Ще се повиши ли енергийната бедност у нас с новите цени за топло и ток?

понеделник, 9 юли, 2018 2:00 PM София днес +
74 Прегледа | Коментари

С 1.2% се очаква да се повиши издръжката на живота на хората само от влиянието на новите цени на топло и електроенергията.Общата стойност за издръжка на живота на 4-членно домакинство ще достигне до 2 354 лв.

Такава прогноза направи директорът на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ Любен Томев на семинар във Варна.

Издръжката на живота за 1 лице от този тип домакинство ще достигне около 588 лв., или увеличение със 7 лв.

Томев отчете, че увеличението на цените на електро и топлоенергията ще окажат пряко влияние за нарастване на издръжката на живота.

Най-силно засегнати ще бъдат живеещите в София, където 61.2% от жилищата са с парно отопление от централен източник.
Той даде пример, че с новото увеличение на цените на парното през настоящите зимни месеци столичани ще плащат повече с около 11 лв., което означава, че общо разхода за целия отоплителен сезон ще нарасне с около 55-60 лв.

Шефът на ИССИ на КНСБ изрази съжаление, че с около 3.5-4% ще се увеличат необходимите разходи в подгрупата на горивата за отопление, топла вода, осветление, поддържане на електроуредите. Тази група формира около 2/3 от разходите за поддържане на жилището и 12% от общо необходимите средства за издръжка на живота.

Всички горепосочени данни говорят за увеличаване дела на енергийната бедност. Феноменът енергийна бедност е особено характерен за България. На фона на високите стойности на групите в риск от бедност и социално изключване, битовите потребители навсякъде са изправени пред сериозни проблеми по отношение на непосилните разходи за енергия, констатира Томев.

Според изследване на енергийната бедност в ЕС от 2010 г. България е страната с най-високи стойности и на сериозна дистанция от другите страни-членки по комбинираните показатели: невъзможност да се поддържа жилището топло, непропорционално високи разходи за жилищата, неадекватно изолирани жилища, неизплатени сметки за комунални услуги.

По отношение на разглеждания проблем са налице ясно очертани групи в много по-неблагоприятна ситуация.

Томев отчете, че ниската покупателна способност на българските домакинства поставя въпроса за несъразмерните цени на енергията. За периода 2000-2017 г. цената на електроенергията се увеличили със 135%, а на топлоенергията със 125%.

Според изследването на КНСБ прогнозите също не са оптимистични. Цените на горивата най-вероятно ще продължават да се качват и общите очаквания са, че броят на потребителите в неравностойно положение вероятно ще продължава да се увеличава, ако не се предприемат адекватни мерки.

В България има много сериозни затруднения при осигуряването на достъпни и устойчиви енергийни услуги, особено по отношение на домакинствата с ниски доходи. Поради това и острата диспропорция между доходите и цените на електроенергията, най-общите прогнози са, че ще последва продължаващо обедняване на населението.

Нюз Фотокредит Google
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини София


Последни коментари

Най-четено

 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 8310 Прегледа Коментари
 • Не подценявайте момичетата за Ескорт Не подценявайте момичетата за Ескорт 8238 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 4921 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4456 Прегледа Коментари
 • На 40 любовта е смирение На 40 любовта е смирение 3450 Прегледа Коментари
 • Кубрат Пулев откри свой ресторант в София Кубрат Пулев откри свой ресторант в София 3345 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  BGM TV , London
  Калкулатор изчислява колко губим, ако не се осигуряваме на реалния си доход
  BGM TV , London
  „Беновска пита“ на 15. 07. 2018г.: Отговарят Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Емил Димитров
  BGM TV , London
  Iskrata – Chica Tranquila
  BGM TV , London
  Краен срок за записване в гимназиите след седми клас на второ класиране
  BGM TV , London
  „Минутите на психолога“: Защо изпадаме в депресии?
  BGM TV, BIT
  Business Daily с Борислав Стоянов
  Ива Екимова: Пропусни мига с финес
  BGM TV, BIT
  Марадона като президент в Беларус