Модни диктатори: Салваторе Ферагамо

неделя, 11 ноември, 2018 6:00 AM София днес +
1159 Прегледа | Коментари

Въпреки че големите дизайнери не живеят с векове, имената им са вечни. Салваторе Ферагамо е роден на 5 юни 1898 година в Италия.

Неговият интерес към обущарската дейност се проявява още в най-ранна детска възраст и оттогава е особено амбициозен за своята кариера. За Ферагамо дейността му не е само да печели, но и да покаже на света какво точно е съвършенството.Ферагамо е роден в Бонито, Италия, израснал сред тринадесет братя и сестри. Неговият фетиш към обувките започва още на деветгодишна възраст, когато прави модели за своите сестри.

Това е и периодът, в който дизайнерът става сигурен, че именно обувките и модата са нещата, с които ще се занимава в бъдеще.

След като изучава изкуството за създаване на обувки в Неапол, той отваря малък магазин в къщата на родителите си.

През 1914 година се мести в Бостън и убеждава брат си, който работи във фабрика за обувки, да се премести в Санта Барбара и след това в Холивуд в Калифорния. Салваторе Ферагамо е впечатлен от модерните методи на работа и машините, но и забелязва имитациите в качеството.

Именно тук Салваторе открива своя успех и се превръща в известен дизайнер сред знаменитостите.

По това време Калифорния е градът на мечтите и киното. Това води до дълго пътешествиев дизайна на обувките за филмови звезди.

Въпреки това, неговите обувки частично задоволявали клиентите – били безкрайно красиви, но не особено удобни. Заради това, дизайнерът започва да изучава анатомията на човешкото тяло, математика и инженерство в Университета в Южна Калифорния.

През 1927 година, Салваторе Ферагамо се завръща в своята родна земя след 13-годишно пребиваване в Съединените Щати и се установява във Флоренция. През този период, той започва да прави обувки за властни и богати жени, сред които дори Мерилин Монро.

През 1950 година, дизайнерът разширява бизнеса си и наема 700 професионални майстори, които произвеждат над 340 чифта обувки на ден.

Най-разпознаваемото изобретение на дизайнера е токът „Cage“, а професионалният му път вдъхновява и дъщеря му, която в последствие поема по същия кариерен път.

През 1978 година, Ферагамо създава обувките „Vara“, които са известни и с днешна дата със своя женствен и елегантен дизайн.

За съжаление, дъщеря му не доживява да види бъдещия успех на баща си и умира през 1998 година.

Салваторе Ферагамо умира през 1960 година, а компанията му се разраства из цял свят и става известна с производството на слънчеви очила, обувки, аксесоари, чанти, парфюми, часовници и дрехи.

Мечтата на дизайнера е да произвежда съвършените обувки – нещо, което се превръща в отговорност на семейството му да се изпълни.

Неговите желания се характеризират с още две неща – да въведе децата си в бизнеса и да добави повече продукти към модната къща.

С днешна дата, роднини на дизайнера управляват компанията, която със сигурност е много по-голяма, отколкото нейният основател някога е мислел, че ще бъде.

Източник http://www.tialoto.bg/ 0 Google
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Мода


Последни коментари

Най-четено

 • Не подценявайте момичетата за Ескорт Не подценявайте момичетата за Ескорт 9848 Прегледа Коментари
 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 9332 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 5503 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4762 Прегледа Коментари
 • Ива Екимова: На 40 любовта е смирение Ива Екимова: На 40 любовта е смирение 4455 Прегледа Коментари
 • Нови моменти при запор на сметки Нови моменти при запор на сметки 3153 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  Патриция Кирилова: Защо сме престъпно неграмотни за древната ни история?
  BGM TV , London
  Reflexion ft. Masto – Не е късно
  Нови моменти при запор на сметки
  Ива екимова: „Не“ е цяло изречение
  Как французите учат децата си да обичат здравословното хранене
  Тайната на успеха разкрива самият дизайнерът Роберто Ботичели
  BGM TV , London
  5 минути София – Фелдмаршалският жезъл на цар Борис III / 5 minutes Sofia – The Field Marshal Baton
  BGM TV , Movie, London
  APES**T – THE CARTERS