Столичната община ще иска помощ от държавата за купуване на квоти парникови газове

      Публикувано на четвъртък, 6 декември , 2018      339 Прегледа      Коментари Добави коментар
Столичната община ще иска помощ от държавата за купуване на квоти парникови газове

  • Новини София

Столичната община ще поиска помощ от държавата за решаването на проблема с мръсния въздух.

Предложението беше обсъдено от постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет (СОС), съобщава „Фокус“.За целта ще бъде сформирана работна група с представители на „Топлофикация София“, СОС, Столичната община, Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите.

Тя ще трябва да търси начин за прехвърляне на наличните неизползвани редуцирани емисии, които да бъдат включени в Европейската схема за търговия с емисии.

Една от най-важните задачи на работната група ще е да намери механизъм, по който тези квоти да не бъдат изгубени, а да останат валидни за използване в Европейската схема за търговия с емисии.

Освен това работната група ще трябва да намери възможности, чрез които националните компании, продаващи парникови емисии, да ги търгуват с други български дружества.

По данни на общинския съвет последните години европейският пазар на квоти отбеляза ръст на цените над 300%, до нива от близо 25 евро/т.

Рязкото повишение на цените създава проблеми на столичната топлофикация при купуването на нужните количества. Именно заради това ще се търси начин за увеличаване размера на безплатните квоти на „Топлофикация София„.

Днес въздухът в София е значително по-чист от сутринта и предходните няколко дни, което се дължи основно на вятъра, който навлезе в България от запад. Заради подобрената обстановка Столичната община се отказа да пусне и днес в продажба „зелени билети“, които са на цена 1 лев и важат за всички линии на градския транспорт и са за целия ден.

Фандъкова съобщи още, че преди два дни Еврокомисията е одобрила проект на Столична община, с който ще се подмени отоплителната инсталация на около 5 хил. домакинства.

“ Вече е отворена и Оперативна програма „Околна среда“, която да ни позволи да подменим отоплителните инсталации и на още 15 хил. домакинства“, каза още Фандъкова и посочи, че това на практика са малко по-малко от половината домакинства в Общината, които се отопляват на твърдо битово гориво.

Обясни, че става дума за домакинства и граждани, които нямат достатъчно възможности сами да инвестират в това, като точните критерии ще бъдат обявени. Предвижда се отоплението на твърдо гориво да бъде заменено с отопление на газ, централно топлоподаване, с електричество и където тези варианти не са възможни, печки на пелети. Обясни, че в програмата не са включени възможности да се поставят филтри на комините, но щяла да се обмисли и тази мярка.

Тя обясни, че Столична община вчера е изпратила писма с препоръки на лекари до училища и детски градини, в които се посочва, че не добре деца да имат активности навън, когато се отчитат превишения с фини прахови частици.

Продадени са близо 75 хил. „зелени билета“

Общо продадените на 4 декември „зелени билети“ са 74 478, уточниха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), което е двойно повече от продажбите в обикновен делничен ден. Най-много от тях са закупени от касите на метростанциите – 38 362.

По данни на ЦГМ голяма част от пътниците със „зелен билет“ не са постоянни клиенти на градския транспорт.Центърът за градска мобилност има готовност за незабавна реакция да пусне нов „зелен билет“, ако има необходимост.

Етикети:
Категория Новини София | 2018/12/06 последна редакция в 2:40 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
340 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Минутите на психолога със Стела Богомилова Нов протест на жителите на „Горубляне“, искат вето от Радев “Празник на буквите“ готви изненади за малки и големи Ще се подобри ли моделът на здравеопазване у нас? Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави Азербайджан за Деня на републиката Синоптиците предупреждават за гръмотевични бури и градушки Биографичният филм за Дядо Добри ще се бори за „Оскар“ Среща на президента Румен Радев с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле Без „синя“ и „зелена“ зона в София в трите почивни дни „Социална мрежа“: Как отношението на бременната се отразява на психиката на детето Алкохолът в София няма да се забранява за изборите заради баловете Илияна Йотова бе специален гост на тържественото отбелязване на Деня на независимостта на Грузия Имотната мафия изхвърли на улицата брат и сестра в София Наказаха Банева в ареста: 3 месеца без сурови ядки Бум на кърлежите в София 5 причини, заради които да излизате с Лъв
“Празник на буквите“ готви изненади за малки и големи 162 Прегледа Новини София

“Празник на буквите“ готви изненади за малки и големи

Тържественото откриване на новата Лятна сцена НДК ще се състои на символичната дата – 24 май. На нея от 17…

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави Азербайджан за Деня на републиката 244 Прегледа Събития

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави Азербайджан за Деня на републиката

„Да следваш дните земни без приятел е най-голямата беда. Душа самотна, без приятел – за съжаление е таз…

Биографичният филм за Дядо Добри ще се бори за „Оскар“ 329 Прегледа Събития

Биографичният филм за Дядо Добри ще се бори за „Оскар“

Документалната филмова лента – “Тихият Ангел“, пожъна голям успех сред българските зрители. Филмът беше представен в дълга версия…

Среща на президента Румен Радев с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле 281 Прегледа Събития

Среща на президента Румен Радев с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле

България ще продължи да работи активно в рамките на ЮНЕСКО за постигане на консенсус по отношение на програмите…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-Ротондата
Софийски трамвай
София – Народен дворец на културата
Нощна гледка към София
София – фонтани пред Народния театър
София – жълто небе