Що за хора са амбивертите?

      Публикувано на петък, 4 януари , 2019      192 Прегледа      Коментари Добави коментар
Що за хора са амбивертите?

  • Полезно

Сигурен съм, че много пъти са ви питали дали сте интроверт или екстроверт. За някои хора отговорът на този въпрос е лесен, но за повечето от нас е трудно да изберем само един от двата варианта.

Причината за това е, че разделението на хората на интроверти и екстроверти представлява остаряло разбиране за различните типове на личност, които притежаваме.Личностните особености на екстровертността и интровертността формират спектър, в който повечето хора попадат някъде в средата.

Личността на човек се състои от ясно изразен набор от предпочитания и тенденции, с помощта на които общуваме с външния свят. Личностните черти се формират от ранна възраст и достигат финалната фаза на своето развитие някъде в средата на 20-те години ни години. Много неща от вашия живот ще се променят с течение на годините, но вашата личност не е сред тях.

За съжаление и до днес ние сме насърчавани да категоризираме себе си в една от двете категории – интроверт или екстроверт, и заедно с това да си преписваме качества и недостатъци, които свързваме с тях.

Професорът от бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания Адам Грант е провел няколко изследвания на екстровертността и интровертността, които разкриват някои интересни факти за човешката личност. Според проучванията на Грант, две трети от хората не се идентифицират като принадлежащи на групата на интровертите, или на тази на екстровертите. Тези хора попадат в редиците амбивертите. Това са хората, които показват както екстровертни, така и интровертни тенденции и личностни особености. Посоката, в която са ориентирани амбивертите, зависи от ситуацията.

Амбивертите имат едно голямо предимство пред интровертите и екстровертите. Тъй като техният характер не се доминира от единия от двата типа темперамент, те могат много по-лесно да приспособят своя поход към хората при най-различни ситуации и обстоятелства. Това им позволява по-лесно да изграждат дълготрайни връзки с останалите и да контактуват с по-широк диапазон от хора.

Изследването на Грант също така опровергава широкоразпространената идея, че най-добрите търговци са екстроверти. Той установява, че по-голямата социална гъвкавост на амбивертите им позволява да се справят по-добре в сферата на търговията от екстровертите.

„Тъй като амбивертите имат по-гъвкав модел на говорене и слушане, те могат да изразят достатъчно увереност и ентусиазъм, за да убедят клиентите си в качеството на своя продукт, но същевременно с това са и по-склонни да изслушват своите клиенти и да показват съпричастност към техните проблеми и тревоги. Те никога не прекрачват границата между увереността и арогантността.“, казва Грант.

Как работи мозъкът на амбивертите?

Вашето социална контактност зависи до голяма степен от нивата на хормона допамин във вашия мозък. Допаминът е невротрансмитер, който отговаря за чувството на удовлетвореност и мотивация. Всички ние имаме различни нива на допамин в областта на мозъка, известна като неокортекса, която отговаря за по-висшите умствени функции като съзнателните мисли и езиковата способност. В зависимост от тези нива, човек се нуждае от различна по интензитет външна стимулация. Тези, които разполагат с естествено високи нива на допамин, обикновено са интроверти. Те нямат нужда от много външна стимулация и избягват честите социални контакти, тъй като те ги карат да се чувстват неудобно и под напрежение. Екстровертите от своя страна имат нужда от постоянна външна стимулация, за да се чувстват добре. Повечето хора обаче не попадат в двете крайностите на този спектър, което означава, че понякога те имат нужда от външна стимулация, а в други случаи изцяло я избягват.

Как може да разберете дали сте амбиверт?

Важно е човек да знае къде точно се намира на скалата между интроверсията и екстравесрията. Когато сте по-добре запознати с типа темперамент, който е най-характерен за вас, можете по-лесно да разпознаете вашите силни и слаби страни и да се възползвате от естественото си предразположение към определени дейности.

Ако мислите, че сте амбиверт, но не сте сигурни, разгледайте тези тези 9 изказвания и преценете колко от тях могат да бъдат използвани при описването на вашата личност.

1. Мога да работя както сам, така и в екип. Нямам определени предпочитания.

2. Социалните контактни не ме карат да се чувствам неудобно, но прекарването на твърде много време в компанията на други хора ме изморява.

3. Обичам да съм в центъра на вниманието, но не за дълги периоди.

4. Някои хора биха ме определили като тих и срамежлив, докато други ме намират за изключително общителен и разговорчив.

5. Нямам нуждата постоянно да бъда в движение, но прекарването на дълго време на едно място ме отегчава.

6. Мога да потъна в собствените си мисли също толкова лесно, колкото в интригуващ разговор с интересен събеседник.

7. Общите приказки не ме притесняват, но ги намирам за отегчителни.

8. Що се отнася до доверието в другите хора, понякога подхождам скептично, а в други случаи поемам големи рискове.

9. Когато прекарвам прекалено много време сам започвам да скучая, но същевременно с това намирам честите социални контакти за изтощаващи.

…………………………………………………………….Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Етикети:
Категория Полезно | 2019/01/04 последна редакция в 9:40 AM
Източник : Мениджър | Снимка : Google
193 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир
София Новини София

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир

Трима участници в риалити формата на bTV “Фермата” оргнизират спортен турнир с благотворителна цел. Димитър, Станислав и Юлиана…

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир

Какъв въздух дишат софиянци?

Седмицата започва с облачен понеделник

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир 216 Прегледа Новини София

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир

Трима участници в риалити формата на bTV “Фермата” оргнизират спортен турнир с благотворителна цел. Димитър, Станислав и Юлиана…

Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София 212 Прегледа Събития

Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София

Петата церемония ще се състои в BW Plus Hotel Expo Започнаха номинациите за петото издание на годишните награди…

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи 219 Прегледа Новини София

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи

На 22 януари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще имаме възможност да се насладим на първият…

Втори претендент за 91-ите Оскари на София Филм Фест 206 Прегледа Новини София

Втори претендент за 91-ите Оскари на София Филм Фест

Броени дни, след като стана ясно, че „Джебчии“ на японеца Хирокадзу Корееда ще изгрее на голям екран у…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2014 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Реклама

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София- Народен театър
София- моменти
София-Сияние
София – Северна тангента
София-  Патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски“
Цветовете на София