Третото издание на Програмата „Забавно лято, грижовна есен” 2017 г. обхвана над 3 000 души в 22 населени места

вторник, 6 март, 2018 9:46 PM София днес +
407 Прегледа | Коментари

Програмата завърши с дарение на  660 книги на 20 училища от най-големият сайт за книги и четене в България “Аз чета” и Фондация „Детски книги“.

Половината от подбраните издания са отличени от Националната награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“.Програмата „Забавно лято, грижовна есен” се осъществява от Фондация BCause за трета поредна година е с финансовата подкрепа на „Филип Морис България“ ЕООД, като част от инициативите на Филип Морис Интернешънъл за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общностите в различни тютюнопроизводителни региони и общини в България.

През 2017 г. повече от 650 деца откриха силните си страни и натрупаха нови знания, близо 2000 възрастни хора получиха безплатна здравна грижа, над 100 човека придобиха нови предприемачески умения, а 3 старт-ъпа получиха финансиране, за да започнат собствен бизнес.  

След успеха на програмата през 2015 и 2016 г., поредното й издание обхвана по-голям брой тютюнопроизводителни райони и към населените места Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Плетена, Крумовград, Странджево, Бенковски, Тутракан, Нова Черна, Цар Самуил, Искра , бяха включени 9 нови населени места Чакаларово, Силен, Караманци, Шишманово, Дулово, Окорш, Правда, Черник, Абланица и Хаджидимово.

Освен организаторите от фондация BCause и партньорите от Народно Читалище „Бъдеще сега 2006“ и Фондация „Направи добро-Александровска“, през 2017-а година програмата подкрепиха Фондация „Конкордия България“, инициативата „Аз чета“ с писателите Никола Райков, Диана Петрова и Радостина Николова, фондация „Таласъмче“ и фондация „Детски книги“, както и студенти по медицина, стипендианти на програмата „Готови за успех“ на BCause.

В първия етап от програмата „Забавно лято” бяха проведени безплатни летни детски академии, в които бяха почистени 4 двора на училища, 5 парка, един фонтан и 2 близки горски района.

В Дулово и Цар Самуил (общ. Тутракан)  инициативата продължи дълго след края на академиите – в последващи акции за почистване се включваха деца, възрастни и местни граждански организации. Децата, ръководени от своите треньори боядисаха и лакираха пързалки, люлки, пейки и др. Бяха засадени 20 лехи с цветя,  5 семейства в нужда получиха безплатна храна, а на едно семейство бяха дарени дрехи и играчки.

Посланията на „Забавно лято” достигнаха до над 1200 души от местните общности.

В резултат на провеждането на летните академии, участващите деца са показали по голяма увереност в себе си, възприемат се като „важна част от групата”, значително по-склонни са да изразяват и да споделят мислите си, да опишат чувствата си, както и да възприемат ученето за забавно.

Във втория модул на програмата – „Грижовна есен”, медицински екипи от фондация „Направи добро – Александровска“ организираха безплатни специализирани медицински прегледи на близо 2 000 възрастни хора в 22 населени места от районите на Кърджали, Хасково, Силистра и Благоевград.

В рамките на 24 дни лекарите прегледаха възрастни хора над 60 години от селата Вълкосел, Кочан, Слащен, Сатовча, Плетена, Абланица, Хаджидимово, Стамболово, Шишманово, Караманци, Странджево, Окорш, Правда, Черник, Бенковски, Чорбаджийско, Чакаларово, Нова Черна, Искра, Цар Самуил, както и от градовете Крумовград и Тутракан. Осигурени бяха 7 екипа лекари от УМБАЛ „Александровска“ по следните специалности – кардиолози, ендокринолози, офталмолози, уролози, ортопеди и невролози, както и студенти по медицина в последен курс и медицински сестри.

За първи път в програмата „Забавно лято, грижовна есен“ тази година бе включен трети модул, който да създава възможности за икономически растеж чрез подкрепа на стартиращи предприемачи от тютюнопроизводителните региони.

Новото направление в програмата се осъществява  със съдействието на центъра за предприемачество и обучения „Ринкър” към фондация BCause и е част от конкурса Rinker’s Challenge.

В обучителната програма „Предприемачество: Възможностите на една ръка разстояние“ 73 екипа (повече от 100 човека) изградиха, формулираха и представиха своя конкретна бизнес идея. 4 проекта се включиха в конкурса „Rinker’s Challenge“ за получаване на финансиране, а 3 получиха целево финансиране за осъществяване на своя бизнес план.

Програмата получи наградата „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“ за 2017 г. от Български дарителски форум, а през 2016 година „Забавно лято, Грижовна есен“ се нареди сред отличените участници и в Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите.

„Вече 3 поредни години „Филип Морис България“, с помощта на фондация „BCause” изпълнява проекта, обхващащ все по-голям брой тютюнопроизводителни райони в страната. В съответствие със стратегията ни за устойчивост на нашата корпоративна социална отговорност, вярваме, че програмата „Забавно лято, Грижовна есен” ще продължи да се разширява и през 2018-а година.” – заяви Вержиния Джевелекова, мениджър корпоративни отношения във Филип Морис България ЕООД.

София днес 0 София днес
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория PRtalk2iva


Последни коментари