Водещи  

София прилага практики от Виена за екология, транспорт и градска среда

      Публикувано на понеделник, 24 септември , 2018      242 Прегледа      Коментари Добави коментар
София прилага практики от Виена за екология, транспорт и градска среда

  • Новини София

София все повече взаимства от най-добрия град за живеене в света – Виена.

Освен идеи за перфектната градска среда и инфраструктура, нашата столица ще черпи опит и за градския транспорт, веломрежата и управлението на боклуците.Кметът на София Йорданка Фандъкова работи във все по-тясно сътрудничество с австрийските си колеги.

Какъв опит ще вземем наготово от първенеца по качество на живот – Виена, вижте в репортажа на Карина Караньотова.

Престижната класация на списание „Економист“ определи австрийската столица за най-добър град за живеене в света. Тази година Виена изпревари 139 града на пет континента. Те се подреждат по 30 критерия, разделени в пет категории – стабилност, здравеопазване, култура, околна среда, образование и инфраструктура. За пръв път европейски град оглавява класацията.

Виенчани също си харесват града, намират го за бързо развиващ се и модерен, но пазещ ревностно историята си и архитектурните паметници. Но не средата е най-определяща за качеството на живот, а сигурността. Тук престъпност почти не съществува, хората стриктно спазват правилата, а за нарушителите има тежки последствия. Точно тази строгост прави града толкова спокоен и приветлив. Попитахме и хората защо според тях града, в който живеят е обявен за най-добър в света.

Стефани: Мисля, че първо защото няма престъпност, тук е много сигурно да живееш. Имам дъщеря на 22, тя не се притеснява през нощта да е по улиците. Това е много важно. Освен това, водата във Виена е много добра, можеш да пиеш навсякъде и е най-добрата.

Виктория: Виена е толкова отворена за всичко, имаме хубави къщи, много е зелено, имаме природа, не трябва да пътуваш далеч, за да посетиш хубав парк. Имаме много хубави паркове, всяка година имаме много посетители, което го потвърждава.

Александра: Хората са много приятелски настроени. Имаме много зони за отдих, навсякъде можем да излезем, навсякъде е зелено, всички е толкова хубаво при нас. Това е уникален микс от град, природа, зеленина и прекрасна околна среда.

Виена и София вече сътрудничат, експерти по градска среда няколко пъти посещават столицата ни, за да дадат насоки как може по-лесно и бързо да подобрим качеството си на живот.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Всичко, което можем да взаимстваме от най-добрия град за живеене го правим, включително по отношение на подобряване на градския транспорт, строителството на метрото, знаем, че във Виена това е една услуга на много високо ниво. Почистването на града, поддържането на зелените площи, това което засяга общината, ние го правим, работим с община Виена, имаме среща след две седмици с новия кмет на Виена, така че това сътрудничество ще продължи и ще продължаваме да се учим от най-добрите.

Развитието на веломрежата във Виена е буквално през последните 10 години, това е накарало много хора да слязат от автомобилите си.Йорданка Фандъкова, кмет на София: Вие знаете, че в София работим много активно и че не се приема добре от всички. Но опита на всички градове, които имат добри условия за живот показва, че това е пътя, така че ние ще продължим и ще развиваме нашата мрежа с велоалеи. Видяхте, че има тук и на тротоари и на пътното платно, има обособени и необособени, общо взето каквото позволява инфраструктурата по този начин се изграждат.

Етикети:
Категория Новини София | 2018/09/24 последна редакция в 8:00 PM
Източник : | Снимка :
243 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


200 млн. лева са усвоените кредити с посредничеството само на членовете на АКПБ за 2018 г. 324 Прегледа PR

200 млн. лева са усвоените кредити с посредничеството само на членовете на АКПБ за 2018 г.

В четвъртък, 24 януари 2019 г., се проведе официално представяне на предстоящите цели на Асоциацията на кредитните посредници…

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир 340 Прегледа Новини София

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир

Трима участници в риалити формата на bTV “Фермата” оргнизират спортен турнир с благотворителна цел. Димитър, Станислав и Юлиана…

Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София 330 Прегледа Събития

Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София

Петата церемония ще се състои в BW Plus Hotel Expo Започнаха номинациите за петото издание на годишните награди…

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи 313 Прегледа Новини София

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи

На 22 януари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще имаме възможност да се насладим на първият…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2128 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

584 Прегледа

Post Malone – Better Now

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Реклама

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София – Ларгото
София – езерото при квартал “Дружба“
София-Софийски университет
София-Народен театър
София- Народен театър
София- моменти