София прилага практики от Виена за екология, транспорт и градска среда

понеделник, 24 септември, 2018 8:00 PM София днес +
150 Прегледа | Коментари

София все повече взаимства от най-добрия град за живеене в света – Виена.

Освен идеи за перфектната градска среда и инфраструктура, нашата столица ще черпи опит и за градския транспорт, веломрежата и управлението на боклуците.Кметът на София Йорданка Фандъкова работи във все по-тясно сътрудничество с австрийските си колеги.

Какъв опит ще вземем наготово от първенеца по качество на живот – Виена, вижте в репортажа на Карина Караньотова.

Престижната класация на списание „Економист“ определи австрийската столица за най-добър град за живеене в света. Тази година Виена изпревари 139 града на пет континента. Те се подреждат по 30 критерия, разделени в пет категории – стабилност, здравеопазване, култура, околна среда, образование и инфраструктура. За пръв път европейски град оглавява класацията.

Виенчани също си харесват града, намират го за бързо развиващ се и модерен, но пазещ ревностно историята си и архитектурните паметници. Но не средата е най-определяща за качеството на живот, а сигурността. Тук престъпност почти не съществува, хората стриктно спазват правилата, а за нарушителите има тежки последствия. Точно тази строгост прави града толкова спокоен и приветлив. Попитахме и хората защо според тях града, в който живеят е обявен за най-добър в света.

Стефани: Мисля, че първо защото няма престъпност, тук е много сигурно да живееш. Имам дъщеря на 22, тя не се притеснява през нощта да е по улиците. Това е много важно. Освен това, водата във Виена е много добра, можеш да пиеш навсякъде и е най-добрата.

Виктория: Виена е толкова отворена за всичко, имаме хубави къщи, много е зелено, имаме природа, не трябва да пътуваш далеч, за да посетиш хубав парк. Имаме много хубави паркове, всяка година имаме много посетители, което го потвърждава.

Александра: Хората са много приятелски настроени. Имаме много зони за отдих, навсякъде можем да излезем, навсякъде е зелено, всички е толкова хубаво при нас. Това е уникален микс от град, природа, зеленина и прекрасна околна среда.

Виена и София вече сътрудничат, експерти по градска среда няколко пъти посещават столицата ни, за да дадат насоки как може по-лесно и бързо да подобрим качеството си на живот.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Всичко, което можем да взаимстваме от най-добрия град за живеене го правим, включително по отношение на подобряване на градския транспорт, строителството на метрото, знаем, че във Виена това е една услуга на много високо ниво. Почистването на града, поддържането на зелените площи, това което засяга общината, ние го правим, работим с община Виена, имаме среща след две седмици с новия кмет на Виена, така че това сътрудничество ще продължи и ще продължаваме да се учим от най-добрите.

Развитието на веломрежата във Виена е буквално през последните 10 години, това е накарало много хора да слязат от автомобилите си.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Вие знаете, че в София работим много активно и че не се приема добре от всички. Но опита на всички градове, които имат добри условия за живот показва, че това е пътя, така че ние ще продължим и ще развиваме нашата мрежа с велоалеи. Видяхте, че има тук и на тротоари и на пътното платно, има обособени и необособени, общо взето каквото позволява инфраструктурата по този начин се изграждат.

БНТ Фотокредит BG Media London
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Новини София


Последни коментари

Най-четено

 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 9135 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 5404 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4706 Прегледа Коментари
 • Ива Екимова: На 40 любовта е смирение Ива Екимова: На 40 любовта е смирение 4250 Прегледа Коментари
 • Никога не пийте фреш, преди да прочетете това Никога не пийте фреш, преди да прочетете това 3317 Прегледа Коментари
 • Нови моменти при запор на сметки Нови моменти при запор на сметки 2944 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  Променят временно движението на трамвайни линии 3 и 10
  Препълнената зала „България“ аплодира на крака Паул Бадура-Скода и Софийската филхармония
  BGM TV, Code Fashion TV
  Вероника Стефанова откри салон за красота „V&A“
  Столичната община и живеещите на „Иван Вазов“ отново не се разбраха за проекта на улицата
  BGM TV , Fashion , London
  Dolce&Gabbana Fall Winter 2018/19 Women’s Fashion Show
  BGM TV , London, Movie
  DEATH HOUSE
  Наследничката на гръцката Ванга: БОЛЕСТТА НА 21 ВЕК СА МАСКИТЕ НА ХОРАТА
  Що за хора са амбивертите?