За банките и таксите в България

      Публикувано на събота, 6 юли , 2019      511 Прегледа      Коментари Добави коментар
За банките и таксите в България

  • Полезно

В днешно време почти всеки човек разполага с банкова сметка.

Това обаче е свързано с някои разходи – за откриване или закриване на въпросната сметка, за месечната и поддръжка, за парични преводи и за теглене на суми от банкомат.

Някои банки събират и комисионни и за плащане на различни комунални сметки.

Затова е хубаво, когато си избираме банка да се информираме внимателно за това какво стои зад написаното с малки букви в договорите между банка и клиент и колко всъщност струва да имаш сметка и да управляваш собствените си пари чрез банка. Темата с таксите е много важна, защото всъщност те, освен лихвите по даден кредит, са основно разходно перо за потребителя.
За целта има различни начини, като най-лесен и сигурен и е да се ползва регулярно изготвяната от Българската народна банка (БНБ) aĸтyaлнa oцeнĸa зa тaĸcитe. Централната банка изготвя и статистика за средния размер на таксите, начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки. Данните са изчислени на база информация към 31 декември 2018 г., подадена от 20 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на потребители.
Средният размер на таксите за откриване на разплащателна сметка в офис на банката е 1,84 лева. Закриването на разплащателна сметка в офис, открита до шест месеца от датата на закриване, струва средно 3,15 лева. Теглене на пари в брой от банкомат на банката титуляр на сметката пък струва средно 0,19 лв., а от кредитна институция с друго лого – 0,99 лева. От централната банка посочват, че внасянето на средства по разплащателна сметка в офис на банката до 3889 лева е без такса. Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лева е 1,37 лева, или 0,25% от сумата, мин. 2,13 лв.
Ако се заровим малко по-сериозно в масивите на БНБ (в таблиците са дадени само основни нива на таксите, без преференциални пакети, които са строго индивидуални) можем да открием, че всъщност между отделните банки има огромни разлики. Значение има и кой е операторът на платежната услуга – Visa или Mastercard и дали искате да направите стандартен превод (през БИСЕРА) или бърз (през (РИНГС).Прави впечатление също, че по-малките финансови институции, както българските такива предлагат на клиентите си малко по-ниски такси за базови операции, като откриване на сметка или превод на парични суми. За теглене от банкомат обаче големите банки имат по-изгодни оферти. От значение е дали договорът ви с банката е за пакетна услуга, която включва превод на работна заплата и други подобни компоненти.

От таблиците е видно, че 5 бaнĸи пpeдлaгaт възмoжнocт зa oтĸpивaнe нa нoвa cмeтĸa в лeвa бeз тaĸca.

Toвa ca „Tъpгoвcĸa бaнĸa Д“, „Интepнeшънъл Aceт Бaнĸ“, „Eĸcпpecбaнĸ“, „ПроКредит Банк“, „Ти Би Ай Банк“ и „Цeнтpaлнa ĸooпepaтивнa бaнĸa“.

Пpи знaчитeлeн бpoй oт финaнcoвитe инcтитyции тaĸcитe за теглене от банкомат на същата банка са средно около 30 ст. и около 1 лв. от банкомат на друга банка.

Някои от финансовите институции не взимат такса, ако сметката бъде открита онлайн. Като цяло голяма разлика в тази тарифа почти няма. Не така седят нещата обаче с разходите за месечна поддръжка, ако разгледаме таблицата с такси по разплащателна сметка. Там ножицата е значително по-голяма – от 1,70 лв. при „Експресбанк“, като всяка една банкова операция се заплаща,  до 10 лв. при „ПроКредит Банк“.

Финансовата институция обаче има специална стратегия за физически лица и срещу тези 10 лв. клиентите получават доста други услуги като например 5 тегления месечно от банкомати на други банки в страната без такса, неограничени плащания на POS в страната и чужбина, SMS известия за авторизация на трансакции, вноски и тегления до 2 000 лв. в 24/7 зони на банката, както и неограничени преводи в страната.

