Производство по стабилизация – шанс или злоупотреба?

      Публикувано на вторник, 13 ноември , 2018      1041 Прегледа      Коментари Добави коментар
Производство по стабилизация – шанс или злоупотреба?

  • Полезно

Твърде спорното (с оглед нашите условия и народопсихология) производство по стабилизация най-сетне бе прието.

С амбицията чрез него фирмите, заплашени с изпадане във фалит, да могат да бъдат оздравени и вдигнати отново на крака.Идеята на стабилизацията: под съдебен надзор закъсалият бизнесмен да може да преструктурира бизнеса си и да го направи по-печеливш (ако това е възможно), а освен това – да се спогоди с кредиторите си как ще им плати, включително и  с възможност за разсрочване, а дори и за опрощаване на част от задълженията.

На първо място, е важно да се знае за кого ще е допустима такава стабилизация: тя може да бъде поискана само от търговец, който е

„заплашен от неплатежоспособност“

но все още не е обявен за неплатежоспособен от съда. А заплахата ще се предполага, ако търговецът „с оглед предстоящите падежи на паричните му задължения, в следващите шест месеца от подаване на молбата за стабилизация ще се окаже в невъзможност да изпълни изискуеми парични задължения“ към контрагентите си или държавата и общините или може да спре плащанията си. Колко от действащите фирми в страната могат да покрият това „условие“ е въпрос с повишена трудност. Просто защото ще е по-лесно да се изброи колко не са застрашени да спрат плащанията си – много по-малко са.

Важно е обаче да се знае, че производство по стабилизация няма да е възможно за тези дружества, които не са обявявали в срок годишните си финансови отчети за последните три години назад или за които вече е искано такова производство – пак за три години назад. Нито пък за тези, за които вече е поискан фалит пред съда. Най-важното изключение обаче е свързано с ограничението фирмите, поискали стабилизация, да не са задължени преимуществено към свързани лица – законът допуска максимум 1/5 от наличните задължения да са към свързани лица и фирми.

Освен това стабилизация няма да се допуска за онези търговци, които спекулират със затрудненията си и чието имуществено състояние се окаже не толкова плачевно. Както и за тези, които са заплашени от неплатежоспособност заради собственото си недобросъвестно поведение или неполагане на грижата на добрия търговец при воденето на бизнеса им. Изключва се възможността за стабилизация и ако търговецът е извършвал през последните три години безвъзмездни сделки или такива които явно са намалили имуществото му. Преценката дали тези предпоставки са налице е предоставена на съда.

Самото производство ще се открива по молба на търговеца

пред окръжния съд по седалището на фирмата му. Заедно с молбата ще трябва да се подаде цял наръч документи – списък на всичките кредитори на търговеца, както и на наличното му имущество, доказателства, че за процедурата е уведомена и НАП,  план за стабилизация на бизнеса, придружен с описание на начина и сроковете, в които търговецът би могъл да се разплати с кредиторите си, плюс предвидените за тях гаранции.

В плана си за стабилизация търговецът може да предложи частично опрощаване на вземания от кредиторите – но не и да поиска пълно зануляване на задълженията си. А ако такова опрощаване се иска от държавата – за него трябва да има предварително съгласие от министъра на финансите.

Молбата незабавно ще се обявява в Търговския регистър по партидата на търговеца, поискал стабилизация, за да могат всичките му кредитори да научат за производството. В него могат да участват всички кредитори, но свързаните със закъсалата фирма лица и дружества ще се удовлетворяват последни. Предвидени са и специални искови производства, в които кредиторите ще могат да оспорят вземанията и включването на други кредитори в списъка.

Особено важно обаче е да се знае, че ако кредиторите сами не се интересуват и не предприемат действия в защита на интересите си в стабилизационното производство, при това в изключително кратки срокове (14 дни от оповестяването на молбата за откриването му), те могат да се окажат „изпуснати“ в цялата процедура. Защото довереното лице прави списък на кредиторите по данните, които му предоставя длъжникът. И ако няма възражения от страна на самите кредитори – това лице няма как да знае за тяхното съществуване, няма да ги включи и те няма да участват в стабилизационната процедура. Тоест

самите кредитори трябва да следят за защитата на своите интереси

След подаването на молбата и всички документи съдът в закрито заседание (освен ако не прецени, че е необходимо да събере допълнителни доказателства или да изслуша търговеца) открива производство по стабилизация, назначава доверено лице (това е лице с функции и статут, които наподобяват тези на синдика в производството по несъстоятелност), налага обезпечения – ако това е необходимо, и кани кредиторите да участват в открито съдебно заседание, на което да разгледат предложения от търговеца план за стабилизация.

Ако кредиторите се съгласят с този план (а това става с гласуване по класове – според вида на кредиторите и при условие че 3/4 от тях подкрепят предвидените стабилизационни условия), съдът го утвърждава и той става задължителен както за длъжника, така и за неговите кредитори. Неизпълнението води дотам, че всеки кредитор може незабавно да си извади изпълнителен лист и да изиска принудителното събиране на вземането си – при това в пълния им размер.

Последиците от откриването на производството са, от една страна, благоприятни за търговеца: всички принудителни изпълнителни производства срещу него се спират, включително и тези, които вече са обявени по реда на Закона за особените залози. По спрените производства не текат и нови лихви.

Ако търговецът е добросъвестен, така той ще може да продължи дейността си и да изпълни плана за стабилизация – макар и под „опекунството“ на назначеното от съда доверено лице. Но ако с поведението си застраши интересите на кредиторите, той може да бъде отстранен от управлението на фирмата си.

Дори само този бегъл прочит на новата процедура подсказва, че тя е достатъчно тромава, за да си остане само „на хартия“ – така както в Търговския закон съществува от години производство за оздравяване на закъсалите дружества, към което почти никой не посяга.Но пък ще можем да се похвалим „пред чужденците“, че вече я имаме…


Категория Полезно | 2018/11/13 последна редакция в 11:24 AM
Източник : | Снимка :
1042 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир
София Новини София

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир

Трима участници в риалити формата на bTV “Фермата” оргнизират спортен турнир с благотворителна цел. Димитър, Станислав и Юлиана…

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир

Какъв въздух дишат софиянци?

Седмицата започва с облачен понеделник

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир 216 Прегледа Новини София

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир

Трима участници в риалити формата на bTV “Фермата” оргнизират спортен турнир с благотворителна цел. Димитър, Станислав и Юлиана…

Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София 212 Прегледа Събития

Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София

Петата церемония ще се състои в BW Plus Hotel Expo Започнаха номинациите за петото издание на годишните награди…

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи 219 Прегледа Новини София

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи

На 22 януари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще имаме възможност да се насладим на първият…

Втори претендент за 91-ите Оскари на София Филм Фест 206 Прегледа Новини София

Втори претендент за 91-ите Оскари на София Филм Фест

Броени дни, след като стана ясно, че „Джебчии“ на японеца Хирокадзу Корееда ще изгрее на голям екран у…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2014 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Реклама

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София- Народен театър
София- моменти
София-Сияние
София – Северна тангента
София-  Патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски“
Цветовете на София