Кога е добре да бъдем егоисти

      Публикувано на събота, 1 декември , 2018      493 Прегледа      Коментари Добави коментар
Кога е добре да бъдем егоисти

  • Полезно

Когато става въпрос за вземането на важни решения в работата и личния живот, може би е настъпил момент да заменим „безкористния“ начин на мислене с един, малко по-егоистичен.

Нови проучвания показват, че в много случаи изборът, който е най-добър лично за вас, може да бъде най-полезен и за другите хора, засегнати от решението.Иначе казано, вземането на най-доброто решение за групата може да изисква от вас да поставите себе си на първо място.

Пол Стилман, автор на проучването и изследовател по психология в Държавния университет на Охайо, твърди, че постигането на максимално добър резултат за всички преминава през вземането на избор, който ви носи най-голяма лична полза.

„Понякога най-ефективното решение е това, което увеличава общия пай, независимо дали най-голямата час от него отива при вас или при някой друг“, казва Стилман.

Представете си, че сте талантлив програмист. Бихте могли да се представите като услужлив и да помогнете на ваш колега, който има проблем с компютъра, или да фокусирате вниманието си върху по-голям и значим проект, който ще помогне за развитието на вашата кариера, а може би и за подобряването на живота на вашите клиенти. В основната на второто може да са стоят егоистични подбуди, но в повечето случаи крайният резултат ще е по-добър за всички.

Кога обаче сте в състояние да вземате вземете най-доброто решение, решението, което носи най-големи ползи както за вас, така и за цялата група?

Според Стилман, от ключово значение за намирането на правилния подход е отделянето на внимание на по-голямата картина. За целта трябва да създадете психологическо разстояние между себе си и решението, което вземате, за да разберете дали то ще бъде от полза за вашите дългосрочни цели.

Това разстояние може да бъде под формата на време(планирате проект, по който да започнете работа след няколко месец), реална физическа дистанция(проекта да включва хора, който са на голямо разстояние от вас), или пък да си представите хипотетична ситуация, произхождаща от решението.

„В крайна сметка, когато направите крачка назад, за да видите по-голямата картина, вие можете по-лесно да прецените какви ще бъдат последиците от решението ви и да откриете най-добрият начин за разпределянето на ресурсите. В някои случаи, най-добрата инвестиция на тези ресурси е във вас самия.“, казва Стилман.Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com


Категория Полезно | 2018/12/01 последна редакция в 10:30 AM
Източник : Мениджър | Снимка : Google
494 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Минутите на психолога със Стела Богомилова Нов протест на жителите на „Горубляне“, искат вето от Радев “Празник на буквите“ готви изненади за малки и големи Ще се подобри ли моделът на здравеопазване у нас? Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави Азербайджан за Деня на републиката Синоптиците предупреждават за гръмотевични бури и градушки Биографичният филм за Дядо Добри ще се бори за „Оскар“ Среща на президента Румен Радев с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле Без „синя“ и „зелена“ зона в София в трите почивни дни „Социална мрежа“: Как отношението на бременната се отразява на психиката на детето Алкохолът в София няма да се забранява за изборите заради баловете Илияна Йотова бе специален гост на тържественото отбелязване на Деня на независимостта на Грузия Имотната мафия изхвърли на улицата брат и сестра в София Наказаха Банева в ареста: 3 месеца без сурови ядки Бум на кърлежите в София 5 причини, заради които да излизате с Лъв
“Празник на буквите“ готви изненади за малки и големи 160 Прегледа Новини София

“Празник на буквите“ готви изненади за малки и големи

Тържественото откриване на новата Лятна сцена НДК ще се състои на символичната дата – 24 май. На нея от 17…

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави Азербайджан за Деня на републиката 242 Прегледа Събития

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави Азербайджан за Деня на републиката

„Да следваш дните земни без приятел е най-голямата беда. Душа самотна, без приятел – за съжаление е таз…

Биографичният филм за Дядо Добри ще се бори за „Оскар“ 327 Прегледа Събития

Биографичният филм за Дядо Добри ще се бори за „Оскар“

Документалната филмова лента – “Тихият Ангел“, пожъна голям успех сред българските зрители. Филмът беше представен в дълга версия…

Среща на президента Румен Радев с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле 279 Прегледа Събития

Среща на президента Румен Радев с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле

България ще продължи да работи активно в рамките на ЮНЕСКО за постигане на консенсус по отношение на програмите…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-Ротондата
Софийски трамвай
София – Народен дворец на културата
Нощна гледка към София
София – фонтани пред Народния театър
София – жълто небе