Ива Екимова: Светът е голям и приятели има навсякъде

понеделник, 8 октомври, 2018 8:00 AM Ива Екимова
2522 Прегледа | Коментари

Няма никаква случайност във факта, че този текст идва на следващия ден.

Денят след като светът отбеляза тържеството на думата „благодаря”.В битката за повече лайкове и неизброими шерове пропускаме най-важното.

Това, което се случва докато на тъмно опипваме ръбестите стени на собствения си тесен път.

Дали от страх  неувереност, спад в самочувствието или друго, често не помръдваме крачка напред, въпреки знанието, че едва ли ще паднем. Не, не защото някой е разсипал сол по леда, а защото сме падали толкова пъти, че сме изградили безпогрешен инстинкт да разпознаваме времето за подхлъзване и времето за уверени крачки напред.

Точно когато си мислим, че всичко е ясно, предвидимо и просто, неочакваният удар изсвистява като звучен шамар. Не от тези, които са за наказание, назидание или поука – нали се съгласихме, че такива вече няма. Шамар, който отзвучава дълбоко в душата, шамар, след който по сърцето се появяват пукнатини, шамар, който боли години наред, и най-страшното – шамар, от който не остават видими следи.

Тогава, ненадейно зад гърба си чуваш: „Споко, не се притеснявай. Тук съм заради теб.”

Обръщаш се в посоката на звука и виждаш познато лице и силует, който не можеш да сбъркаш. Срещал си притежятеля им някога и в този миг те побиват тръпки. Спомняш си, че не си бил безкрайно коректен към него. Забравил си да върнеш обаждане, тук-там някой рожден ден – негов, на детето, на любящата му половинка.

Казваш си: „За Бога, та ние дори не сме седели на една маса”. Подвел си го, че ще му донесеш това или доставиш онова, че ще му помогнеш да се свърже с този или онзи, но така и не идва денят, в който да изпълниш обещанието си.

Друг път разбираш, че някой, когото познаваш, е бил болен, страда, лекува разбитото си сърце или просто тихо плаче, за да не смути плача на друг, но е твърде късно да го утешиш – моментът просто е отминал.

Тогава се случва нещо, което не си очаквал. Нещо, което те връхлетява като буря в летен ден. Нещо, за което винеги се кръстиш, когато се случи на друг, молейки се да те подмине.

Вървиш, а главата ти е сърце или сърцето ти е глава, все едно, важното е, че нито едно от двете не е на мястото си. Не знаеш на кого да се обадиш, не искаш никого да притесняваш, не познаваш някой, на когото да се случвало, а и да се е случвало – какво от това. Нужно ли е да го връщаш към болката.

Изведнъж получаваш неочаквана прегръдка. Просто ей така. После подарък, на който не си се надявал. Съвет, за който не си молил и кратък смс със съдържание „за теб винаги”.

Сещаш се, че там, където детството ти бе като облак от захарен памук – леко, безгрижно и сладко, вечно усмихната старица-мъдрица те съветваше – направи добро и го хвърли зад гърба си.

Ще го намериш пред себе си. Намираш го, когато не очакваш, усмихваш се и благодарен продължаваш напред. Така разбираш, че нищо не може да те сломи в този голям свят, в който приятели има навсякъде.

Източник https://www.edna.bg/ 0 Google
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория talk2iva


Последни коментари

Най-четено

 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 9128 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 5401 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4700 Прегледа Коментари
 • Ива Екимова: На 40 любовта е смирение Ива Екимова: На 40 любовта е смирение 4245 Прегледа Коментари
 • Никога не пийте фреш, преди да прочетете това Никога не пийте фреш, преди да прочетете това 3312 Прегледа Коментари
 • Нови моменти при запор на сметки Нови моменти при запор на сметки 2938 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  АСТ ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР НА СЦЕНИТЕ НА ДНК
  BGM TV,ТВ Европа,София
  Менда Стоянова: До 30% увеличение на данъка за старите коли от 1 януари 2019 г.
  Общината послушна! Ремонтът около „Света Неделя“ – творчески
  BGM TV, БГНЕС,София
  Законът за хората с увреждания влиза в НС до края на седмицата
  BGM TV,ТВ Левски,София
  ЛЕВСКИ – Ботев (Пд) 1:1 (U19), първи 1/8-финал Купа БФС
  BGM TV, БГНЕС,София
  Атанас Капралов: Затварянето на къщата-музей на Христо Смирненски е грешка
  НОВИЯТ ФИЛМ НА РАЛФ ФАЙНС ЗА ЖИВОТА НА ВИРТУОЗНИЯ БАЛЕТИСТ РУДОЛФ НУРЕЕВ Е СРЕД АКЦЕНТИТЕ НА КИНОМАНИЯ 2018
  BGM TV,Kанал 3,София
  6-ма пострадали след инцидент в завод „Арсенал“