Криптата на храм-паметника „Свети Александър Невски“

сряда, 7 ноември, 2018 10:00 PM София днес +
382 Прегледа | Коментари

Както навсякъде по света, така и тук приземието (криптата) на храма “Св. Александър Невски” било замислено и оформено като гробница.

Но оригинално хрумване през 1965 г. го превърнало в галерия за средновековно и възрожденско българско изкуство, филиал на Националната художествена галерия.И с право – българската икона и днес е един от културните ни символи.

Копия от тези творби на религиозна тематика, рисувани върху дърво, са отпътували като сувенири или символи на покровители към всичките познати континенти.

Например, в българската полярна база на о-в Ливингстън в Антарктида е окачена иконата на Св. Иван Рилски – небесният покровител на страната ни.

Оригиналите, които ще видите в криптата, са посещавали в редица изложби Париж, Берлин, Варшава, Прага, Москва, Копенхаген, Монреал и пр.

Особено внимание заслужава иконата на “Свети Георги Софийски” – млад златар, изгорен на клада на този площад през 1515 г., заради отказа да смени вярата си.

Филиалът на Националната художествена галерия за средновековно изкуство разполага с над 200 икони от 13 до 19 в., 3 фрагмента от стенописи, гравюри и други антикварни религиозни предмети. 

В Криптата се влиза през допълнителния (северозападен) вход на храм-паметника
“Св. Ал. Невски”. Работно време: 10.30 ч. – 18 ч., без понеделник.

София днес 0 София днес
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Забележителности в София


Последни коментари