Съдът отложи гражданско дело за царските конюшни

петък, 30 март, 2018 8:00 PM София днес +
125 Прегледа | Коментари

За средата на юни Софийски градски съд (СГС) отложи гражданско дело за царските конюшни.

На 16 септември 2016 г. като министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че е подадена искова молба към Софийски градски съд за обявяване на сделките за бившите царски конюшни за нищожна.„В резултат на възложения от мен анализ на извършената от областния управител на София сделка за т.нар. „Царски конюшни“ и като компетентен министър, управляващ държавната собственост, на 15 септември сезирах Софийски градски съд за обявяване на нищожност на трите договора за продажба на имотите, които попадат в рамките на терена”, обясни Палова тогава.

Тя добави още през 2016 г., че мотивите за иска са три, както и че исковата молба е срещу областния управител и „Евротранс билд“, защото считат, че и двете страни не са спазили законовите изисквания.

В Софийски градски съд има и наказателно дело, свързано с царските конюшни. По него подсъдими са двама – Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. Пенев е предаден на съд за няколко престъпления.

Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т.нар. царски конюшни. Щетата е над 10 млн. лева и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота.

Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава.

Царските конюшни, 7,5 декара на пъпа на София – на метри от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв., т.е. по 90 лв./кв.м.

Дарик нюз Фотокредит BG Media
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини София


Последни коментари