Водещи  

Рязко повишаване на производствените цени в България през март

      Публикувано на събота, 30 март , 2019      198 Прегледа      Коментари Добави коментар
Рязко повишаване на производствените цени в България през март

  • Новини София

Производствените цени в България се повишиха рязко през февруари 2019 година за пръв път от седем месец насам, като растежът им и на годишна база се ускори доста силно,показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за известно засилване на инфлационния натиск в страната.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се покачва през февруари с цели 1,8% спрямо януари, когато се понижи с 0,4 на сто.

По-съществен ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа енергия – с 3,1% и в преработващата промишленост – с 1,4%, докато в добивната промишленост цените се увеличават с 0,4 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава през февруари с 3,9% след растеж с едва 1,4% през януари, което сякаш е сигнал за обръщане на тенденцията на отслабване в сила от средата на предходната година, когато през юни индексът PPI нарасна с цели 6,8% (най-солиден растеж на производствените цени от есента на 2012-а година насам).

Това представлява повишаване на цените на производител на годишна база за двадесет и седми пореден месец (непрекъснат техен растеж от декември 2016 година).

И тук по-съществено увеличение на цените с 8,7% спрямо година по-рано е отчетено при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, в преработващата промишленост – с 2,7%, докато цените в добивната промишленост се понижават с 3,4 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през втория месец на настоящата година се повишава с 1,5% на месечна и с 4,1% на годишна база (спрямо февруари 2018-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се покачва с 2,2% на месечна и с 3,5% спрямо февруари 2018-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на потребителските цени през февруари за втори пореден месец и ускоряване на инфлацията на годишна база до 3,2% от 3,0% през януари 2019-а година. Днешните високи данни за производствените цени изглеждат като предпоставка за по-нататъшно повишаване на потребителската инфлация през следващите месеци.Етикети:
Категория Новини София | 2019/03/30 последна редакция в 10:48 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
199 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Йотова: Сега е времето България да изработи програма за спасяване на българското село 551 Прегледа Полезно

Йотова: Сега е времето България да изработи програма за спасяване на българското село

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че европейските средства трябва да стигнат до всяко българско село. Тя присъства на честването…

Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай  Джан Цинли 382 Прегледа Събития

Румен Радев разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Китай Джан Цинли

„Впечатлени сме от постиженията на Китай в икономическото развитие, преодоляването на бедността, повишаването на благосъстоянието на огромни слоеве…

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“ 640 Прегледа Новини София

Омбудсманът събира продукти за пенсионери в акция „Купи и сподели“

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в събирането на хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка…

Румен Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода 765 Прегледа Новини София

Румен Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода

„10 април 1979 г. е исторически ден, който бележи важен успех в развитието на българската авиация. С гордост…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2713 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-Ротондата
Софийски трамвай
София – Народен дворец на културата
Нощна гледка към София
София – фонтани пред Народния театър
София – жълто небе