Прегледа Новини София

Втори претендент за 91-ите Оскари на София Филм Фест

Броени дни, след като стана ясно, че „Джебчии“ на японеца Хирокадзу Корееда ще изгрее на голям екран у…

Вицепрезидентът: Днес трябва да разсечем оковите на нищетата, на неправдата и омразата 254 Прегледа Новини София

Вицепрезидентът: Днес трябва да разсечем оковите на нищетата, на неправдата и омразата

„Днешните окови на нищетата, на неправдата и омразата трябва да бъдат разсечени така, както Ботев разсичаше със сабята…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2006 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

813 Прегледа

Mr. Loco – Ne Mi Treba

227 Прегледа

GLASS

294 Прегледа

FYRE

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-Сияние
София – Северна тангента
София-  Патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски“
Цветовете на София
Сутрин край полето
София-Нощни разходки