Най-дълго живеят жителите на София и Кърджали

четвъртък, 4 януари, 2018 6:00 PM София днес +
222 Прегледа | Коментари

Най-висока е средната продължителност на живота в София и Кърджали.

Най-ниска е във Видин, Монтана, Враца и Разград.Очакваната средна продължителност на предстоящия живот на българите, изчислена за периода 2014-2016 г., е 74.7 години.

Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо предходния период от 2013 г. до 2015 г. очакваната средна продължителност на предстоящия живот на населението на страната се е увеличила с 0.2 години. България, Латвия и Литва са на последните места по този показател в Европейския съюз. Първенци са Испания, където средната продължителност на живота е 83 години, и Италия с 82.7 години.

 

Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 години, докато при жените е със 7 години по-висока – 78.2 години. За периода между 2006 г. и 2016 г. увеличението при мъжете е с 2.2 години, а при жените – с 1.9 години. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, сочи статистиката.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е 75.5 години и е с 2.9 повече от това на населението в селата. За последните 10 години населението в градовете е увеличило живота си с 2.5 години, а в селата – с 1.1 години.

http://www.dnevnik.bg/ Фотокредит София днес
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини София


Последни коментари