НЕделя, НЕ като всяка друга

неделя, 10 юни, 2018 8:00 AM Ива Екимова
585 Прегледа | Коментари

Неделният ден не е нещо, за което си струва да се говори. Тогава основно се мълчи… и чисти.

Единствената разлика със седмичните дни е половин час. Часовникът не звъни в 7, а тридесет минути по-късно.Отговарянето на имейли е заменено с правенето на по-богата от обикновената закуска, планирането на задачите отстъпва пред сортирането на изсъхналото пране, оперативката в офиса е изместена от простирането, а срещите с клиенти, са сведени до срещата с прахосмукачката и така, докато се изчерпи целият битов арсенал от задачи.

В някои недели остава време за разходка, кино и среща с приятели, а в други – нищо подобно не се случва.

Предстоящата неделя ще е различна.

В нея ще гласуваме за общински кметове. Едновременно с това ще дадем гласа си в национален референдум за или против електронното гласуване.

В продължение на един месец се наслушахме на лозунги и послания, на анализи и отчитане на резултати, на обещания и планове за общински инвестиции. Винаги съм твърдяла, че информираното решение изисква проактивно търсене на информация, а не обичайният консумативно-воайорски подход. Но не за това иде реч в този иначе неделен, а по същество понеделнишки текст.

Извън основното ми право да избера кой ще управлява града, и в частност общината, в която живея, от огромно значение за мен е електронното гласуване да получи своето мощно ДА!

Именно заради гореизложените неделни практики. Резултатът от референдума ще се превърне в задължителен, ако излязат да гласуват не по-малко от гласувалите в последните избори, като повечето от половината трябва да са гласували с ДА.

В прости сметки това означава следното – 3 500 585 са гласувалите на последните парламентарни изори. Ако не по малко от тях гласуват, а малко над половината дадат положителен вот – това означава шанс за въвеждане на електронното гласуване.

Една от социологическите агенции е отчела намерението да гласуват на референдум близо 49% от избирателите – тоест, още съвсем малко остава, за да си извоюваме правото да гласуваме електронно.

Моля, не ме разбирайте погрешно.

Изборите и политическата активност са ми важни, но повярвайте, предпочитам да си ги упражня от топлата кухня, която ухае на палачинки и току-що сварено кафе, отколкото да се налага да ставам, да се обличам и гримирам, да прекося целия квартал, за да отида до училището, където е секцията.

Причината не е само в липсата ми на желание. Само си представете челния сблъсък с майките на всичките ми съученички и ученически любови, както и самите съученички и любови, съседките, ставали свидетели на тийнейджърските ми прибирания в малките часове преди съмване, кварталния, ама хайде – за него друг път…

Тази неделя се надявам за последен път да се наложи да се обличам и гримирам, за да упражня правото си на глас под укорителния поглед на всички тях!

Източник https://www.edna.bg/ 0 Google
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория talk2iva


Последни коментари