Националният исторически музей – Бояна

неделя, 12 август, 2018 10:00 PM София днес +
1570 Прегледа | Коментари

Християнската религия официално е приета в България през 864 г.

по време на драматичното управление на хан, а по-късно княз Борис І (? – 907 г.).На този български владетел се наложило да унищожи изцяло (чрез посичане) 56 свои аристократични рода, наричани боляри.

Те не били съгласни с новия бог. Наложило му се и да свали от трона и ослепи първородния си син Владимир, който също не приемал християнството.

Княз Борис силно желаел и успял да обедини и присъедини България към Европа. След народен събор предал престола на втория си син – Симеон Велики (864 – 927 г.), и пак се оттеглил в манастир.

По това време Сердика приема славянското име Средец – т.е. град в средата на Балканския полуостров. Новото име широко се разпространило, защото много точно го определя.
Следват години на разцвет и упадък, на нови битки с Византийската империя.

От 1018 до 1186 г. България попада под византийска власт. Новите владетели на Средец променят името му на Триадица (вероятно по името на църквата, посветена на Агия Триада – Света Троица).

Национален исторически музей – Бояна. Създаден е през 1973 г. Отскоро (2000 г.), в едно от крилата (дом № 1) на резиденция „Бояна“ е разположен Националният исторически музей. Хронологическият обхват на неговата експозиция включва експонати от древната до най-новата история на България, което го превръща в една от най-значимите национални съкровищници.

В залите, които годишно посрещат около 400 000 посетители, са представени уникалните златни находки, блестящи произведения на изкуството от края на 2-1 хилядолетие пр. Хр. – златни и сребърни съкровища от Борово, Летница, Рогозен и др. Музеят разполага с прекрасен парк с изглед към Витоша.

1351 София, резиденция “Бояна”, дом № 1
тел.: 955 4290, 955 4280, факс: 955 7602
работно време: 9.30 –18.30, без почивен ден

0 0
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Забележителности в София


Последни коментари