Приз „Вечен ремонт“: Ремонт на ремонта на ремонта на „Графа“

вторник, 9 октомври, 2018 4:00 AM София днес +
138 Прегледа | Коментари

Това лято цяла София беше запушена заради поредица от ремонти, най-амбициозният от които в центъра на града – изцяло подменяне на ВиК инсталация, трамвайните релси по ул. „Граф Игнатиев“, площада пред църквата „Св. Седмочисленици“…По всичко изглеждаше, че столичани ще се радват на една красива и обновена градска среда.

Затова и гражданите бяха склонни да преглътнат горчивата буца, която засядаше в гърлото при всяко попадане в километрично задръстване.

Ремонтът би трябвало в момента да е във финалния си етап. Мащабната реконструкция трябва да приключи до началото на ноември.

Почти готовия и обновен център на София, обаче, никак не изглежда толкова бляскаво, колкото беше обещано. И гражданите изразиха своето възмущение.

Заради новия площад пред църквата „Св. Седмочисленици“ и плочите, които бяха поставени, социалните мрежи бяха буквално взривени от колажи и коментари, заради кичът, който кара градинката пред храма да изглежда като под на баня.

Само няколко дни преди това от „Спаси София“ бяха публикувани снимки на почти приключилия ремонт на ул. „Граф Игнатиев“, на който ясно се вижда как фирмата изпълнител си е „оставила ръцете“.

Още преди да е завършил, ремонтът по „Граф Игнатиев“ се оказа с поредица от дефекти. А вече започна и ремонт на ремонта. По обекта се работи от 5 месеца, а вложените средства възлизат на малко над 20 млн. лева.

И гражданското недоволство постепенно се увеличи. Стигна се до протести, а по време на гражданското недоволство имаше дори задържан, опитал се да нахлуе в сградата на Столичната община.

Сега, заради възмущението от некомпетентно изпълнения ремонт, от Столичната община извършват пренареждане на плочи. Или иначе казано – ремонт на ремонта. И така се затваряме в един омагьосан кръг на ремонтите, от който само Бог знае има ли излизане.

Общинският съветник на ГЕРБ Зафир Зарков заяви, че са благодарни на гражданите, които са изразили мнение и са взели участие по темата, тъй като именно така се решават проблемите – чрез диалог.

По думите му, обаче посредством това определени политически сили са се опитали да провокират вълна от недоволство.

Въпросите, обаче, си стоят. Кога ще има изцяло завършен, обновен център на София и ще се радват ли най-накрая жители и гости на столицата на една обновена и приятна градска среда?

Дали и колко големи санкции ще има към фирмата изпълнител? Щеше ли изобщо да има ремонт на ремонта, ако гражданското общество не се беше надигнало?

Изпълнител на проекта за обновяване на „Граф Игнатиев“ и градинката пред храма „Свети Семочисленици“ е фирма „Джи Пи Груп“. Тя трябва да приключи с ремонта до началото на май 2019 г. или за 300 дни, както е записано в договора. А всеки един ден забавяне ще струва на изпълнителя 240 хиляди лева.

От „Джи Пи Груп“ отбелязаха, че все още не са приключили с нито една от зоните, на които е разделен обектът. Столичната община излезе със сходна позиция.

Пред Bulgaria ON AIR общинският съветник от БСП Иван Таков бе категоричен, че основният проблем с ремонтите в столицата е липсата на контрол от страна на отговорните лица и институции.

Днес Фотокредит BG Media London
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини София


Последни коментари

Най-четено

 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 9128 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 5401 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4700 Прегледа Коментари
 • Ива Екимова: На 40 любовта е смирение Ива Екимова: На 40 любовта е смирение 4245 Прегледа Коментари
 • Никога не пийте фреш, преди да прочетете това Никога не пийте фреш, преди да прочетете това 3312 Прегледа Коментари
 • Нови моменти при запор на сметки Нови моменти при запор на сметки 2938 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  BGM TV , London
  Преглед на международния печат – 17.10.2018
  АСТ ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР НА СЦЕНИТЕ НА ДНК
  BGM TV,ТВ Европа,София
  Менда Стоянова: До 30% увеличение на данъка за старите коли от 1 януари 2019 г.
  Общината послушна! Ремонтът около „Света Неделя“ – творчески
  BGM TV, БГНЕС,София
  Законът за хората с увреждания влиза в НС до края на седмицата
  BGM TV,ТВ Левски,София
  ЛЕВСКИ – Ботев (Пд) 1:1 (U19), първи 1/8-финал Купа БФС
  BGM TV, БГНЕС,София
  Атанас Капралов: Затварянето на къщата-музей на Христо Смирненски е грешка
  НОВИЯТ ФИЛМ НА РАЛФ ФАЙНС ЗА ЖИВОТА НА ВИРТУОЗНИЯ БАЛЕТИСТ РУДОЛФ НУРЕЕВ Е СРЕД АКЦЕНТИТЕ НА КИНОМАНИЯ 2018