Tinder, моя любов! (не по Мураками)

      Публикувано на неделя, 2 декември , 2018      453 Прегледа      Коментари Добави коментар
Tinder, моя любов! (не по Мураками)

  • talk2iva

Tака. По личните ми критерии, които отекват вече 42-а година в сърцето, душата и съзнанието ми, съм ударила дъното. Повод затова бе решението ми да приема покана за среща от неизвестен извършител.Разбирай човек, който не познавам в реалния живот.

Правило, което до сега не бях нарушавала.

Това, което могат да ти причинят социалните мрежи, сам не можеш да си го докараш.

Отмивам разочарованието с чаша безалкохолна бира и решавам, че ще разширя кръга на социалното си обкръжение. Загърбвайки алтернативата да се оттласна от дъното, както настоява Шекспир, решавам, че ще продължа да копая надолу.

Не от скука, а по-скоро от отчаяние, че поредната ми влюбеност не среща отклик, си правя профил в Тиндър. Половината ми приятелки ахват от възмущение, другата охкат с отегчение. Не, че не знаех отговора предварително, но веднага ми става ясно, кои имат профили в нашумялата мрежа за запознанства и кои – не. Разбира се, преди това се зареждам с доволно количество информация. Не свързана само с изобретението на Шон Рад, Джонатан Бадейн, Джъстин Матеен, Джо Муноз, Алекса Матеен, Динес Муряни и Уитни Улф.

Тук е редно да отбележа, че нямаше как да реализирам среща с когото и да е от новите ми тиндър-приятелчета. Наричам ги нови под условие. Оказа се, че сред регистрираните имам много познати. Някои от тях женени. Да се чудиш какво правят в приложение за срещи, но слава Богу, това е проблем на жените им – не мой.

Паралелният експеримент, на който подложих Тиндър регистрацията си, бе споделянето на опита ми като дебютант с приятели от близкото ми обкръжение.

От 10 човека, 8 потвърдиха, че сред познатите им има двойки, които се радват на любовни емоции, взаимност и общи планове. Някои очакват бебе, други ремонтират апартамента, в който ще живеят заедно, а няколко лайфстайл предавания вече ни запознаха с щастливи двойки, „срещнали” се в Тиндър. По въпроса за обвързаните, услужливи приятелки признаха, че засичайки гаджето или съпругата на тяхна близка в Тиндър, са побързали да изпратят скрийншот на потърпевшата.

Първият въпрос, който ми зададоха моите момичета, бе: „Ти с истинското си име и снимка ли се регистрира?”

Естествено, че ще се регистрирам с истинското си име и снимка. За какво иначе да влизам в Тиндър – място за интимни и социални срещи. Съвсем умишлено избягвам определението секс контакти, въпреки че през 2012 година, приложението стартира, базирано на  hookupculture. Както стана ясно от думите на един от потребителите, през 2018-а – Тиндър вече не е това, което беше.

Разведеният отскоро мъж около петдесетте е убеден, че времената се променят и по думите на Дарвин, за да оцелеем, е най-здравословно за нас да се адаптираме.

Не бях изненадана, но малко ме озадачи фактът, че повечето от мъжете, които удостоих с десен swipe, ме разпознаха и след резонния въпрос „Това истински профил ли е или някои използва снимките ти?”,  последва съвсем логичният – „Какво, всъщност, правиш тук?”

Като изключим истината, че влязох в Тиндър, не за да се срещам на живо с когото и да било, още по малко с цел креватни упражнения, трябва да отбележа няколко изненадващи факта.

Факт №1: Пълно е с интелигентни, добре изглеждащи, състоятелни и на пръв поглед, успели мъже, от цял свят.

Факт №2:  Не търсят бързо-ликвиден секс – днес той е достъпен във всяко заведение от жълтите павета, до последната спирка на 280.

Факт №3: Въпреки относителната анонимност, която Тиндър дава, едва единици се осмеляват след „Привет” да поискат среща, телефонния номер или профила в другите социални мрежи.

