Водещи  

Tinder, моя любов! (не по Мураками)

      Публикувано на неделя, 2 декември , 2018      605 Прегледа      Коментари Добави коментар
Tinder, моя любов! (не по Мураками)

  • talk2iva

Tака. По личните ми критерии, които отекват вече 42-а година в сърцето, душата и съзнанието ми, съм ударила дъното. Повод затова бе решението ми да приема покана за среща от неизвестен извършител.Разбирай човек, който не познавам в реалния живот.

Правило, което до сега не бях нарушавала.

Това, което могат да ти причинят социалните мрежи, сам не можеш да си го докараш.

Отмивам разочарованието с чаша безалкохолна бира и решавам, че ще разширя кръга на социалното си обкръжение. Загърбвайки алтернативата да се оттласна от дъното, както настоява Шекспир, решавам, че ще продължа да копая надолу.

Не от скука, а по-скоро от отчаяние, че поредната ми влюбеност не среща отклик, си правя профил в Тиндър. Половината ми приятелки ахват от възмущение, другата охкат с отегчение. Не, че не знаех отговора предварително, но веднага ми става ясно, кои имат профили в нашумялата мрежа за запознанства и кои – не. Разбира се, преди това се зареждам с доволно количество информация. Не свързана само с изобретението на Шон Рад, Джонатан Бадейн, Джъстин Матеен, Джо Муноз, Алекса Матеен, Динес Муряни и Уитни Улф.

Тук е редно да отбележа, че нямаше как да реализирам среща с когото и да е от новите ми тиндър-приятелчета. Наричам ги нови под условие. Оказа се, че сред регистрираните имам много познати. Някои от тях женени. Да се чудиш какво правят в приложение за срещи, но слава Богу, това е проблем на жените им – не мой.

Паралелният експеримент, на който подложих Тиндър регистрацията си, бе споделянето на опита ми като дебютант с приятели от близкото ми обкръжение.

От 10 човека, 8 потвърдиха, че сред познатите им има двойки, които се радват на любовни емоции, взаимност и общи планове. Някои очакват бебе, други ремонтират апартамента, в който ще живеят заедно, а няколко лайфстайл предавания вече ни запознаха с щастливи двойки, „срещнали” се в Тиндър. По въпроса за обвързаните, услужливи приятелки признаха, че засичайки гаджето или съпругата на тяхна близка в Тиндър, са побързали да изпратят скрийншот на потърпевшата.

Първият въпрос, който ми зададоха моите момичета, бе: „Ти с истинското си име и снимка ли се регистрира?”

Естествено, че ще се регистрирам с истинското си име и снимка. За какво иначе да влизам в Тиндър – място за интимни и социални срещи. Съвсем умишлено избягвам определението секс контакти, въпреки че през 2012 година, приложението стартира, базирано на  hookupculture. Както стана ясно от думите на един от потребителите, през 2018-а – Тиндър вече не е това, което беше.

Разведеният отскоро мъж около петдесетте е убеден, че времената се променят и по думите на Дарвин, за да оцелеем, е най-здравословно за нас да се адаптираме.

Не бях изненадана, но малко ме озадачи фактът, че повечето от мъжете, които удостоих с десен swipe, ме разпознаха и след резонния въпрос „Това истински профил ли е или някои използва снимките ти?”,  последва съвсем логичният – „Какво, всъщност, правиш тук?”

Като изключим истината, че влязох в Тиндър, не за да се срещам на живо с когото и да било, още по малко с цел креватни упражнения, трябва да отбележа няколко изненадващи факта.

Факт №1: Пълно е с интелигентни, добре изглеждащи, състоятелни и на пръв поглед, успели мъже, от цял свят.

Факт №2:  Не търсят бързо-ликвиден секс – днес той е достъпен във всяко заведение от жълтите павета, до последната спирка на 280.

Факт №3: Въпреки относителната анонимност, която Тиндър дава, едва единици се осмеляват след „Привет” да поискат среща, телефонния номер или профила в другите социални мрежи.

Трябва да призная, че свободата, която съвременните технологии дават в общуването между хората, не прибавя точки към увереността им.

Доказа се и всеобщото схващане, че днес жените са по-активни в преследването на мъжете, а не обратното. (слагам си отметка за следваща тема)

Със симпатяга, с когото сме „приятели” в двете най-популярни социални мрежи, се оказва, че се засичаме на публично събитие. Естествено, факт, който става известен на следващия ден. На въпроса: „Защо не се обади?”, получих отговор, който не води до нищо съществено.

А нали идеята на Тиндър е хората на базата на взаимна симпатия, все пак да се срещнат.

Друг е въпросът, ако се срещнат случайно, и се разпознаят, докато са в различни компании, а по-нахаканият отива и директно казва „Хей, ти ли си Ива, 42. Мачнати сме в Тиндър“, къде точно ти иде да се скриеш от озадачените погледи на твоите хора, част от които, да речем, не знаят, че имаш профил в Тиндър. 

„Let`s think it, when it happens.” – казва мой познат. И все пак. Това е един въпрос, който ще си задават все повече от потребителите, а те устойчиво растат в последните години. През 2014-а приложението генерира милиард swipe-вания на ден и около 12 милиона мачвания.

