Ива Екимова: Тайната на спокойствието е разкрита!

      Публикувано на петък, 23 ноември , 2018      629 Прегледа      Коментари Добави коментар
Ива Екимова: Тайната на спокойствието е разкрита!

  • talk2iva

Ретроградният Меркурий мина някак незабелязано покрай мен. Това най-малко не означава, че аз не го забелязах, просто се скрих от него. 

Скрих се в себе си, за да търся отговорите на въпроси. Така умело се бях изплъзнала, че ме намериха отговорите на дори незадените въпроси.

Сътресенията в геополитиката и в местната политическа действителност не оставиха и драскотина върху мислите ми. Причината, затова беше, че старателно избягвах злободневието, което виртуозно заменях с книги, музика и срещи с приятели. Работното ежедневие също помогна, защото ме държеше в сладката прегръдка на вълнението и оптимизма. И така, неусетно, се завихри една странна амалгама от случайности.

Тъй като отдавна знам, че метафизиката така разбърква природното и съществуващото, изследвайки големите области и закономерности на действителното, търсейки трайното и взаимовръзката в променливостта на явленията и проявите. И на мен ми се стори, че трябва да го прочета няколко пъти, за да го осмисля, но се оказа толкова просто. Нищо, че често се използва като синоним на философията.

Дребнотемието никога не ме е занимавало, а конкретиката не е сред силните ми страни. Обичам да наблюдавам процесите и влиянието им върху съдбите ни. Преди не беше така. Твърде много се страхувах да не загубя близките си, парите си, работата си. Оказа се, че се страхувам от самия страх и това ме разсейва от голямата цел.

Незамисимо дали пътят до нея ще е дълъг десетки години, или десет дни.

Голямата цел изисква да вървиш към нея безотказно, с малки стъпки, преодолявайки големи препятствия, пестейки думите и наблягайки на действията. Това е единият от отговорите, които получих, а похабих толкова време да сблъсквам мислите си със страховете.

Урокът, който научих, е, че отговорът е бил толкова близо, просто не съм била готова да го осъзная. Сега дори насила да се старая да се страхувам, в душата си откривам само мир и спокойствие.

Никой от нас няма да остане вечно тук, ето защо е излишно да се тревожим, необходимо е само да действаме, без да се отказваме.

Скептиците, които познавам, биха нарекли това старост. Странно, че не се чувствам стара, напротив. Тук и сега получих онази свобода да знам, че това е само началото на по-добрия ми живот. Съвременните гурута по личностно развитие биха нарекли това автосугестия. Навярно щях да се съглася, ако не беше онзи покой вътре в мен.

Освобождаването от страха веднага отвори пространство за нещо още по-хубаво – липсата на самота. Когато се освободих от самотата, която признавам ме гнетеше в последните няколко години, спрях да се оглеждам за 100% идеалната половинка за мен. Насладата на собствената ми компания ме направи независима.

Независима от всички капани, които егото ми поставя. От нуждата да се харесвам на всички на всяка цена, да се съгласявам с условия, които не ме устройват или да не си тръгна от ситуция, коятто ме напряга, за да не огорча някого.

И тъй като във Вселената няма празни пространства, осъзнатостта привлича правилните елементи. Те може да са хора, ситуации, срещи, книги, знаци. Всички онзи неща, които отнемат тревогата, а когато притеснението изчезне, се появяват партньорите. Не, нямам предвид партньори в бизнеса и/или живота. Партньори може да са действия, думи, дела, или дори бездействия. Може да е спонтанно решение или нещо, което чуваш за първи път, а ти звучи толкова познато.

Струпването на всички, за удобство ще ги нарека – обстоятелства, доведоха до решения, които ми донесоха облекчение. Само една година измина откакто Съдбата ме дари с най-голямото богатство в живота ми. Да, човешки същества са и да, сега, когато имам ясен поглед, мога да оценя, виждам и прозирам, че страхът не този, който пази живота ти, страхът от отхвърляне, неразбиране, изоставяне е най-голямото бреме, което носим на плещите си.