Трябва да призная, че свободата, която съвременните технологии дават в общуването между хората, не прибавя точки към увереността им.

Доказа се и всеобщото схващане, че днес жените са по-активни в преследването на мъжете, а не обратното. (слагам си отметка за следваща тема)

Със симпатяга, с когото сме „приятели” в двете най-популярни социални мрежи, се оказва, че се засичаме на публично събитие. Естествено, факт, който става известен на следващия ден. На въпроса: „Защо не се обади?”, получих отговор, който не води до нищо съществено.

А нали идеята на Тиндър е хората на базата на взаимна симпатия, все пак да се срещнат.

Друг е въпросът, ако се срещнат случайно, и се разпознаят, докато са в различни компании, а по-нахаканият отива и директно казва „Хей, ти ли си Ива, 42. Мачнати сме в Тиндър“, къде точно ти иде да се скриеш от озадачените погледи на твоите хора, част от които, да речем, не знаят, че имаш профил в Тиндър. 

„Let`s think it, when it happens.” – казва мой познат. И все пак. Това е един въпрос, който ще си задават все повече от потребителите, а те устойчиво растат в последните години. През 2014-а приложението генерира милиард swipe-вания на ден и около 12 милиона мачвания.

За прохождащите: Тиндър е мобилно приложение, базирано на локацията ти, снимките ти от Фейсбук, и линкнато към Инстаграм и/или Spotify профила ти.

Първото, което автоматично генерира съдържание, чрез действие. Регистрираш се безплатно и ако искаш преференции в търсенето и обсега, избираш платен абонамент. Съответният пакет ти дава различно ниво на достъп до готините хора по цял свят, както и разнообразие от форми на активности – харесвания, отбелязвания и др. Възможност да обменяш съобщения с обекта на твоето харесване получаваш тогава когато и той те е харесал. Това става по няколко начина, най-бързият е като swipe-неш надясно. За да избираш анонимно, преглеждаш снимките на потребителите чрез приплъзването им наляво. В случай, че и двамата сте се „харесали”, получаваш съобщение ”It`s a match”, както и опция за чат.

Най-колоритната информация, която получаваш всъщност не е за другите, а за теб самия. Не от другите, а от себе си. Хората от най-близкото ти обкръжение са склонни да ти спестяват някои истини, както и да ти задават неудобни въпроси. Тези в Тиндър хич не са толкова деликатни.

Когато непознат, о, чудо, има и такива, ти зададе въпроса „Are you looking for a husband?” се налага да отговориш не само нему, а и на себе си.

И дори попълвайки белите полета за име, години, хобита и прочее, да си бил наясно, какво точно правиш, някак така директно и то в писмена форма, фактологията те кара да се колебаеш за мотивите да пристъпиш към един от последните отчаяни ходове на това да разшириш социалната си среда.

Съвсем друг е въпросът, колко пък толкова можеш да я разшириш. След 20 години общуване с представители на медиите, от двете страни на бизнеса, попаднах ли отново на журналист? Да! Дотук с диверсификацията.

Разбира се, в сигнално червено остава да свети любимият ми въпрос: ”Какво правим после? Като намериш сродната душа, половинка, другото цяло или, както там, новите философски  и социални теории го определят – излизаш от Тиндър, изтриваш го? Какво се случва? Веднъж потребител на Тиндър, оставаш ли обсебен? Какъв е шансът след години отзивчива приятелка да ти прати скриншот на гаджето, което си срещнал в Тиндър с подновения му профил, пак там?

От психолози-специалисти до изследователи на обществените мнения и нагласи, на всички ни е ясно, че социумът се променя.

Динамиката в развитието на интернет и обсесята по социалните мрежи, мимикрията в общуването и опасните плаващи пясъци на желанието ни да играем образа, който представяме във виртуалното пространство, ни осакатява да бъдем автентични при общуването си в реални условия.

