Шедьоври на Лотрек, Пикасо и Паскин привличат колеционери от цял свят в София

сряда, 13 юни, 2018 5:00 PM VIP COMMUNICATION
168 Прегледа | Коментари
2018/06/17 18:30:00 PM
Галерия-музей Класика

Аукционът е на 17 юни в галерия-музей Класика


Уникален за България аукцион с шедьоври на Лотрек, Пикасо, Паскин и други майстори-класици ще привлече вниманието на колекционери от цял свят в неделя в 18.30 ч. в столичната галерия „Класика“. Аукционът е озаглавен „По следите на Жената-котка…”, съобщава организаторът д-р Георги Генов..Част от творбите ще бъдат показани и по време на Осмото издание на Медийните Оскари 2018 във Военния клуб на 15 юни, а три от картините на стари български майстори, осигурени от Съюза на галеристите, ще бъдат подарени на наградените журналисти.Картини за милиони вече са изложени в столичната галерия „Класика“, като само шедьовърът на Тулуз Лотрек – „Жената котка“ е на стойност над 300 хиляди евро, твърди историкът д-р Георги Генов. Той е дал цяло състояние, за да откупи картината на Лотрек от колекция в Истанбул, съобщава неговият духовен баща и мецанат акад. Васил Гюзелев.
„Жената котка” е била някога притежание на нашето царско семейство, но е продадена от наследниците на Борис III.Историкът д-р Георги Генов работи в секция „Македонски въпрос“ към БАН и е създател на галерия-музей „Класика“, която вече 27-години е лидер в културния живот на София. Освен галерията, той има и издателство, две книжарници (едната в Охрид), завод за вино и фабрика за цигари, ателиета и др.

По време на почивките си на Охридското езеро посещава средновековните паметници на Крали-Марковото царство, достигащи до Голо бърдо в Албания. Ръководи научни експедиции до там, а в момента живее в Париж, където изгражда третата си галерия. Целта му е да направи български културни центрове в Торонто, където е работил, в Охрид и разбира се – в Париж. Той и академик В. Гюзелев направиха дарения на Софийската и Видинската община, където е роден Паскин, на три оригинала от великия художник. Също така канят в България наши сънародници, за да се изявяват на родна земя.

От 20 юли 2018 г. започва есенният сезон в галерия „Класика“ с изложба на талантливата българска художничка Еми Кулинска от Париж, последвана от изложба на Валентина Неделчева – от Канада, проф. Г. Чапкънов – България, братята Никола и Добромир Маневи и др.

VIP Communication PR 0 VIP Communication PR
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Събития


Последни коментари