Националният музей „Боянска църква“

вторник, 2 октомври, 2018 10:00 PM София днес +
2353 Прегледа | Коментари

София

Една от големите културни и исторически забележителности на България,

която ни вписва в: световната цивилизация,се намира на територията на днешния квартал на София – Бояна. Това е Боянската църква с нейните уникални стенописи.

Построена е през 1259 г. от севастократор Калоян, по време на царуването на Контантин Тих Асен (1257 – 1277 г.). Състои се от три части – кръстокуполна църква “Св. Никола” (11 в.), двуетажна семейна гробница с параклис “Св. Пантелеймон” и пристройка от 1882 г. Въпреки, че при внимателно вглеждане върху мечовете на изографисаните Св. Тодор и Св. Димитър се забелязват следи от надписи, за които се предполага, че са имената на зографите, творбите са останали анонимни.

natsionalniyat-muzej-boyanska-tsarkva-2

Световните изкуствоведи наричат автора им Боянския майстор, а сътвореното от него се определя като „чудото“ на село Бояна. Защото в една съвсем скромна наглед постройка, Боянският майстор е успял да извае 240 образа – предшественици на прочутия италиански Ренесанс, и през 1979 г. да нареди Боянската църква в Списъка на ЮНЕСКО за световно значимите исторически обекти, редом с базиликите „Свети Петър” в Рим или парижката „Света Богородица“.

 

Боянската църква и ренесансовите образи на Калоян и Десислава от 1259 г. Разположена е сред малък парк в квартал Бояна, ул. “Боянско езеро” № 3.

В средата на 14 в. един манастир (основан вероятно от цар Иван Александър около 1345 г.), недалеч оттук и пак на Витоша – Драгалевският, получава грамота от българския цар Иван Шишман (? –1395 г.). В този документ градът, среда на Балканите, вече е наречен София. Така кръстници на съвременната столица на България стават цар Иван Шишман, мъдростта (София – от гр. ‘мъдрост’) и древната християнска базилика със същото име в центъра на града.

Източник http://www.eurosofia.eu/ 0 София днес
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Забележителности в София


Последни коментари