Водещи  

Столичната община ще иска помощ от държавата за купуване на квоти парникови газове

      Публикувано на четвъртък, 6 декември , 2018      293 Прегледа      Коментари Добави коментар
Столичната община ще иска помощ от държавата за купуване на квоти парникови газове

  • Новини София

Столичната община ще поиска помощ от държавата за решаването на проблема с мръсния въздух.

Предложението беше обсъдено от постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет (СОС), съобщава „Фокус“.За целта ще бъде сформирана работна група с представители на „Топлофикация София“, СОС, Столичната община, Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите.

Тя ще трябва да търси начин за прехвърляне на наличните неизползвани редуцирани емисии, които да бъдат включени в Европейската схема за търговия с емисии.

Една от най-важните задачи на работната група ще е да намери механизъм, по който тези квоти да не бъдат изгубени, а да останат валидни за използване в Европейската схема за търговия с емисии.

Освен това работната група ще трябва да намери възможности, чрез които националните компании, продаващи парникови емисии, да ги търгуват с други български дружества.

По данни на общинския съвет последните години европейският пазар на квоти отбеляза ръст на цените над 300%, до нива от близо 25 евро/т.

Рязкото повишение на цените създава проблеми на столичната топлофикация при купуването на нужните количества. Именно заради това ще се търси начин за увеличаване размера на безплатните квоти на „Топлофикация София„.

Днес въздухът в София е значително по-чист от сутринта и предходните няколко дни, което се дължи основно на вятъра, който навлезе в България от запад. Заради подобрената обстановка Столичната община се отказа да пусне и днес в продажба „зелени билети“, които са на цена 1 лев и важат за всички линии на градския транспорт и са за целия ден.

Фандъкова съобщи още, че преди два дни Еврокомисията е одобрила проект на Столична община, с който ще се подмени отоплителната инсталация на около 5 хил. домакинства.

“ Вече е отворена и Оперативна програма „Околна среда“, която да ни позволи да подменим отоплителните инсталации и на още 15 хил. домакинства“, каза още Фандъкова и посочи, че това на практика са малко по-малко от половината домакинства в Общината, които се отопляват на твърдо битово гориво.

Обясни, че става дума за домакинства и граждани, които нямат достатъчно възможности сами да инвестират в това, като точните критерии ще бъдат обявени. Предвижда се отоплението на твърдо гориво да бъде заменено с отопление на газ, централно топлоподаване, с електричество и където тези варианти не са възможни, печки на пелети. Обясни, че в програмата не са включени възможности да се поставят филтри на комините, но щяла да се обмисли и тази мярка.

Тя обясни, че Столична община вчера е изпратила писма с препоръки на лекари до училища и детски градини, в които се посочва, че не добре деца да имат активности навън, когато се отчитат превишения с фини прахови частици.

Продадени са близо 75 хил. „зелени билета“

Общо продадените на 4 декември „зелени билети“ са 74 478, уточниха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), което е двойно повече от продажбите в обикновен делничен ден. Най-много от тях са закупени от касите на метростанциите – 38 362.

По данни на ЦГМ голяма част от пътниците със „зелен билет“ не са постоянни клиенти на градския транспорт.Центърът за градска мобилност има готовност за незабавна реакция да пусне нов „зелен билет“, ако има необходимост.

Етикети:
Категория Новини София | 2018/12/06 последна редакция в 2:40 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
294 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


200 млн. лева са усвоените кредити с посредничеството само на членовете на АКПБ за 2018 г. 324 Прегледа PR

200 млн. лева са усвоените кредити с посредничеството само на членовете на АКПБ за 2018 г.

В четвъртък, 24 януари 2019 г., се проведе официално представяне на предстоящите цели на Асоциацията на кредитните посредници…

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир 340 Прегледа Новини София

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир

Трима участници в риалити формата на bTV “Фермата” оргнизират спортен турнир с благотворителна цел. Димитър, Станислав и Юлиана…

Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София 330 Прегледа Събития

Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София

Петата церемония ще се състои в BW Plus Hotel Expo Започнаха номинациите за петото издание на годишните награди…

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи 313 Прегледа Новини София

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи

На 22 януари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще имаме възможност да се насладим на първият…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2128 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

584 Прегледа

Post Malone – Better Now

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Реклама

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София – Ларгото
София – езерото при квартал “Дружба“
София-Софийски университет
София-Народен театър
София- Народен театър
София- моменти