Нова надежда за лек срещу ХИВ

сряда, 7 март, 2018 7:00 AM София днес +
474 Прегледа | Коментари

Може би най-сетне светът ще получи лек за вируса на ХИВ.

Тази надежда дават група учени, които са комбинирали нова експериментална ваксина срещу ХИВ със съединение, което стимулира човешката имунна система, пише Huffington post.Изследването е проведено върху макаци резус (често използвани от учените за медицински тестове, поради сходството им с човешката анатомия и физиология – бел.ред.), които имат маймунския еквивалент на ХИВ.

То разкрива, че тази нова комбинация е ефективна при потискане на вируса до неоткриваеми нива у някои от пациентите, без да е необходимо антиретровирусно лечение.

„Ако се докаже, че комбинацията от ХИВ ваксината и съединението, което подпомага имунната система, е ефективна при хора, то това би означавало, че учените са една стъпка по-близо до лека срещу коварния вирус“, заявява Дан Бароуч, директор на Центъра по вирусология и ваксини към медицинския център Бет Израел Диконес и медицинското училище към университета Харвард, който оглавява изследването, публикувано в списание Nature.

В наши дни болните от ХИВ могат да живеят благодарение на антиретровирусна терапия (АРТ), която потиска нивата на вируса почти до неоткриваеми стойности. Но проблемът с тази терапия е, че не лекува, а само поддържа болестта да не се развие. Ако лечението обаче бъде спряно за известно време, вирусът може да се съвземе и рязко да се активизира.

Източник http://fakti.bg/ Фотокредит Google
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Здраве


Последни коментари