Рязко повишаване на производствените цени в България през март

      Публикувано на събота, 30 март , 2019      262 Прегледа      Коментари Добави коментар
Рязко повишаване на производствените цени в България през март

  • Новини София

Производствените цени в България се повишиха рязко през февруари 2019 година за пръв път от седем месец насам, като растежът им и на годишна база се ускори доста силно,показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за известно засилване на инфлационния натиск в страната.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се покачва през февруари с цели 1,8% спрямо януари, когато се понижи с 0,4 на сто.

По-съществен ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа енергия – с 3,1% и в преработващата промишленост – с 1,4%, докато в добивната промишленост цените се увеличават с 0,4 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава през февруари с 3,9% след растеж с едва 1,4% през януари, което сякаш е сигнал за обръщане на тенденцията на отслабване в сила от средата на предходната година, когато през юни индексът PPI нарасна с цели 6,8% (най-солиден растеж на производствените цени от есента на 2012-а година насам).

Това представлява повишаване на цените на производител на годишна база за двадесет и седми пореден месец (непрекъснат техен растеж от декември 2016 година).

И тук по-съществено увеличение на цените с 8,7% спрямо година по-рано е отчетено при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, в преработващата промишленост – с 2,7%, докато цените в добивната промишленост се понижават с 3,4 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през втория месец на настоящата година се повишава с 1,5% на месечна и с 4,1% на годишна база (спрямо февруари 2018-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се покачва с 2,2% на месечна и с 3,5% спрямо февруари 2018-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на потребителските цени през февруари за втори пореден месец и ускоряване на инфлацията на годишна база до 3,2% от 3,0% през януари 2019-а година. Днешните високи данни за производствените цени изглеждат като предпоставка за по-нататъшно повишаване на потребителската инфлация през следващите месеци.Етикети:
Категория Новини София | 2019/03/30 последна редакция в 10:48 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
263 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден 407 Прегледа Събития

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника на Калиниците…

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес 134 Прегледа Събития

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес

Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към…

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ 177 Прегледа Събития

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ

Близо месец преди да изнесе дългоочаквания си концерт в зала 1 на НДК, Майкъл Болтън обяви ексклузивно, че стартира ново шоу за…

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК 160 Прегледа Събития

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК

Кино „Люмиер Лидл“ ще бъде домакин на четвъртото издание на „Фестивал на италианското кино в България“. Девет кинотворби ще…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2929 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

609 Прегледа

Givenchy | Spring Summer 2019

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-детайл осветление
София – облаци
София- покриви
Народното събрание
София-Храм паметника “Свети Александър Невски”
София- Университет