Водещи  

Подготвени ли сте за най-лошия сценарий?

      Публикувано на събота, 5 януари , 2019      532 Прегледа      Коментари Добави коментар
Подготвени ли сте за най-лошия сценарий?

  • Полезно

Много хора, които познавам, смятат себе си за песимисти. Когато им предложите да отидете на театър, първата им реакция ще бъде да ви кажат колко ще претъпкано.

Когато им представите новата си идея за разрешаването на проблем в работата, те ще ви кажат, че вашите колеги няма да я харесат и ще започнат да ви обясняват как всъщност тя няма да проработи.Когато им споделите ваша мечта, те ще ви изредят редица причини, поради които тя няма да се превърне в реалност.

Ако и вие сте един от тези песимисти, може да започнете да си мислите, че нещо не ви е наред. Това може да ви накара да започнете да търсите някакъв начин да гледате на нещата от добрата им страна, вместо винаги да търсите потенциални недостатъци.

Истината обаче е, че вашият песимизъм може да бъде полезен, вие просто не знаете как да го използвате правилно.

Изследванията на процеси и системи за постигането на цели показват, че съставянето на планове е от решаващо значение за успеха ви във всичко, с което се захващате. Тези планове трябва да включват конкретните стъпки, които трябва да предприемете, за да успеете. Те трябва обаче да включват и добро разбиране на всички бариери и препятствия, които могат да ви попречат да постигнете целите си.

Тук е мястото, в което трябва да позволите на вътрешния си песимист да заблести. Следващият път, когато изграждате план за постигането на някаква цел, без значение дали става въпрос за ваша лична цел, за такава на ваш колега или на компанията като цяло, дайте гласност на своя песимизъм и разкрийте всички неща във вашия план, които могат да се объркат. В края на краищата, ако наистина искате да постигнете тази цел, ще трябва да бъдете подготвени за най-лошия сценарий.

Номерът при здравословния песимизъм е да не го използвате като причина да се откажете от преследването на тази цел. Вместо това, след като изложите песимистичната си гледна точка и разкриете потенциалните проблеми и пречки пред плана, фокусирайте цялото си внимание върху намирането на решения за тях. Гледайте на тези препятствия като на неща, които могат да бъдат предотвратени с нужната подготовка.

Систематизирайте потенциалните проблеми

Кои от пречките, които сте успели да идентифицирате, е малко вероятно да се превърнат в реалност? Кои от тях са по-маловажни? Отбележете си в списък тези препятствия, които не са от първостепенно значение. Най-общо казано, това са потенциални проблеми, които трябва да имате предвид, но не и неща, с които трябва да си губите времето в момента.

След това, идентифицирайте проблемите, които представляват най-голяма заплаха пред постигането на вашите цели, особено тези, които е силно вероятно да се материализират. Това са препятствията, на които трябва да се обърне внимание веднага.

Преди да се захванете с превръщането на вашата цел в реалност, помислете какво може да направите, за да сведете до минимум въздействието на тези потенциални проблеми. Може би трябва да привлечете в екипа си определени специалисти, да подсигурите конкретни ресурси или да получите разрешения за действие от по-висшестоящ мениджър в компанията.

Не използвайте проблемите като извинение

Ако има някакви препятствия, които не можете да избегнете, разберете какво може да бъде направено, за да се ограничи негативното им влияние, преди да се превърнали в кризи. Когато анализирате по-задълбочено вашия план, може да се откажете от преследването на тази цел, защото в момента има твърде много проблеми, които не могат да бъдат решени, но също така може и да решите да решите да продължите напред с надеждата, че някак си ще се справите с тези привидно непреодолими препятствия. Най-важното в случая е, че вие няма да бъдете неподготвени и изненадани, когато тези проблеми се появят.

Имайки всичко това предвид, аз бих ви посъветвал да не се отказвате твърде бързо. Често хората са по-склонни да отговорят на молба за помощ, след като вече сте започнали работа по даден проект. Когато видят колко неща сте постигнали до момента, те ще бъдат по-отворени към възможността да ви помогнат в постигането на вашата цел, отколкото ако отидете при тях със същото предложение, преди да сте започнали работа.

В крайна сметка, вашият песимизъм може да бъде полезен, а не вреден, стига да го използвате по предназначение.Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com


Категория Полезно | 2019/01/05 последна редакция в 9:40 AM
Източник : Мениджър | Снимка : Google
533 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


„Обичай ме навеки“ е поетичният дебют на писателката, журналист Виктория Милчева 108 Прегледа PR

„Обичай ме навеки“ е поетичният дебют на писателката, журналист Виктория Милчева

Издателство „Виделина“ представи в навечерието на пролетта и на деня на поезията стихосбирката „Обичай ме навеки“ на актрисата-журналист…

Вицепрезидентът: Да ценим учителската професия, както повеляват българските традиции 303 Прегледа Събития

Вицепрезидентът: Да ценим учителската професия, както повеляват българските традиции

„Ако искаме най-свидното – децата ни, утре да живеят в един по-добър свят, трябва да ценим учителската професия,…

Вицепремиерът Захариева на посещение в Токио: България и Япония задълбочават сътрудничеството си в редица области 206 Прегледа Събития

Вицепремиерът Захариева на посещение в Токио: България и Япония задълбочават сътрудничеството си в редица области

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе редица срещи в първия ден от своето посещение в…

Slang By Dara Ekimova предизвика фурор в София 292 Прегледа Музика

Slang By Dara Ekimova предизвика фурор в София

Късно снощи в столичния пиано бар Витоша Лайф клуб бе премиерата на Slang By Dara Ekimova, посветен на…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2480 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

121 Прегледа

Guy Laroche | Fall/Winter 2019/20

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

Софийски трамвай
София – Народен дворец на културата
Нощна гледка към София
София – фонтани пред Народния театър
София – жълто небе
София- Катедрален храм “Света Неделя“