Oтпадна предложението за забрана на консумация на алкохол в парковете в София

четвъртък, 5 юли, 2018 2:00 PM София днес +
167 Прегледа | Коментари

София няма да се налагат глоби за употреба на алкохол на обществено място, но ще има санцкия за нарушаващите обществения ред.

Това предвижда коригираният проект за проект за Наредбата за обществения ред на общината, който предстои да бъде внесен в общинския съвет.Документът стана известен при представянето си в края на миналата година, с това, че предвиждаше забрана за употреба на алкохол на публични места.

Беше направено обществено обсъждане на документа през януари в общината бяха получени десетки предложения и критики от граждани.

Така осем месеца по-късно и след дълги обсъждания между съветниците, новият вариант ще бъде внесен за обсъждане в комисиите през следващата седмица обясни пред „Дневник“ общинският съветник Симеон Славчев, който е сред вносителите на документа.

Сега спореният момент е променен, като в текста не се говори за алкохол, но е запазена идеята – да се налагат санкции при нарушаване на обществения ред.

„В този нормативен акт е по-коректно да бъдат оставени самите забрани и съответните наказания, а не да се акцентира дали наркотиците или алкохолът са причини за нарушаване на обществения ред“, коментира Иван Илиев, председател на комисията по обществен ред към Столичната община и съвносител на проекта.

Друго предложение в наредбата е забрана на шумните увеселения между 22 и 8 сутринта, като само в този часови диапазон ще могат да се провеждат събития на обществените пространства. Изключение ще бъде новогодишният концерт в нощта между 31 декември и 1 януари, който ще може да продължава до полунощ.

Строителството и ремонтите също ще могат да се правят в тези часове, включително през събота и неделя, но няма да се допускат между 14 и 16 часа. При нарушения гражданите ще могат да сигнализират на телефон 112, каквато е практиката и сега. Глобите ще бъдат между 100 и 1000 лева, в зависимост от това дали натушението е първо или поредно. В обхвата на забраната няма да попадат дейностите, на които възложител е Столичната община.

Кметът на София ще може да забранява провеждането на събития в града, ако те застрашават здравето на гражданите или водят до провокации.

Промянта е сериозна спрямо настоящия режим, който е само уведомителен и общината имаше задължение само да осигурява охраната за местата, където ще се проведе дадено събитие.

Очаква се наредбата да бъд гласувана на последното заседание на общинския съвет преди лятната ваканция – 26 юли.

Забраната за каруците се отлага

При обсъждането на първоначалния вариант на наредбата в края на миналата година се появи и идеята за забрана на движението на каруците в София.

За целта беше създадена и работна група, която вече е приключила работа, но предложението няма да може да бъде гласувано преди ваканцията на съветниците.

Предвижда се забраната да важи за вътрешността на града заключена от околовръстното шосе.

Тогава ще бъде възможно ползването на каруци в селата, каза съветникът Симеон Славчев, който е инициатор на забраната.

При нарушение конете и каруците ще бъдат конфискувани, като животните ще бъдат откарвани в конната база в Железница, която от Министерството на вътрешните работи са предоставили на общината. Тя отговаря на всички изисквания, каза Славчев.

Дневник Фотокредит Google
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини София


Последни коментари

Най-четено

 • Не подценявайте момичетата за Ескорт Не подценявайте момичетата за Ескорт 9447 Прегледа Коментари
 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 9057 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 5340 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4649 Прегледа Коментари
 • Ива Екимова: На 40 любовта е смирение Ива Екимова: На 40 любовта е смирение 4194 Прегледа Коментари
 • Никога не пийте фреш, преди да прочетете това Никога не пийте фреш, преди да прочетете това 3255 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  BGM TV, БГНЕС,София
  Ерменков: Заплашени сме от нова наказателна процедура заради енергетиката
  BGM TV,Нова ТВ,София
  Новините на NOVA (22.09.2018 – централна емисия)
  НДК С НАГРАДА ЗА ВСИЧКИ ПОБЕДИТЕЛИ ВЪВ ВЕЧЕРТА НА КУЛТУРАТА И СПОРТА „НДК 360“
  BGM TV,Kанал 3,София
  Патарински LIVE: Проф. Георги Михайлов от БСП за България
  BGM TV,Нова ТВ,София
  Остават ли в ареста мъжете, опитали да оберат Роженския манастир?
  Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии
  BGM TV,Kанал 3,София
  Социална мрежа: Hовите филмови заглавия – Димитър Дринов в „Операция кино“
  BGM TV,ТВ Левски,София
  Начало на двубоя с Витоша (Бистрица), „Сините“ в атака!