За прохождащите: Тиндър е мобилно приложение, базирано на локацията ти, снимките ти от Фейсбук, и линкнато към Инстаграм и/или Spotify профила ти.

Първото, което автоматично генерира съдържание, чрез действие. Регистрираш се безплатно и ако искаш преференции в търсенето и обсега, избираш платен абонамент. Съответният пакет ти дава различно ниво на достъп до готините хора по цял свят, както и разнообразие от форми на активности – харесвания, отбелязвания и др. Възможност да обменяш съобщения с обекта на твоето харесване получаваш тогава когато и той те е харесал. Това става по няколко начина, най-бързият е като swipe-неш надясно. За да избираш анонимно, преглеждаш снимките на потребителите чрез приплъзването им наляво. В случай, че и двамата сте се „харесали”, получаваш съобщение ”It`s a match”, както и опция за чат.

Най-колоритната информация, която получаваш всъщност не е за другите, а за теб самия. Не от другите, а от себе си. Хората от най-близкото ти обкръжение са склонни да ти спестяват някои истини, както и да ти задават неудобни въпроси. Тези в Тиндър хич не са толкова деликатни.

Когато непознат, о, чудо, има и такива, ти зададе въпроса „Are you looking for a husband?” се налага да отговориш не само нему, а и на себе си.

И дори попълвайки белите полета за име, години, хобита и прочее, да си бил наясно, какво точно правиш, някак така директно и то в писмена форма, фактологията те кара да се колебаеш за мотивите да пристъпиш към един от последните отчаяни ходове на това да разшириш социалната си среда.

Съвсем друг е въпросът, колко пък толкова можеш да я разшириш. След 20 години общуване с представители на медиите, от двете страни на бизнеса, попаднах ли отново на журналист? Да! Дотук с диверсификацията.

Разбира се, в сигнално червено остава да свети любимият ми въпрос: ”Какво правим после? Като намериш сродната душа, половинка, другото цяло или, както там, новите философски  и социални теории го определят – излизаш от Тиндър, изтриваш го? Какво се случва? Веднъж потребител на Тиндър, оставаш ли обсебен? Какъв е шансът след години отзивчива приятелка да ти прати скриншот на гаджето, което си срещнал в Тиндър с подновения му профил, пак там?

От психолози-специалисти до изследователи на обществените мнения и нагласи, на всички ни е ясно, че социумът се променя.

Динамиката в развитието на интернет и обсесята по социалните мрежи, мимикрията в общуването и опасните плаващи пясъци на желанието ни да играем образа, който представяме във виртуалното пространство, ни осакатява да бъдем автентични при общуването си в реални условия.

Страхът от самотата само уголемява страха от срещата на живо, катализирайки го с анализи и невъзможни отговори на въпроси, като: „Ами ако не ме хареса, ами ако реалният ми образ не съответства на неговите/нейните критерии и/или представи, изградени във виртуалното пространство?”. Самият главен изпълнителен директор на Тиндър, Шон Рад, съветва да бъдем максимално искрени.

Как си максимално искрен в ерата на свободния достъп до фотошоп, стотиците филтри за по-красиви, по-„млади” и по-атрактивни снимки? „80% от успеха в живота се дължи на показността.“ – настоява Уди Алън и навярно, изобщо не си е давал сметка, как изглежда това днес.

Моят Тиндър опит приключва сега, с нула реализирани срещи, но пък за сметка на това – няколко приятни запознанства. Очевидно, докато срещна мъжа на живота си, имам да отработвам още много комплекси и наслагвания в болки и разочарования, които да спра да материализирам в мъст или компенсация, отнесени към другия.

Както и да изпълня със съдържание и конкретни действия понятието „обичай и се грижи за себе си, поставяйки се на първо място”. Учейки се от себе си в самонаблюдението на фона на останалите, явно както в социалните мрежи, така и в реалния живот, единственото условие да му се наслаждаваш, е да включиш на режим „reception on”.

Просто е, по думите на Руми: „Това, което търсиш, търси теб.”Ако си „off”, как ще го познаеш?


Категория talk2iva | 2018/12/02 последна редакция в 8:40 AM
Източник : Една | Снимка : Google
606 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


200 млн. лева са усвоените кредити с посредничеството само на членовете на АКПБ за 2018 г. 324 Прегледа PR

200 млн. лева са усвоените кредити с посредничеството само на членовете на АКПБ за 2018 г.

В четвъртък, 24 януари 2019 г., се проведе официално представяне на предстоящите цели на Асоциацията на кредитните посредници…

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир 340 Прегледа Новини София

Трима участници от „Фермата“ организират благотворителен спортен турнир

Трима участници в риалити формата на bTV “Фермата” оргнизират спортен турнир с благотворителна цел. Димитър, Станислав и Юлиана…

Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София 330 Прегледа Събития

Връчват Балканските Бизнес Оскари на 5 март в София

Петата церемония ще се състои в BW Plus Hotel Expo Започнаха номинациите за петото издание на годишните награди…

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи 313 Прегледа Новини София

За първи път в „Перото“- акустичен концерт за три арфи

На 22 януари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще имаме възможност да се насладим на първият…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2128 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

584 Прегледа

Post Malone – Better Now

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Реклама

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София – Ларгото
София – езерото при квартал “Дружба“
София-Софийски университет
София-Народен театър
София- Народен театър
София- моменти