Що е то ПИК?

неделя, 16 септември, 2018 9:00 AM София днес +
619 Прегледа | Коментари

ПИК е 12-цифров код, който дава достъп на клиентите на НАП до някои електронни услуги, без да е необходимо закупуването на електронен подпис.

Чрез него могат да се правят различни справки – за осигурителен доход, за членство в пенсионен фонд, за активен трудов договор, за задълженията, за извършени плащания и много други. Чрез кода могат да се подават и онлайн декларации.Чрез ПИК могат да се проверят и местните данъци и такси – стъпка напред в създаването на работещо електронно правителство.

Свързването на системите на държавата с местната власт цели да улесни гражданите и да намали бюрокрацията.

ПИК код се издава с разрешително за ползване на услугите, предоставяни от националната агенция. Към документа е прикрепен плик като за банков ПИН код. Подробно е описано как да се използва ПИК-а в системата на НАП.

Тъй като с ПИК могат да се извършват операции с лична информация, при съмнение, че е станал известен на друг – бил е загубен или откраднат, гражданите веднага трябва да уведомят агенцията.

НАП не носи отговорност, ако са извършени някакви действия с чужд ПИК, ако той не е бил докладван за изгубването или кражбата му.

София днес 0 BG Media
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Полезно


Последни коментари