Умните винаги се съмняват в себе си

      Публикувано на вторник, 12 март , 2019      653 Прегледа      Коментари Добави коментар
Умните винаги се съмняват в себе си

  • Полезно

В един или друг момент на всеки човек се е случвало да се съмнява в собствените си способности.И въпреки това, почти всички си мислят, че те са единствените, на които това се случва.

Когато приемете факта, че това съмнение и липса на увереност е почти универсално чувство, ще почувствате как от гърба ви пада едно огромно ненужно бреме, с което сами сте се натоварили.

В действителност, от това чувство на несигурност най-често страдат умните хора.

Ето и няколко от начините, по които умните хора позволяват на съмнението в собствените им способности да ги обземе:

1. Фокусират вниманието си върху нещата, които не знаят, вместо върху тези, които са им ясни

Всеки има нужда от време на време да излиза от зоната си на комфорт, но ако прекарвате по-голямата част дните си, работейки по неща, които не влизат във вашата компетентност и експертиза, няма как да не започнете да се съмнявате в себе си.

2. Мислят, че липсата им на опит ги прави по-слаби от другите

Дори и да сте члена на вашия екип с най-малък стаж, ако разполагате с познания и умения, които другите нямат, то вие сте истинския експерт в колектива. Спрете да подценявате собствените си способности и знания и ще получите увереността, от която имате нужда.

3. Не вярват, че разполагат с правилните умения

Независимо дали става въпрос за първия работен ден във вашия живот или за ново начало на вашата кариера в различна индустрия, всеки започва от някъде. На практика, никой не притежава всички необходими умения, за да бъде велик лидер, още от самото начало. Работата по придобиването на уменията и познанията, от които се нуждаете в настоящата си работа, трябва да увереност, а не да ви кара да се съмнявате в себе си.

4. Отделят прекалено много внимание на чуждото мнение

Ако отдавате твърде много внимание на това, което другите хора мислят за вас, никога няма да се научите да сами да цените това, което сте всъщност и нещата, които сте постигнали.  Спрете да се притеснявате за чуждото мнение и се съсредоточете върху това да бъдете възможно най-доброто си Аз.

5. Позволяват на грешки от миналото да диктуват настоящето

Грешките, които имат трайни последици, могат да внесат сериозно съмнение в ума ви. Научете се да гледате на тези грешки като на уроци, от които да се възползвате в настоящето и бъдещето, вместо да им позволявате да ви парализират от страх и да ви пречат да продължите напред. Не забравяйте, че след всяко падение следва възход.

6. Страхуват се, че не са достатъчно добри

Когато сте изправени пред нещо ново и непознато е напълно нормално да се страхувате, че не сте достатъчно добри и компетентни, за да се справите със задачата. Тази мисъл произтича от вътрешния ви глас, който се опитва да ви защити от потенциален провал. Истината обаче е, че вие нямате нужда от защита. Просто трябва да дадете най-доброто от себе си и да се пробвате. Както вече казахме, никой не се е родил научен, а единственият начин да станете по-добри е като изпробвате границите на своите възможности.

7. Сравняват се с останалите

Хората обичат да се сравняват с другите, но в крайна сметка това е загуба на време и енергия, защото всеки човек е различен и сам по себе си уникален. Не забравяйте, че вие притежавате силни страни, с които не разполагат другите хора и че единствения човек, с който трябва да се съревновавате, сте самият вие. Сравнете настоящето си състояние с това от вашето минало, за да видите до къде сте стигнали, и с желаното от вас бъдеще, за да прецените по кой път да поемете. Дори най-умните хора трябва да запомнят, че когато се съмняват в собствените си сили, силата на тяхното съмнение нараства. Повярвайте в себе си!Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.


Категория Полезно | 2019/03/12 последна редакция в 9:40 AM
Източник : Мениджър | Снимка : Google
654 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден 407 Прегледа Събития

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника на Калиниците…

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес 134 Прегледа Събития

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес

Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към…

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ 177 Прегледа Събития

ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, МАЙКЪЛ БОЛТЪН ЩЕ ТЪРСИ ТАЛАНТИ В АЗИЯ

Близо месец преди да изнесе дългоочаквания си концерт в зала 1 на НДК, Майкъл Болтън обяви ексклузивно, че стартира ново шоу за…

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК 160 Прегледа Събития

ГОЛЯМАТА АКТРИСА ОРНЕЛА МУТИ – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕТВЪРТИЯ „ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ” В НДК

Кино „Люмиер Лидл“ ще бъде домакин на четвъртото издание на „Фестивал на италианското кино в България“. Девет кинотворби ще…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2929 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

609 Прегледа

Givenchy | Spring Summer 2019

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София-детайл осветление
София – облаци
София- покриви
Народното събрание
София-Храм паметника “Свети Александър Невски”
София- Университет