Също така могат да ползват спестовна сметка FlexSave с лихва в размер на 0,5%, изплащана ежемесечно, без изискване за минимална сума, а също и доста изгодни условия за жилищен кредит. Други банки също предлагат пакетни услуги, но е важно да знаем дали са включени най-често употребяваните услуги за потребителя.

При „Експресбанк“ също има пакетна услуга за лесно банкиране. Участващите във въпросния „SMART Пакет“ продукти и услуги са освободени от стандартните си периодични такси за обслужване, а клиентът заплаща само една пакетна такса и ползва до 15% отстъпка спрямо цената на продуктите извън пакета. Това ще струва между 4,90 и 5,90 лв. на месец и включва до 10 превода без такса, както и безплатно теглене от банкомат на банката. Пакетът включва и застраховка.

Съдейки по данните, е добре човек добре да проучи възможностите и да направи информиран избор с коя финансова институция ще работи, защото на пръв поглед таксите може да са ниски или дори да липсват (за теглене на банкомат, например), но след това да се окаже, че за всеки превод плащате сериозни комисионни. В номинално отношение таксите, които събират банките не изглеждат високи, но когато теглим чертата в края на месеца, може да се окаже, че разходите по поддържането на сметката, плащането на битови сметки или преводите на гише са „изяли “натрупаната месечна лихва по депозита ни.

Добре е да пресметнете дали често ще превеждате пари по сметки в други банки, дали ще го правите през офис на банката или онлайн. Разбира се, интернет и мобилното банкиране са най-евтиният вариант, но много банки имат редица ограничения – например може да превеждате до определена сума и да правите определен брой трансакции.

Очевидно пазарът предлага доста голям избор спрямо нуждите на всеки клиент, остава само потребителите да се запознаят добре с условията и да преценят кое от всички изброени неща е приоритет за тях.

Таксите на всяка банка са различни, а често когато се плаща за всяка една услуга отделно, е трудно да се направи ясна сметка и преценка колко точно разходи са това за потребителя.

Затова някои банки предлагат и вариант, който е изключително прозрачен – плаща се само една месечна такса, а за най-честите банкови услуги (преводи, теглене от банкомат) клиентът не дължи нищо.Етикети:
Категория Полезно | 2019/07/06 последна редакция в 3:18 AM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
512 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на  София ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от София, България и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в София ДНЕС заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Екатерина Захариева към българските посланици: Работете за повече икономика и защита на българите зад граница 77 Прегледа Събития

Екатерина Захариева към българските посланици: Работете за повече икономика и защита на българите зад граница

За материализиране на добрите политически контакти на България зад граница в икономически резултати и за продължаване на грижата…

На кого Дара Екимова пее „Sagapao” 83 Прегледа Музика

На кого Дара Екимова пее „Sagapao”

S`agapaó е диалектна форма на глагола „σ αγαπώ” от гръцки „обичам”. След като получава демо на музиката от…

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден 411 Прегледа Събития

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника на Калиниците…

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес 136 Прегледа Събития

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес

Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към…

Забележителности в София

На гости на София – забележителни места в града

BGM TV

Популярно в BGM TV

Eminem – River ft. Ed Sheeran

2933 Прегледа

Eminem – River ft. Ed Sheeran

Последно добавени в BGM TV

722 Прегледа

H&M x Moschino Spring Summer 2019

611 Прегледа

Givenchy | Spring Summer 2019

Talk2Iva

Статии от ПР и Журналист Ива Екимова

Жените

Жените на София – рубрика за бележити Софиянки от миналото и днес

Лайфстайл

VIP Коментари

Коментарите на Патриция Кирилова. Най-горещите и значими теми от седмицата.

Музика

Звукът на София

Мода

Мода

Здраве

Здрава София


Снимки от София

Галерия със снимки на София

София вечер
София-детайл осветление
София – облаци
София- покриви
Народното събрание
София-Храм паметника “Свети Александър Невски”