Ще отстранят ли окончателно от длъжност Иванчева?

вторник, 5 юни, 2018 5:00 PM София днес +
253 Прегледа | Коментари

Апелативният специализиран съд решава дали да отстрани от длъжност на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

Миналата седмица Иванчева и заместничката й Биляна Петрова поискаха време, за да  се запознаят с материалите по делото.На 23 май Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност Иванчева и заместника й Биляна Петрова.

Искането за това бе внесено от прокуратурата на основание, че Иванчева продължавала да упражнява правомощията си на кмет, като пращала документи от ареста до общинската администрация. 

По този начин тя уволнила заместника си Румен Русев и назначила за зам.-кмет на „Младост” пиара на района Петър Кърджилов. Съдът призна, че съществува законова празнота относно казуса, но че не може обвиняем да има законовото право да уволнява свидетели по делото, какъвто се явява Румен Русев. Защитата на Иванчева обжалва това съдебно решение.

Нейният адвокат Марин Марковски, обясни миналата седмица, че съгласно закона до влизането в сила на присъда Иванчева е невинна и не е нарушила закона с работата си от ареста, тъй като е била на длъжността кмет.

„Това, че тя е подписала някой да бъде назначен, някой да бъде уволнен, няма нищо драматично, тайнствено, няма нещо опасно“, каза Марковски. Той посочи, че не знае дали Иванчева е предавала документи чрез майка си, но е категоричен, че това няма значение. „Правилният поглед към нещата е: тя нарушила ли е закона с това нещо. Категорично не. Защото тя не е отстранена дисциплинарно по предвидения от закона ред“, каза адвокатът.

Показанията на свидетелите в общината не били пряко свързани с предмета на делото, допълни  Марковски. От думите му се разбра, че следователно не може да се въздейства на свидетелите, тъй като единственият решителен свидетел по делото е предприемачът Александър Ваклин, за когото стана ясно, че е подал сигнала срещу кметицата на „Младост“.

Междувременно миналата седмица от Столичният общински съвет обясниха, че легитимно зам.-кметовете на Иванчева в район „Младост“ са трима – арх. Русев, Владимир Клисуров и Дияна Павлова, която по обективни причини не може да изпълва задълженията си.

Петър Кържилов е назначен именно на мястото на Павлова като зам.-кмет от действащия кмет в района Владимир Клисуров.

В последния ден на май СОС избра за временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост“ арх. Русев, а ръководният екип на общината изрази подкрепата си за него.

Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост” Петко Дюлгеров бяха арестувани на 17 април. Иванчева е обвинена във вземане на подкуп в особено големи размери, а Дюлгеров и Петрова са сочени за нейни помагачи.

Петрова бе задържана заедно с Иванчева през април. Миналата седмица Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност и нея. Тогава стана ясно, че тя също ще обжалва решението пред по-горната инстанция – Апелативният специализиран съд.

Дарик нюз Фотокредит Google
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини София


Последни коментари