Страхът от самотата само уголемява страха от срещата на живо, катализирайки го с анализи и невъзможни отговори на въпроси, като: „Ами ако не ме хареса, ами ако реалният ми образ не съответства на неговите/нейните критерии и/или представи, изградени във виртуалното пространство?”. Самият главен изпълнителен директор на Тиндър, Шон Рад, съветва да бъдем максимално искрени.

Как си максимално искрен в ерата на свободния достъп до фотошоп, стотиците филтри за по-красиви, по-„млади” и по-атрактивни снимки? „80% от успеха в живота се дължи на показността.“ – настоява Уди Алън и навярно, изобщо не си е давал сметка, как изглежда това днес.

Моят Тиндър опит приключва сега, с нула реализирани срещи, но пък за сметка на това – няколко приятни запознанства. Очевидно, докато срещна мъжа на живота си, имам да отработвам още много комплекси и наслагвания в болки и разочарования, които да спра да материализирам в мъст или компенсация, отнесени към другия.

Както и да изпълня със съдържание и конкретни действия понятието „обичай и се грижи за себе си, поставяйки се на първо място”. Учейки се от себе си в самонаблюдението на фона на останалите, явно както в социалните мрежи, така и в реалния живот, единственото условие да му се наслаждаваш, е да включиш на режим „reception on”.

Просто е, по думите на Руми: „Това, което търсиш, търси теб.”Ако си „off”, как ще го познаеш?


Категория talk2iva | 2018/12/02 последна редакция в 8:40 AM
Източник : Една | Снимка : Google
454 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Астрологът Николай Радев: Сатурн ще принуди политиците ни да избират между закона и затвора Румен Радев призова за потвърждаване на политическата подкрепа за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии на Балканите КЪМ МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ: ЗАЩО КУЛТУРАТА И ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НЕ СА ПРИОРИТЕТ В БЪЛГАРИЯ БНБ пуска нова „супер“ защитена столевка Станислав Костов: Тежко ни е, трябва да спечелим следващия мач Chloé Spring/Summer 2019 Славиша Стоянович след Септември – ЛЕВСКИ 2:2 Евгени Крусев вече е обвиняем Книгата е най-високото препятствие пред невежеството и бездуховността SALVATORE FERRAGAMO SPRING-SUMMER 2019 Световната шампионка Дейзи Ланг и Холи Бери красиха боксова гала в Ел Ей Жерсон Кабрал в действие – финтове, голове и още нещо Valentino spring-summer 2019 Откриват градската железница на София Головете на Кабрал и Костов срещу Дунав отблизо Румен Радев: Всички българи наричат Софийския университет светския храм на България
Книгата е най-високото препятствие пред невежеството и бездуховността 185 Прегледа Събития

Книгата е най-високото препятствие пред невежеството и бездуховността

Илияна Йотова откри 46-ия Софийски международен панаир на книгата и 6-ия Софийски международен литературен фестивал Книгата е най-високото…

Хотели в Банско стартират сезона с високи оценки от туристите 114 Прегледа Събития

Хотели в Банско стартират сезона с високи оценки от туристите

Балканските Туристически Оскари ще бъдат връчени на 5 декември в София В началото на зимния сезон туристи от…

Община Пловдив с рекордни три номинации за престижни награди 206 Прегледа PR Free

Община Пловдив с рекордни три номинации за престижни награди

Балканските Туристически Оскари ще бъдат връчени на 5 декември в София Един от лидерите в туризма на Балканите…

Екозащитници с протест пред сградата на МС против изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ 311 Прегледа Събития

Екозащитници с протест пред сградата на МС против изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Жителите на с. Големо село и останалите населени места в района на ТЕЦ “Бобов дол” страдат от редовните…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

1884 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

281 Прегледа

Chloé Spring/Summer 2019

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-хотел “Маринела“
От другата страна на Витоша
София залез
Символ на София
Улиците на София
Вход в София