Трикове за по-добро запаметяване на имена

      Публикувано на понеделник, 11 март , 2019      510 Прегледа      Коментари Добави коментар
Трикове за по-добро запаметяване на имена

  • Полезно

Как да избегнем паниката от забравянето на нечие име почти незабавно след запознанството?Научен факт е, че имената на хората просто не са приоритет за ума ни.

Той е еволюирал дотолкова, че да помни ключови детайли, които засягат оцеляването ни, като лицето на врага или мястото на разпространение на питателна храна. Но не и имената на току-що срещнатите.

През последните две години Рита Джей Кинг работи с Джеймс Джораш и Крис Харууд – американски състезатели в шампионата по запаметяване на САЩ.

Докато тренират за състезанието, Рита ги наблюдава и прави изводи. Тя споделя основните си съвети и стратегии за по-лесно помнене на имена на хората в LinkedIn. Сред тях се включва следното:

1.) Не се психирайте. Повечето хора смятат, че имат лоша памет за имена. Ако навлезете в нова ситуация, убедени, че няма да запомните имената на хората, с които предстои да се срещнете, този допълнителен стрес услужливо ще ви помогне да не го сторите. Вместо това, влезте в помещението с нагласата, че в него се намират най-малко двама души, чиито имена можете и ще запаметите.

2.) Забавете темпото и го карайте по-леко. Част от причината имената да ни убягват е, че често има голяма активност около нас, когато се запознаваме с нови хора. Шумните партита, конференциите и ресторантите не правят по-лесно запомнянето. Напротив, замъгляват ума ни по време на представяния. Затова, отделете момент в самия миг на новата среща и се уверете, че схващате името на човека правилно. Повторете го, докато правите зрителен контакт очи в очи с него. Правете такъв контакт и когато се запознавате с всеки друг.

3.) Задавайте въпроси. Измислете въпрос, свързан с първото или фамилното име на човека. Откъде произлиза? Има ли история, която стои зад него? В случай, че ви е трудно да го произнесете, повторете го бавно и позволете на събеседника да ви коригира, докато го схванете правилно. Това ще ви помогне да го запомните. И ще оставите човека с впечатление, че сте някой, който го е грижа дали знае името му правилно. В хода на все по-голямата глобализация на бизнеса това старание става все по-ценено.

4.) Използвайте името на човека. По време на разговора, опитайте да го споменавате колкото е възможно, по-често. Вниманието ви ще бъде оценено. Освен това, произнасянето на името на висок глас ще ви помогне да го затвърдите в паметта си. Това, от своя страна, по-късно ще ви помогне да го свържете със съответната физиономия.5.) Използвайте зрителната си памет. Създавайте картини в ума си.Опитвайте да изградите визия, свързана с името на човека. Понякога е лесно. Например, когато срещнете … Билян Хлебаров и си представите уютна и ухаеща прекрасно пекарна за хляб. В останалите случаи, когато имате нужда от творчески начин да асоциирате картина с пълното име на човек, колкото и трудно да изглежда, можете да разделите името на срички и да си създадете визия, най-близка за запаметяването им според мозъка ви. Имaйте предвид, умът ви работи чрез асоциации.


Категория Полезно | 2019/03/11 последна редакция в 9:40 AM
Източник : Мениджър | Снимка : Google
511 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден 407 Прегледа Събития

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника на Калиниците…

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес 134 Прегледа Събития

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес

Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към…

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ 179 Прегледа Събития

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ

Близо месец преди да изнесе дългоочаквания си концерт в зала 1 на НДК, Майкъл Болтън обяви ексклузивно, че стартира ново шоу за…

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК 162 Прегледа Събития

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК

Кино „Люмиер Лидл“ ще бъде домакин на четвъртото издание на „Фестивал на италианското кино в България“. Девет кинотворби ще…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2929 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

609 Прегледа

Givenchy | Spring Summer 2019

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-детайл осветление
София – облаци
София- покриви
Народното събрание
София-Храм паметника “Свети Александър Невски”
София- Университет