Откривателят на 12 редки болести – проф. Търнев, с Медицински Оскар за цялостен принос

сряда, 18 април, 2018 1:00 PM VIP COMMUNICATION
229 Прегледа | Коментари
Дата на събитието 2018/05/15 20:00:00 PM
Място на провеждане Premier Best Western София

Церемонията за четвъртото издание на престижните награди е на 15 май в София


С наградата за цялостен принос в медицината ще бъде удостоен от Националните Медицински Награди проф. д-р Ивайло Търнев, който е откривател на 12 нови редки болести. Той е началник на Клиниката по нервни болести на Александровска болница и е водещ специалист за лечението на редки болести не само у нас, но и в чужбина.
Годишните награди, които ще възнаградят хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта, ще се състоят на 15 май от 20 ч. в хотел РREMIER BEST WESTERN София.Д-р Търнев е професор в Катедрата по неврология на Медицинския университет София от 2006 г. и в Департамента по когнитивна наука и психология в НБУ от 2008. Началник е на най-старата университетската Клиника по нервни болести в Александровска болница от 2010 до момента,която е с 95 годишна история.
През 2016 г. създава и ръководи първия Експертен център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания към МЗ.


Председател е на Българското дружество по невромускулни заболявания (БДНМЗ) и членува в български и световни дружества по . невромускулни заболявания. Член е на Комисията по редки болести към Министерство на здравеопазването.


Професорът е специализирал неврогенетика в Оксфордския Университет „Джон Радклиф“, Великобритания и невромускулни заболявания в Института по миология „Антоан Бабински“, Париж. Бил е канен като лектор в Холандия, Германия, Испания, Австрия, Чехия, Белгия, Великобритания, Индия, Бразилия, Русия, Румъния, Македония, Турция. През 2014 г. е поканен да изнесе годишната лекция на международното дружество по невромускулни заболявания Meryon Society в Оксфорд, което е високо признание за научноизследователската му дейност.

Ръководител е на 100 проекти, 55 научно-изследователски проекти и 45 социални проекти в областта на общественото здраве; 27 от тези проекти са международни. Научен ръководител е на 17 докторанти, 12 от които са успешно защитили дисертационните си трудове. Има над 270 научни публикации, 120 от които в международни списания с имракт фактор. Цитиран е над 5000 пъти, като има над 4000 цитати са в чужди списания;. Има h-index – 30 и Research Gate score – 41.99. Съавтор е на 10 монографии, три от тях са публикувани в чужбина и седем – у нас; четири от тях са от последните пет години. Съавтор е на 7 учебника. Има значителна научна активност, като е изнесъл над 400 научни съобщения в чужбина и в страната.


Има широкообхватна преподавателска дейност: преподава нервни болести в Медицинския факултет на МУ-София на студенти медици, стоматолози, ерготерапевти


Обучава по неврология общопрактикуващи лекари. Действащ преподавал в редица университети у нас.
Проф. д-р Ивайло Търнев има изключителна богата експертна дейност у нас и в чужбина.

 • Той е експерт на Световната здравна организация в областта на ромското здравеопазване;
 • член е на редица Европейски организации по невромускулни заболявания.
 • Консултант е на Министерство на здравеопазването на Румъния и Министерство на здравеопазването на Македония по въвеждане на българския модел на здравните медиатори в тези страни;
 • експерт на Световната банка по здравните проблеми на ромите.
 • Експерт е на УНИЦЕФ по създаването на семейноконсултативни центрове в ромски общности;
 • експерт на UNDP за мониториране здравното състояние на ромите;
 • Член на Националния съвет на Държавната агенция за закрила на децата;
 • ключов експерт на МЗ по Програма PHARE;
 • Член на УС на Центъра за образователна интеграция на малцинствата, МОН;
 • експерт на Националната мрежа за децата;
 • консултант на НЗОК;
 • експерт на Програма „Обществено здравеопазване“ на Фондация „Отворено общество“;
 • Член е на Етичната комисия на МУ-София;
 • Член е на комисията за високоспециализираната дейност „Клинична невропсихология“ към МУ-София

Председател на терапевтични комисии за лечение на множествена склероза, епилепсия, диабетна полиневропатия и редки болести към НЗОК. Основните постижения на проф. д-р Ивайло Търнев могат да се разделят в две области: в областта на неврологията и клиничната неврогенетика и в областта на общественото здравеопазване.

Един от най-успешните български лекари в чужбина – проф. д-р Владимир Данов, получи номиниция в категория Доктор на Годината 2018 от Националните медицински награди. Номинациите за Националните медицински награди 2018 ще бъдат правени от браншови организации, ресорни медии и журналисти. Организатор и инициатор на събитието е агенция за публични комуникации VIP COMMUNICATION PR. Партньори на конкурса ще бъдат големи медицински и пациентски огранизации.


Призьори от досегашните издания на конкурса са:


Акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Д-р Николай Петров, проф. д-р Ивайло Търнев – началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Александровска“, д-р Радосвет Горнев от Болница Лозенец, проф. Григор Горчев от МУ Плевен, Очна клиника „Вижьн“, д-р Ивайло Христов от Медика Албена, МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен, д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, проф. д-р Екатерина Титянова, д-р Славомир Кондов, д-р Галинка Павлова от БЛС, акад. Дамян Дамянов, проф. Младен Григоров, д-р Иво Петров, доц. д-р Васил Христов Каракостов, д-р Славомир Кондов, проф. д-р Георги Чернев, д-р Валентин Ангелов, Многопрофилна болница „СВЕТА АННА“ София, “Александровска болница“, СИТИ Клиник, МБАЛ „Токуда Болница София”, МЦ „Медика – Албена“ и др.

VIP Communication PR Фотокредит VIP Communication PR
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Събития


Последни коментари