Да, навярно ще има такива, които ще ни отхвърлят, но, повярвайте ми има още толкова, които ще ни приемат. Сигурно ще срещаме неразбиране, но обратнопропорционално на това, в други ситуации, ще получаваме разбиране, навярно ще ни изоставят, но истински ви обещавам, че ще срещнете хора, които никога няма да ви пуснат.

Истински важното е да сме убедени какво точно искаме, да го поставим върху фундамент от определени ценности и да се вслушваме в интуицията и сърцето си. Е, да, ще изпадаме в заблуди, но имайки ясно, а не като в замъглено огледало съзнание, ще откриваме много повече съмишленици, отколкото врагове. Освен това враговете не са нещо непременно лошо. От тях ще научим най-устойчивите уроци.

Приятелите са за да те утешат, да се радват с теб на победите и успехите – повярвайте ми, това е най-трудната част. Да се радваш на успеха на другия. Само допреди месец не можех, независимо че гръмко го проповядвах. Да, откакто се освободих от самозаблудите, не се усмихвам толкова често, понякога плача, но не крия сълзите си, а когато се смея – се смея искрено и от сърце.

Спрях да се побърквам от гняв заради загубите, защото вече знам, че са временни. Както между другото и победите.

Не казвам нищо ново, навярно, просто сега вече споделям собствената си опитност и действителни преживявания в целия този процес. Има още много път пред мен, но връщане назад – няма.Защото с идването на живота в упътването за употреба никъде не пише лесно. А когато е най-трудно, винаги ще има някой, на когото можеш да се опреш. И е твърде вероятно все още да не го познаваш. Ти само бъди добър, осъзнат и почтен.

Етикети:
Категория talk2iva | 2018/11/23 последна редакция в 8:40 AM
Източник : Една | Снимка : BG Media London
630 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Баща на първокласник разлепи зловещи лозунги в двора на столично училище DEEP ZONE Project – Българка / Bulgarka СЕМ си избира нов председател „Родител 1“ и „Родител 2“ се появи в бланка на Столична община Пияна шофьорка се заби в стълб на централен столичен булевард Движението по ул. „Сребърна“ в столицата – затруднено до 15 септември Хиляди посетиха фермерския пазар в София ЧЕЗ разкри мащабна кражба на ток от луксозна сграда в София „Перките на Графа“ с нова жертва Цветница е, имен ден имат над 370 000 българи Европейците дишат замърсен въздух Защо рекламите продължават да викат Да си построиш с европейски пари имот с минерална вода от 3 км… С Лазаровден започва подготовката за Страстната седмица Социална мрежа: Д-р Емил Паскалев за донорството и трансплантациите на бъбрек Столична община с първа стъпка към бъдещата канализация на „Кръстова вада“
Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай  Джан Цинли 324 Прегледа Събития

Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай Джан Цинли

„Впечатлени сме от постиженията на Китай в икономическото развитие, преодоляването на бедността, повишаването на благосъстоянието на огромни слоеве…

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“ 594 Прегледа Новини София

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в събирането на хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка…

Румен Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода 695 Прегледа Новини София

Румен Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода

„10 април 1979 г. е исторически ден, който бележи важен успех в развитието на българската авиация. С гордост…

Изтокът и Западът се срещат на фестивала SOFIA UNDERGROUND 2019 в НДК 802 Прегледа Новини София

Изтокът и Западът се срещат на фестивала SOFIA UNDERGROUND 2019 в НДК

Sofia Underground 2019 отново залага на актуална тема, този път за „Източния въпрос”. Фестивалът идва в Енергийния център на НДК на 20-и…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-Ротондата
Софийски трамвай
София – Народен дворец на културата
Нощна гледка към София
София – фонтани пред Народния театър
София – жълто небе