Построихме водопроводи и канали с дължината на магистрала „Струма“, обяви кметът на София

четвъртък, 5 юли, 2018 8:00 PM София днес +
213 Прегледа | Коментари

Изграждането на водопроводи и канали е свързано с най-много инвестиции,

а в последните години в София са били изградени 200 километра от тях, каза днес по Би Ти Ви кметът на града Йорданка Фандъкова в коментар за наводненията от миналия месец.Тя допълни, че това е дължината на автомагистрала „Струма“, но тъй като инфраструктурата е под земята, хората не я забелязват.

Кметът допълни, че тази година ще се изградят 50 километра водопроводи и канали.

Фандъкова поясни, че валежите на 18 юни, когато редица части на града се наводниха, са били много над нормата, докато при вчерашните, макар и обилни, проблеми не е имало. Кметът посочи, че в центъра канализацията е средно на 100 години, но при всеки основен ремонт на улица се подменя и подземната инфраструктура.

Фандъкова подчерта, че се работи и върху превенцията, като се почистват шахти и оттоци.

Кметът на София се обяви за забрана на изграждането на нови сгради в градовете със септични ями, каквито били много от вдигнатите в покрайнините на столицата.

Засега булевард България остава със стар асфалт

В отговор на въпроси от зрители Фандъкова обясни, че изграждането на новите линии на метрото върви по график, като първата отсечка, която е с дължина осем километра и ще има осем станции, ще бъде пусната в края на 2019 година. В началото на 2020 година подземната железница вече щяла да стига до кварталите „Овча купел“ и „Горна баня“.

Кметът посочи, че при срок за пуск 20 юли разширението на бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „Цар Борис III“ до ул. „Генерал Александър Суворов„, ще бъде завършено по-рано. Пробивът към булевард „Черни връх“ обаче се бави заради вървящи отчуждителни процедури.

Йорданка Фандъкова посочи, че за момента бул. „България“ няма да бъде преасфалтиран, защото затварянето му сега щяло да създаде огромни проблеми с трафика. Ремонтът на трамвайните линии, който върви в момента, пък трябвало да приключи до края на лятото.

Попитана дали кръстовището на бул. „България“ и „Гешов“ ще стане на две нива, Фандъкова обяви: „В дългосрочен план – да, но сега – не.“

Ремонтът на бул. „Васил Левски“ върви по график, отчете кметът. До края на този месец трябва да се преасфалтира отсечката от кино „Одеон“ до университета, а през август ще се работи от университета до паметника на Васил Левски.

Започва работа по два големи паркинга

Коментирайки проблема с паркирането в центъра, Йорданка Фандъкова посочи, че след сериозните инвестиции в буферни паркинги край метростанциите сега погледът се насочва към такива в широкия център. Още тази година би трябвало да започне завършването на вече започнатия до националния стадион, щяло да се работи и по един до Централна гара. „В историческия център е невъзможно да се направи нещо, защото където и да копаем, излизат културно-исторически находки“, уточни кметът.

На въпрос за каруците по улиците Фандъкова отговори, че е приключила работата на работната група, която трябва да предложи решения. „За мен трябва да се забранят за територията на града. Има обаче различни гледни точки, предстоят дискусия и гласуване“, допълни тя.

Аритметически погледнато, нямало липса на места в детските градини

Аритметически погледнато, няма проблем с местата в ясли и детски гради за децата между 3 и 6 години, посочи кметът на София. Тя допълни, че в града върви мащабна програма за изграждане на нови детски заведения, като се завършвали 9 нови, а 23 били с осигурено финансиране и предстоящо изграждане.

0
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини ОбщинаНовини София


Последни коментари

Най-четено

 • Не подценявайте момичетата за Ескорт Не подценявайте момичетата за Ескорт 9447 Прегледа Коментари
 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 9057 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 5340 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4649 Прегледа Коментари
 • Ива Екимова: На 40 любовта е смирение Ива Екимова: На 40 любовта е смирение 4194 Прегледа Коментари
 • Никога не пийте фреш, преди да прочетете това Никога не пийте фреш, преди да прочетете това 3255 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  BGM TV,Нова ТВ,София
  Отбелязваме 110 години от обявяването на независимостта на България
  Католическата катедрала „Св. Йосиф“
  BGM TV, БГНЕС,София
  Ерменков: Заплашени сме от нова наказателна процедура заради енергетиката
  BGM TV,Нова ТВ,София
  Новините на NOVA (22.09.2018 – централна емисия)
  НДК С НАГРАДА ЗА ВСИЧКИ ПОБЕДИТЕЛИ ВЪВ ВЕЧЕРТА НА КУЛТУРАТА И СПОРТА „НДК 360“
  BGM TV,Kанал 3,София
  Патарински LIVE: Проф. Георги Михайлов от БСП за България
  BGM TV,Нова ТВ,София
  Остават ли в ареста мъжете, опитали да оберат Роженския манастир?
  Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии