Водещи  

Малките големи „неща“: топ 10 полезни съвета по етикет за всеки ден

      Публикувано на сряда, 20 март , 2019      247 Прегледа      Коментари Добави коментар
Малките големи „неща“: топ 10 полезни съвета по етикет за всеки ден

  • Лайфстайл

Независимо от това на каква възраст сте, съществуват определени правила в поведението, които е необходимо да се знаят и спазват.

Ръкостискането и поведението в театър са само малка част от тях.А често не си даваме сметка, че и жестовете, които изпълняваме правят впечатление на околните и дори казват много повече, отколкото ние самите.

Искате ли да направите добро впечатление на хората от своето обкръжение с обноските си и да бъдете предпочитана компания? А знаете ли как да ги използвате във Ваша полза и да бъдете по-лесно забележими?

Тук ще откриете десетте най-важни правила по обноски, които е добре да се спазват всеки ден.

Те са подготвени от Невена Басарова-Дичева – специалист по етикет и добри обноски и основател на Първа Детска Академия за Добри Обноски.

1. Шапката винаги се сваля

Сигурно е много модерна и е незаменим елемент от визията Ви, но влизането в закрито помещение предполага нейното сваляне. Този жест демонстрира уважение към околните.

И все пак тук има едно изключение, което е в полза на дамите. На тях им е позволено да останат с шапка, в случай че тя е част от тоалета им на официално събитие. Забелязали ли сте, че английската кралица никога не сваля този емблематичен за нея аксесоар?

2. Какво да правим с мокрия чадър?

Самото носене на чадър ни причинява дискомфорт. А истинската драма започва, когато влезем в помещение и не знаем какво да правим с него.

Едно е сигурно – никога не трябва да го оставяте разтворен на пода. Огледайте се за обозначено място за чадъри и го поставете там. Най-често се намират до входната врата.

3. Дамската чанта неслучайно се нарича дамска

Уважаеми дами, вероятно се чувствате още по-специални, когато някой галантен кавалер Ви предложи помощ с торбите. Но знайте, че дамската чанта задължително трябва да остане във Вашите ръце. Недопустимо е мъжът да бъде видян с този дамски аксесоар в ръцете си.

4. Пижамите и гостите определено не вървят ръка за ръка

Имате свободен ден и сте решили да го прекарате у дома по пижама? Няма нищо лошо в това да си починете, облечени в удобни дрехи, но Ви съветваме да заложите на панталонки или клин. По всяко време могат да Ви изненадат неочаквани гости и Ваша отговорност е да ги посрещнете в подобаващо облекло. А и така самите Вие ще си спестите неудобната ситуация да се преобличате, докато гостите Ви са вкъщи.

5. Гримирането на публично място не е добра идея

Изкушавате се да освежите червилото си на масата след хранене? Това определено се разграничава от духа на добрите маниери. По-добре изберете тоалетната. Така ще можете да пооправите грима си на спокойствие, без да се смущавате и да предизвиквате неудобство у хората около Вас.

6. Носенето на панталон при дамите не означава да пренебрегват подходящата стойка

Когато сте с пола винаги се съобразявате с начина, по който заставате, а носенето на панталон вероятно Ви освобождава от всякакви притеснения. Истината е, че панталонът не е предпоставка да стоите неправилно. Правилото за успоредни крака е абсолютно задължително, а сядането по турски и качените крака на бюрото е добре да бъдат забравени.

7. А кой ще плати сметката?

За Ваше щастие имаме отговор на вечния въпрос. Независимо от пола и джендъра, редно е да плати този, който кани. „Хайде да излезем да се видим“ звучи доста по-различно от „Каня те на…“

8. Къде е мястото на дамската чанта?

Ако носите у себе си клъч или средно голяма чанта, можете да я поставите на стола зад гърба си. А ако е по-голяма? Не се притеснявайте да я поставите на пода от дясната Ви страна или под стола.

9. Не е време за разговори по телефона

Когато сте в компанията на приятел, дългите разговори по телефона показват липса на обноски и уважение и карат човека до Вас да се чувства пренебрегнат. Отложете разговора за по-късно. А в случай че е нещо неотложно, то поне се извинете на събеседника си.

10. Децата също имат право на лично пространство

Може да Ви звучи незначително или дори неприемливо, но винаги е редно да почукате на вратата на детето си, ако тя е затворена. Подобен ход ще му даде добър личен пример и ще му покаже, че личното пространство трябва да се уважава. Пък и няма да го стреснете, докато си играе или чете книга.

Може би ще се запитате за какво Ви е всичко това. Но преди всичко е важно да знаете, че добрите маниери са създадени за Вашето удобство. Те Ви помагат да не изпадате е неудобни ситуации, да направите добро впечатление, от което следва и подобряването на Вашето самочувствие, както и общуването с приятели и колеги.Бъдете точни, бъдете усмихнати и приветливи, покажете емоционална интелигентност. Добрите обноски са способни да Ви отведат там, където образованието и парите не могат!

Етикети:
Категория Лайфстайл, Полезно | 2019/03/20 последна редакция в 5:40 PM
Източник : HighViewArt | Снимка : Google
248 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Йотова: Сега е времето България да изработи програма за спасяване на българското село 551 Прегледа Полезно

Йотова: Сега е времето България да изработи програма за спасяване на българското село

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че европейските средства трябва да стигнат до всяко българско село. Тя присъства на честването…

Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай  Джан Цинли 382 Прегледа Събития

Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай Джан Цинли

„Впечатлени сме от постиженията на Китай в икономическото развитие, преодоляването на бедността, повишаването на благосъстоянието на огромни слоеве…

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“ 640 Прегледа Новини София

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в събирането на хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка…

Румен Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода 765 Прегледа Новини София

Румен Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода

„10 април 1979 г. е исторически ден, който бележи важен успех в развитието на българската авиация. С гордост…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2713 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-Ротондата
Софийски трамвай
София – Народен дворец на културата
Нощна гледка към София
София – фонтани пред Народния театър
София – жълто небе