Писмо до мама: Ако ти не знаеш коя съм – тогава кой?

      Публикувано на вторник, 6 ноември , 2018      2019 Прегледа      Коментари Добави коментар
Писмо до мама: Ако ти не знаеш коя съм – тогава кой?

  • talk2iva

Да започна писмото до теб с „мила мамо”, не само, че не мога, а и няма да е честно. Ти си ми много повече от мила.

Ти си единственият ми родител вече близо 25 години.Как бързо минаха, а си спомням като днес деня, в който изпратихме татко по пътя към небето.

Наравно с теб ми е мъчно, че той не изля чаша вода, за  да ми върви по вода в новия живот, вече извън училище.

Сърцето ми се къса, че заедно не се радвахте, когато се роди внучката ви. Едновременно с теб тъгувам, че го нямаше, за да ми бъде опора, когато аз загубих съпруга си.

Но ти беше там! Във всички онези мигове, когато нямаше никой друг и дори, когато навалицата беше твърде голяма, за да забележа, че все още си там. Преди да видя укора в лицето ти, че само на осми март се сещаме за майките си, ще се осмеля да ти кажа, че не си права. Мисля за теб всеки ден.

Знам, че не ми вярваш, защото ако наистина беше така, най-малкото щях да ти се обаждам ежедневно. Не, не, за да ти се оплача от детето,  да те питам за някоя рецепта или да се разкайвам за поредната разбита връзка, а просто да се поинтересувам, как си и дали имаш нужда от нещо. Даже няма да си го записвам в графика, просто ще го правя.

Ако ти кажа, че не ме познаваш и няма как да знаеш какво преживявам, едва ли ще е вярно. Осъзнах го, когато се чух да репликирам собствената си дъщеря, когато тя заяви, че не я познавам. Разбира се, че ме познаваш. Вече 41 години.

Ако ти не знаеш коя съм – тогава кой. Тези, които идват и си отиват от живота ни, или тези, които се възползват от него? Права си. Вече няма да ти казвам, че грешиш. Майките никога не грешат. Ще ми се и дъщеря ми да го знае.

Ще го разбере, когато стане на моите години, а аз бавно и сигурно се приближа до твоите 70. Иска ми се моето дете никога да не ме разочарова така, както аз разочаровах теб и се моля да бъда толкова силна, че да й простя, както ти ми прощаваш.

Сигурно думите на Балзак „Сърцето на майката е дълбока бездна, на дъното на която винаги ще намирате прошка“ са ми давали спокойствието, че го правиш. Но не можех да се уповавам само на тях.  За да се освободя от вината си, трябваше просто да ти поискам прошка. Благодаря ти, че ми я даде.

За всички болки, рани и удари, които ти нанасям  имаш право да не ми прощаваш! Така, поне е  сигурно, че ще си понеса наказанието, обещано в Библията, в случай, че  не почиташ родителите си. Благодаря ти, че ми прощаваш. Сега ми е по-леко, както да осъзная грешките си в общуването с теб, така и да променя изцяло отношението си към теб.

Видях как изглежда човек, който не почита и не общува с родителите си. Той е като самотно есенно листо, което даже не се превръща в почвен хумус. Остава си подмятан от житейския вятър, не може да намери покой и това го прави болезнено самотен.

Благодаря на теб и на Бог, че не съм именно това. Знаеш, че те обичам и искам да живеем в хармония. Кой знае колко ни е отредено да присъстваме на този свят и не е нужно да причиняваме болки и тревоги на тези, които обичаме.

Колкото и да не искам да призная пред себе си, а и пред никого другиго, всяко нещо, в което стъпвам, изграждайки кариерата си на професионалист е подчинено не на израстването и развитието ми, а на твоето „Браво, дъще!” Признавам, че рядко го чувам, но сигурно това е причината, поради която толкова го ценя.

Честно казано, не искам да съм родител като теб. Искам да съм още по-добра майка. Точно заради това твое „браво!” Знам, че дори с най-дълбоките рани, които съм оставяла в сърцето ти, се молиш за мен и ти благодаря затова.

Без твоите молитви, навярно, Бог нямаше да чува и моите.

Знам, че ще прочетеш всичко тук и няма да ти хареса. Защото е нужно да ти го казвам всекидневно, без да допускам да се извинявам за каквото и да е. И на това ще се науча, само ме подкрепяй по пътя.Честит празник, мамо!

Етикети:
Категория talk2iva | 2018/11/06 последна редакция в 8:00 AM
Източник : | Снимка :
2020 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Румен Радев призова за потвърждаване на политическата подкрепа за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии на Балканите КЪМ МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ: ЗАЩО КУЛТУРАТА И ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НЕ СА ПРИОРИТЕТ В БЪЛГАРИЯ БНБ пуска нова „супер“ защитена столевка Станислав Костов: Тежко ни е, трябва да спечелим следващия мач Chloé Spring/Summer 2019 Славиша Стоянович след Септември – ЛЕВСКИ 2:2 Евгени Крусев вече е обвиняем Книгата е най-високото препятствие пред невежеството и бездуховността SALVATORE FERRAGAMO SPRING-SUMMER 2019 Световната шампионка Дейзи Ланг и Холи Бери красиха боксова гала в Ел Ей Жерсон Кабрал в действие – финтове, голове и още нещо Valentino spring-summer 2019 Откриват градската железница на София Головете на Кабрал и Костов срещу Дунав отблизо Румен Радев: Всички българи наричат Софийския университет светския храм на България Noon by Noor | Spring-Summer 2019
Книгата е най-високото препятствие пред невежеството и бездуховността 183 Прегледа Събития

Книгата е най-високото препятствие пред невежеството и бездуховността

Илияна Йотова откри 46-ия Софийски международен панаир на книгата и 6-ия Софийски международен литературен фестивал Книгата е най-високото…

Хотели в Банско стартират сезона с високи оценки от туристите 110 Прегледа Събития

Хотели в Банско стартират сезона с високи оценки от туристите

Балканските Туристически Оскари ще бъдат връчени на 5 декември в София В началото на зимния сезон туристи от…

Община Пловдив с рекордни три номинации за престижни награди 206 Прегледа PR Free

Община Пловдив с рекордни три номинации за престижни награди

Балканските Туристически Оскари ще бъдат връчени на 5 декември в София Един от лидерите в туризма на Балканите…

Екозащитници с протест пред сградата на МС против изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ 311 Прегледа Събития

Екозащитници с протест пред сградата на МС против изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Жителите на с. Големо село и останалите населени места в района на ТЕЦ “Бобов дол” страдат от редовните…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

1884 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

279 Прегледа

Chloé Spring/Summer 2019

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-хотел “Маринела“
От другата страна на Витоша
София залез
Символ на София
Улиците на София
Вход в София