Що за хора са амбивертите?

събота, 20 октомври, 2018 9:00 AM София днес +
32 Прегледа | Коментари

Сигурен съм, че много пъти са ви питали дали сте интроверт или екстроверт. За някои хора отговорът на този въпрос е лесен, но за повечето от нас е трудно да изберем само един от двата варианта.

Причината за това е, че разделението на хората на интроверти и екстроверти представлява остаряло разбиране за различните типове на личност, които притежаваме.Личностните особености на екстровертността и интровертността формират спектър, в който повечето хора попадат някъде в средата.

Личността на човек се състои от ясно изразен набор от предпочитания и тенденции, с помощта на които общуваме с външния свят. Личностните черти се формират от ранна възраст и достигат финалната фаза на своето развитие някъде в средата на 20-те години ни години. Много неща от вашия живот ще се променят с течение на годините, но вашата личност не е сред тях.

За съжаление и до днес ние сме насърчавани да категоризираме себе си в една от двете категории – интроверт или екстроверт, и заедно с това да си преписваме качества и недостатъци, които свързваме с тях.

Професорът от бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания Адам Грант е провел няколко изследвания на екстровертността и интровертността, които разкриват някои интересни факти за човешката личност. Според проучванията на Грант, две трети от хората не се идентифицират като принадлежащи на групата на интровертите, или на тази на екстровертите. Тези хора попадат в редиците амбивертите. Това са хората, които показват както екстровертни, така и интровертни тенденции и личностни особености. Посоката, в която са ориентирани амбивертите, зависи от ситуацията.

Амбивертите имат едно голямо предимство пред интровертите и екстровертите. Тъй като техният характер не се доминира от единия от двата типа темперамент, те могат много по-лесно да приспособят своя поход към хората при най-различни ситуации и обстоятелства. Това им позволява по-лесно да изграждат дълготрайни връзки с останалите и да контактуват с по-широк диапазон от хора.

Изследването на Грант също така опровергава широкоразпространената идея, че най-добрите търговци са екстроверти. Той установява, че по-голямата социална гъвкавост на амбивертите им позволява да се справят по-добре в сферата на търговията от екстровертите.

„Тъй като амбивертите имат по-гъвкав модел на говорене и слушане, те могат да изразят достатъчно увереност и ентусиазъм, за да убедят клиентите си в качеството на своя продукт, но същевременно с това са и по-склонни да изслушват своите клиенти и да показват съпричастност към техните проблеми и тревоги. Те никога не прекрачват границата между увереността и арогантността.“, казва Грант.

Как работи мозъкът на амбивертите?

Вашето социална контактност зависи до голяма степен от нивата на хормона допамин във вашия мозък. Допаминът е невротрансмитер, който отговаря за чувството на удовлетвореност и мотивация. Всички ние имаме различни нива на допамин в областта на мозъка, известна като неокортекса, която отговаря за по-висшите умствени функции като съзнателните мисли и езиковата способност. В зависимост от тези нива, човек се нуждае от различна по интензитет външна стимулация. Тези, които разполагат с естествено високи нива на допамин, обикновено са интроверти. Те нямат нужда от много външна стимулация и избягват честите социални контакти, тъй като те ги карат да се чувстват неудобно и под напрежение. Екстровертите от своя страна имат нужда от постоянна външна стимулация, за да се чувстват добре. Повечето хора обаче не попадат в двете крайностите на този спектър, което означава, че понякога те имат нужда от външна стимулация, а в други случаи изцяло я избягват.

Как може да разберете дали сте амбиверт?

Важно е човек да знае къде точно се намира на скалата между интроверсията и екстравесрията. Когато сте по-добре запознати с типа темперамент, който е най-характерен за вас, можете по-лесно да разпознаете вашите силни и слаби страни и да се възползвате от естественото си предразположение към определени дейности.

Ако мислите, че сте амбиверт, но не сте сигурни, разгледайте тези тези 9 изказвания и преценете колко от тях могат да бъдат използвани при описването на вашата личност.

1. Мога да работя както сам, така и в екип. Нямам определени предпочитания.

2. Социалните контактни не ме карат да се чувствам неудобно, но прекарването на твърде много време в компанията на други хора ме изморява.

3. Обичам да съм в центъра на вниманието, но не за дълги периоди.

4. Някои хора биха ме определили като тих и срамежлив, докато други ме намират за изключително общителен и разговорчив.

5. Нямам нуждата постоянно да бъда в движение, но прекарването на дълго време на едно място ме отегчава.

6. Мога да потъна в собствените си мисли също толкова лесно, колкото в интригуващ разговор с интересен събеседник.

7. Общите приказки не ме притесняват, но ги намирам за отегчителни.

8. Що се отнася до доверието в другите хора, понякога подхождам скептично, а в други случаи поемам големи рискове.

9. Когато прекарвам прекалено много време сам започвам да скучая, но същевременно с това намирам честите социални контакти за изтощаващи.

…………………………………………………………….

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Фотокредит BG Media London
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Полезно


Последни коментари

Най-четено

 • Не подценявайте момичетата за Ескорт Не подценявайте момичетата за Ескорт 9838 Прегледа Коментари
 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 9326 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 5498 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4760 Прегледа Коментари
 • Ива Екимова: На 40 любовта е смирение Ива Екимова: На 40 любовта е смирение 4450 Прегледа Коментари
 • Защо сме уморени от сутринта? Защо сме уморени от сутринта? 2866 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  BGM TV , London
  David Guetta & Sia – Flames
  Старият – нов символ – статуята „Св. София“
  Фестивал за детско и младежко медийно изкуство АРЛЕКИН 2019
  Министър Захариева и комисар Биенковска обсъдиха европейско финансиране в отбранителната индустрия
  ДВЕ ТЕМАТИЧНИ СЪБИТИЯ В „ПЕРОТО“ ЩЕ УЧАТ ДЕЦА И РОДИТЕЛИ НА ПРАЗНИЧЕН ЕТИКЕТ
  Линда Еванджелиста споделя тайни как да пазим младостта и здравето си
  BGM TV, Code Fashion TV
  GBS Models Secret Party
  Дженифър Лопес е с тяло на момиче