Какво не трябва да правим преди лягане?

вторник, 13 ноември, 2018 7:00 AM София днес +
1720 Прегледа | Коментари

Сънят е състояние, което не подминава никого, но ако искате той да бъде пълноценен и здравословен, трябва да положите усилия и затова.

Много хора чувстват хронична умора, изнервени са, напълняват и не са в кондиция именно от хронично недоспиване. И причината не е, че нямат време за това, а просто сънят не идва, когато трябва.Ако вече сте в тази група или не желаете да попаднете в нея, забравете за тези неща преди лягане:

1. Не стойте на ярка светлина
Поне половин час преди да си легнете, избягвайте да се облъчвате с ярка светлина. Това важи не само за лампите, а и за ровенето в мобилния ви телефон, таблет, лаптоп и гледането на телевизия. Причината: дори 5 минути под ярка светлина са достатъчни да намаляват нивата на мелатонина с до 50 %. Започвате да се чувствате по-малко уморени и да не ви се спи, но това е измамно състояние на организма и на практика вие не сте заредени с енергия и тонизирани.

2. Не гледайте агресивни филми/новини
Те ще се прокраднат в мозъка ви и ще направят заспиването по-трудно, а има голяма вероятност и да се събудите облени в пот от кошмари.

3. Не тренирайте
Не трябва да спортувате поне 2 часа преди да си легнете, освен ако не правите нещо спокойно като йога. Тренировките помагат на съня, но не и непосредствено преди него, тъй като вдигат адреналина и човек се чувства превъзбуден.

4. Не консумирайте кофеинови продукти
Хубаво е да не пиете кафе след 14 ч. (поне 8 часа преди сън). Изследователи от университета в Мичиган са установили, че приемът на кофеин дори 6 часа преди лягане може да обърка и забави съня. Най-добре е да си създадете определени навици, свързани със съня – да лягате и ставате в приблизително едно и също време.

5. Не се насилвайте да стоите будни
Има малък прозорец между 22:45 и 23 ч., в който човек натурално се чувства уморен. Този период леко се изменя в зависимост от сезона. Ако в него вие правите неща, които да ви разсънят, а не се отдадете на умората, рискувате да покачите нивата на кортизола в тялото си и той да ви държи будни до 2 ч.

6. Избягвайте стреса
Най-често срещаната причина хората да не могат да отпуснат съзнанието си е тревогата. Стресът също влияе на нивата на кортизола и дори да се чувствате уморени, няма да можете да заспите, когато те са високи, а мозъкът ви е обладан от тревожни мисли. За да се справите с този проблем, може да опитате с медитация вечер или йога.

Източник http://fakti.bg/ Фотокредит BG Media London
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Здраве


Последни коментари